Mariborčani in Radoveljčani v finale

»Tuševa zvezdica 2019« – iskanje mladih kulinaričnih zvezd
ekipa-ssgt-radenci
Ekipa SŠGT Radenci.
Na spletnih straneh »Štajerske novice« smo 16. januarja poročali o prvem letošnjem predtekmovanju za »Tuševo zvezdico 2019«, ki je potekalo v prestolnem mestu ob Savinji, kjer so nekoč gospodovali Grofje celjski, v Celju. Tam so sodelovale ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto in Višja gostinska šola Bled.
ekipa-sgts-izola
Ekipa SGTŠ Izola.
Tedaj so si uvrstitev v finale zagotovili ekipi SŠGT Ljubljana in SŠGT Grm Novo mesto.
Drugo predtekmovanje je potekalo v sredo, 6. februarja v Mariboru, kjer so tekmovale ekipe Srednje gostinske in turistične šole Izola, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica ter Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
ekipa-ssgt-radovljica
Ekipa SŠGT Radovljica
Uvrstitev v finale sta si zagotovili ekipi: Krožnik Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor »Kuhar škrat Bolfenk« (v mrenki pečen hrbet divjega prašiča s temno omako podzemne zelenjave, ocvrt olbič, pire gomolja zelene, pečen korenček, okisan koren peteršilja, olje peteršilja) študentov Anje Zadravec, Lovra Vetriha, Mihe Demšarja in Tijana Wenzela pod mentorstvom Mojce Polak, Tadeja Ljubeca in Katje Zadravec ter Krožnik Srednje gostinske in turistične šole Radovljica »Cvetje v jeseni« (Visoška pečenka, korenčkov pire z jabolki, ki predstavlja beneške cekine, omaka z refoškom in rdečo peso, hruške v rdeči pesi s cimetom in medom, babz korenje z vršičkovim sirupom, drobnjakovo olje in čipka rdeče pese, loška smojka, ki je tradicionalna v Škofja Loki in bližnji okolici in je kot take ne najdemo nikjer drugje, gre pa za ocvrto repo, proseno kašo z jurčki in mlečno peno z repo) dijakov Davida Benedika, Luke Tratnika, Patricije Stefanov in Petre Mohorič pod mentorstvom Andreje Lavrič, Simona Malca in Gabrijele Jošt.
ocenjevalni-ekipi
Ocenjevalni ekipi.
Strokovni ekipi, ki ocenjuje nadobudne dijake in študente, so se v Mariboru pridružili tudi znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovni ocenjevalni ekipi (ocenjevanje kuhanja: Mario Kolenda – vodja kuhinje hotela Mond, Sebastjan Plavčak – vodja kuhinje restavracije 7, Robert Žibrat – vodja kuhinje hotela Primus in Saviša Arnidžić – Veb kulinarika; ocenjevanje strežbe: Predrag Canjko – hotel Špik, Matjaž Kovačič – vodja strežne Unitur in Branko Slavinec – Zdravilišče Radenci) pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, sta prepričani, da so inovativne jedi z lokalnim pridihom slovenskih kulinaričnih zgodb ponovno v slast in občudovanje vsem udeležencem in gostom tekmovanja.
zmagovalna-ekipa-vssgt-maribor
Zmagovalna ekipa VSŠGT Maribor.
Pohvaliti je treba izredno organiziranost ter izvedbo tekmovanja, kot tudi gostoljubnost na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, kar je bilo »na skrbi« Mojce Polak ter njenih dijakinj, dijakov, študentk in študentov.
kroznik-ekipe-ssgt-radovljica
Krožnik ekipe SŠGT Radovljica.
Tretje predtekmovanje za »Tuševo zvezdico 2019« bo potekalo 13. marca v Ljubljani in v imenu organizatorja se že veseli podobnega »zagnanega« tekmovalnega vzdušja direktor komerciale v TUŠ-u Brane Pevec, po treh predtekmovanjih pa sledi še finalno tekmovanje med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno turistično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed predstavil, turistični vodnik pa bo jed »pospremil« z lokalno zgodbo.
kroznik-sgts-izola
Krožnik SGTŠ Izola.
V finalu, ki bo potekalo v mesecu aprilu, bo ob koncu »Tuševa zvezdica 2019« postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.
kroznik-ssgt-radenci
Krožnik SŠGT Radenci.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko