Spominski dan UŠF na Antona Vratušo – Vrana

Izjemno predavanje dr. Cvetke Hedžet Toth

im4_7231
V viteškem salonu murskosoboškega gradu je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija pripravila in izvedla 18. februarja popoldne Spominski dan ustanove v spomin na ustanovnega in častnega člana, akademika dr. Antona Vratušo – Vrana. Kot častna gostja spominske slovesnosti je bila vabljena prof. dr. Cvetka Hedžet Toth, ki je pripravila predavanje z naslovom »Solidarnost kot pravičnost«.
im4_7152
Bil je prikazan odlomek iz filma »Po dolgi beli cesti…« s pripovedjo o svoji mladosti akademika Vratuše, nato pa so iz njegove domače občine, od Grada na Goričkem, kulturni program, ob pomoči svojih mentorjev, izvedli učenci Osnovne šole Grad.
im4_7245
Gostjo večera, prof. dr. Cvetko Hedžet Toth je predstavil podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar.
im4_7166
Gre za eno izmed vodilnih in nadvse ustvarjalnih slovenskih filozofinj ter redno profesorico na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predava in strokovno sodeluje s Hebrejsko univerzo v Izraelu, univerzami v Nemčiji in drugje ter sodeluje v različnih mednarodnih projektih. Svoje študije objavlja v domačem in tujem strokovno-revialnem tisku.
im4_7178
V njenem bogatem znanstvenem opusu ima posebno mesto sedem kapitalnih znanstvenih knjižnih del, zadnje v letu 2018. Bila je aktivna udeleženka študentske pomladi 1968 – 1972.
im4_7194
Svojo družbeno angažiranost potrjuje še danes s številnimi komentarji v reviji »Svobodna beseda«, z intervjuji ter številnimi javnimi nastopi na proslavah in drugih prireditvah, sodeluje v Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija, PAZU, ZZB za vrednote NOB in drugih organizacijah.
im4_7183
V tokratnem predavanju je spomnila na študentske pomladi 1968 – 1972 in njeno že tedanje tesno sodelovanje z akademikom dr. Antonom Vratušo – Vranom, kot vsa leta pozneje. Ni pa seveda pozabila na vsa trenutna dogajanja v Evropi in svetu ter pri nas doma, kjer se izjemno čuti pomanjkanje estetskega čuta ter vsesplošnega spoštovanja med ljudmi.
im4_7275
Filip Matko Ficko
Fotografije: Rade Bakračević