Radenci: Občni zbor društva osteoporoznikov

V praznično jubilejno leto z 261 članicami in člani
zbor-osteoporoznikov-pomurja
Zbor osteoporoznikov Pomurja.
V Radencih letos svojo 20-letnico ustanovitve praznuje Društvo za osteporozo Pomurja. V društvo pa je včlanjenih 261 posameznic in posameznikov (226 članic in 35 članov) z obeh bregov reke Mure, tako iz Prlekije, kot iz Prekmurja. Predsednica društva je Radenčanka Silva Marinković, ki je redni letni občni zbor sklicala minulo soboto, 23. februarja, v prostorih Bele restavracije hotela Radin v Zdravilišču Radenci. Udeleženk in udeležencev je bilo preko 120.
delovno-predsedstvo-zbora
Delovno predsedstvo zbora.
Na začetku druženja so zapeli članice in člani Kulturnega društva pevska skupina Vrelec iz Radencev pod vodstvom Ivice Stolnik, ki je tudi tajnica Društva za osteoporozo Pomurja. Nato je občni zbor vodila dr. med. Silvestra Krajnc Bezjak, spec. gin., ki je pred samim potekom zbora predala mikrofon magistri psihologije Nini Jurinec iz Centra za preventivo zdravja Zdravstvenega doma Gornja Radgona za krajše predavanje. Predavateljica je opomnila in opozorila je na različne pojavne oblike nasilja nad starostniki, ki je lahko fizično (telesno; tudi neuporaba bergel ali invalidskega vozička), spolno, materialno (v zvezi z denarjem, premoženjem in oporokami) ali celo zanemarjanje (ne-čista oblačila, ne-kopanja, premalo hrane, odvzem zdravil…).
glasbenik-stefan-grabar-pistek
Štefan Grabar “Pištek”
Poročilo o delu Društva za osteopozorozo Pomurja Radenci za minulo leto 2018 je podala predsednica Silva Marinković. Poročala je: Od jeseni 2017 do aprila 2018 je potekala tedenska rekreativna telovadba h kateri je prihajalo 18 članic; marca smo poslušali v DOSOR-ju predavanje o demenci (41 udeleženih); od 17. do 19. aprila je v Gornji Radgoni potekal sejem Medical, kjer smo izvajali meritve mineralne kostne gostote, vmes smo se 18. aprila udeležile vaj za sproščanje;
predsednica-drustva-silva-marinkovic
Predsednica društva Silva Marinković.
14 članic je preživelo tedenski oddih v Termah Dobrna od 6. do 11. maja; izlet v Logarsko dolino (Mozirje, Luče, Ljubno) je bil opravljen 23. junija, julija pa še obisk planšarjev na Veliki planini, ogled Gornjega Grada in Radmirja; v Veli Luki na otoku Korčula je avgusta letovalo 27 udov; prva sobota v septembru je bila namenjena obisku Festivala praženega krompirja, ki je tokrat bil v zamejstvu – v Doberdobu in ogledali smo si še Gorico ter Novo Gorico; z nordijsko hojo smo pričeli v začetku oktobra (ob ponedeljkih), sredi oktobra pa še z redno tedensko rekreativno telovadbo; 35 se nas je udeležilo proslave ob Svetovnem dnevu osteoporoze na Gorenjskem; novembra, za Martinovo, smo obiskali Razkrižje in Kog ter opravili Martinovo pojedino na turistični kmetiji Puklavec; ob zadnjem druženju, ki je bilo meseca decembra popestreno z razgibavanjem v termalni vodi v domačih Radencih, smo prisluhnili še predavanju dr. Vugrinca o pomenu varovanja zdravja.
kd-pevska-skupina-vrelec
KD pevska skupina Vrelec
Zborovalci so prisluhnili še poročilu o finančnem poslovanju ter delu nadzornega odbora ter brez pripomb sprejeli podana poročila. Bogat je program dela društva za letošnje leto, ki si zasluži poseben prispevek. Naj pa ob tem opomnimo na praznovanje letošnje 20-letnice društva v petem mesecu. 10. maja je namreč predvidena slovesna prireditev v čast delovanja 20-letnice društva, ki jo bodo izvedli v Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci. Ob tej priložnosti bo posebna razstava prehranskih dobrot oziroma kuhinjskih mojstrovin članic društva.
mag-psihologije-nina-jurinec
Magistra psihologije Nina Jurinec.
Za tem so s knjigami nagradili peterico članic in članov, ki bodo letos dopolnili 80 let starosti: Kristina Fekonja iz Lomanoš (članica že 18 let), Mira Rus iz Radencev (članica že 17 let), Dragica Hüll od Grada (članica že 16 let), Maks Lončarič iz Negove (član že 11 let) in Marija Števanec iz Radencev (članica eno leto). So pa v obdobju med dvema občnima zboroma sprejeli v društvo 37 novih članic in članov (12 iz Občine Radenci, 10 iz Občine Gornja Radgona, 4 iz Mestne občine Murska Sobota, 3 iz Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, 3 iz Občine Tišina, 2 iz Občine Grad ter po enega člana iz občin Benedikt, Rogašovci in Apače).
nagrajenke-ob-letosnji-80-letnici
Nagrajenke ob letošnji 80-letnici
Sledilo je skupno kosilu v Beli restavraciji hotela Radin ter za tem še veselo popoldansko druženje, ko je zborovalke in zborovalce Društva za osteoporozo Pomurja zabaval »one man band« Štefan Grabar Pištek iz Murske Sobote.
Filip Matko Ficko