Predsednik Pahor v Bruslju:

Predsednik Pahor danes v Bruslju: 20. 2. 2019 – Slovenija je v vseh pogledih del zahodnega sveta in z njim deli težave in priložnosti

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na obisku v Bruslju, kjer se je že sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem in z generalnim sekretarjem zavezništva NATO Jensom Stoltenbergom, popoldne pa se bo slovenski predsednik srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Z visokimi predstavniki EU je predsednik republike spregovoril o aktualnih vprašanjih, pomembnih pri uresničevanju aktivne vloge Slovenije v EU in za njen prispevek h krepitvi evropskega sodelovanja v luči skorajšnjih evropskih volitev in po njih.

Predsednik Pahor se je dopoldne najprej sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem. Ob tej priložnosti je predsedniku Evropskega parlamenta predal Poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956, predvsem v luči nedavnih izjav predsednika Tajanija v Bazovici. Predsednik Pahor je v pogovoru predlagal, da bi se po nemško-francoskem zgledu pripravil slovensko-italijanski zgodovinski učbenik, ki bi temeljil na Poročilu skupne zgodovinske komisije, in bi bil namenjen šolarjem v obeh državah. Predsednika Tajanija je pozval k sprejetju in upoštevanju ugotovitev mešane zgodovinske komisije, v želji, da bodo v naših dvostranskih in evropskih odnosih prevladale vrednote, ki nas povezujejo in da bomo vsem našim otrokom zapustili miren, varen in skupen evropski dom. Predsednik Evropskega parlamenta je obljubil, da bo Poročilo preučil.
m_pahor_tajani_sedeca
Predsednik Pahor na uradnem obisku v Bruslju – s Tajanijem
Foto: STA

Sledil je sestanek predsednika Pahorja z visoko predstavnico EU za zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini, s katero sta spregovorila o aktualnih mednarodnih temah, s poudarkom na razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Predsednik Pahor in visoka predstavnica Mogherini sta izmenjala mnenja o aktualni situaciji v Venezueli in soglašala, da je odločitev za prepoznanje Guaidoja za začasnega predsednika republike Venezuele do razpisa predčasnih poštenih volitev boljša od slabih možnosti, vendar pa se ne sme v tem prehodnem procesu groziti z uporabo vojaške sile. Prevladati morata dialog in mirna rešitev. Predsednik republike je visoki predstavnici EU Mogherinijevi predal tudi vabilo za udeležbo na vrhu voditeljev procesa Brdo-Brijuni v Tirani. Ob tem je predsednik poudaril, da je treba pri reševanju odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu iskati tudi izvirne rešitve, vendar pa te ne smejo temeljiti na etničnem načelu.

Belgija, Bruselj. Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Bruslju. Srecanje predsednika republike z visoko predstavnico EU za zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini. Predsednik republike Borut Pahor in visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

Belgija, Bruselj.
Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Bruslju.
Srecanje predsednika republike z visoko predstavnico EU za zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini.
Predsednik republike Borut Pahor in visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Bruslju – rokovanje z Mogherini
Foto: Thierry Monasse/STA

Popoldne se je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor mudil na obisku na sedežu zveze NATO. Ob tem je predsednik spomnil, da je lani kot prvi predsednik Republike Slovenije obiskal sedež NATO in izpostavil, da se mu zdi pomembno s to tradicijo nadaljevati. Tokratni obisk se mu zdi še posebej pomemben tudi v simbolnem smislu, saj Slovenija letos obeležuje 15. obletnico vstopa v EU in NATO. Predsednik Pahor in generalni sekretar zavezništva Stoltenberg sta govorila o aktualnih temah na dnevnem redu NATO in o drugih varnostno političnih vprašanjih, ki so pomembna za Slovenijo in NATO. Predsednik Pahor je dejal, da poenotena zveza NATO in močna EU tvorita temeljni okvir slovenske nacionalne varnosti in zunanje politike. Sogovornika sta ocenila, da je 15. obletnica vstopa v zavezništvo lepa priložnost, da se spomnimo pozitivne vloge zavezništva. Predsednik je poudaril, da bo Slovenija v duhu miru, varnosti in blaginje to ohranjala tudi naprej, za bolj varen, svoboden in pravičen in svet. Generalni sekretar je v pogovoru izpostavil pomembno vlogo Slovenije v sosednji regiji Zahodnega Balkana in predsednik Pahor mu je, kot sopredsedujoči procesa Brdo Brijuni, predstavil načrte v zvezi s pripravami na vrh voditeljev držav te pobude, ki bo maja v Tirani. Sogovornika sta izmenjala vtise o nedavni varnostni konferenci v Münchnu in soglašala, da je mogoče oceniti, da je svet danes manj varen in je zato še toliko bolj pomembno, da se lahko zanesemo drug na drugega.

V poznih popoldanskih urah se bo predsednik Pahor sestal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim bosta predvidoma izmenjala stališča o prihodnosti EU v luči bližajočih se evropskih volitev, o evropski perspektivi Zahodnega Balkana ter o drugih aktualnih evropskih in globalnih temah kot so klimatske spremembe, varnost in migracije. V pogovoru bo predsednik republike izpostavil tudi pomen pobude Tri morja. Gre za predlog, namenjen krepitvi povezovanja Evrope v smeri sever-jug, ki bi lahko prispevalo k več tujim investicijam in strateško pomembnim in finančno zahtevnim infrastrukturnim projektom. Predsednik Pahor bo sogovorniku predstavil potek priprav ter najpomembnejše vsebinske in organizacijske vidike četrtega predsedniškega srečanja, ki ga bo gostila Slovenija v začetku junija.

Predsednik republike se bo jutri zjutraj sestal s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu in obisk zaključil s srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Belgija, Bruselj. Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Bruslju. Srecanje z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Belgija, Bruselj.
Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Bruslju.
Srecanje z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Predsednik Pahor na sedežu Nata
Foto: Thierry Monasse/STA