Priznanja deveterici za večletno aktivnost

Zborovali članice in člani KO Zveze Borcev za vrednote NOB Radenci
himno-zdravljico-je-zapela-radmila-nesic
Himno Zdravljico je zapela Radmila Nešić.
Na rednem letnem zboru članstva so se v soboto, 2.februarja dopoldne v gostišču Nada v Šratovcih, sestali članice in člani Krajevne organizacije združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci. V organizacijo je vključenih 75 občank in občanov, ki jih kot predsednik vodi Darjan Mencigar. Izmed vseh je le še Alojz Majcen, ki je v času 2. svetovne vojne bil partizan in je sodeloval v zadnjih bojih na slovenskih tleh v maju leta 1945 pri Dravogradu. Sta pa lani umrla dva člana: Drago Štumpf (nekdanji predsednik ter tudi častni predsednik te organizacije) in izgnanec Ivan Močnik.
letni-zbor-borcevske-organizacije-radenci-v-sratovcih
Letni zbor borčevske organizacije Radenci v Šratovcih.
V samem začetku zbora je predsednik Darjan Mencigar spomnil na praznovanje letošnje 75-letnice znamenitega pohoda XIV. partizanske divizije na Štajersko, ki je v noči s 6. na 7. januar 1944 s 1113 borkami in borci pri Sedlarjevem preko Sotle s sosednje Hrvaške prišla na slovensko stran, na tedanji okupirani prostor – »nemški tretji Reich«. Odigrala je pomembno vlogo pri krepitvi narodnoosvobodilnega boja na Štajerskem, kot tudi ob zaključnih bojih pomladi leta 1945 v Sloveniji.
listina-castnega-clana-alojzu-majcnu
Listina častnega člana Alojzu Majcnu.
Poročilo o delu organizacije v letu 2018 je podal predsednik Darjan Mencigar in lahko zapišemo, da sta vsak mesec v letu bile najmanj dve aktivnosti: organizacija ali sodelovanje na kateri izmed spominskih prireditev v čast NOB v letih 1941 – 1945 ali pa v čast osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
priznanje-janezu-pucku
Priznanje Janezu Pučku.
Pri tem je treba omeniti dobro sodelovanje z veteranskimi organizacijami (Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zvezo policijskih veteranov Sever), Zvezo slovenskih častnikov, krajevnimi organizacijami ZZB za vrednote NOB na področju Območnega združenja Gornja Radgona (Apače, Gornja Radgona, Videm ob Ščavnici), kot tudi z nekaterimi organizacijami v Prekmurju (Tišina, Bodonci, Murska Sobota, Lendava).
zahvala-klaudiji-klemencic
Zahvala Klaudiji Klemenčič.
Opravljene so bile skupne spominske komemoracije ob Dnevu spomina na mrtve (pred 1. novembrom), kjer je treba izpostaviti praporščaka Alojza Vrzela, ki je na lastno pobudo obnovil spominsko obeležje padlim vojakom Kapelske fare v 1. svetovni vojni, ki je postavljeno pri cerkvi na Kapelskem vrhu. Za aktivnost v minulih letih v organizaciji je predsednik Darjan Mencigar po sklepu z dne 15. decembra 2018 izročil priznanja organizacije sedmerici članic in članov: Ivanki Mariji Vrzel, Mileni Mencigar, Mariji Slavič, Janezu Rihtariču, Janku Rožmanu, Marjanu Šalamunu in Filipu Matku Ficku, nadalje simpatizerju Janezu Pučku, pisno zahvalo Klaudiji Klemenčič ter listino častnega člana Alojzu Majcnu.
Zbor sta pozdravila dosedanja predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB v Gornji Radgoni Rija Červič ter sedanji predsednik Boris Edšid, ki sta tudi pohvalila aktivnost Radenčanov. Pozdrave zborujočim je namenila tudi Karmen Kaučič, ki se je priporočala za sodelovanje s Turističnim društvom Radenci.

Filip Matko Ficko
Fotografije: Marija Erveš