“PROMETEJU” – DVE NAGRADE NOVOSADSKOG SAJMA KNJIGA

1-generalni-direktor-sajma-cvetkovic-se-obraca-gostima
Generalni direktor Sajma Cvetković se obraća gostima.
Novosadski sajam započeo je danas (utorak,5. mart) novu sajamsku sezonu, po mnogim mišljenjima, najlepšim priredbama: 25. Sajmom knjiga i Međunarodnom Izložbom „Art Expo“ kojima će se u istoj hali “Master” pridružiti za 2 dana i Sajam obrazovanja “Putokazi”.
Ovogodišnju manifestaciju proglasio je otvorenom gradonačelnik Grada Novog Sada, inače Prestonice evropske kulture 2021. – Miloš Vučević, koji je istakao da ovakvi sajmovi su pavi putokazi društvu u kojem ćemo se takmičiti znanjem i sposobnošću da menjamo sebe gradeći bolju budućnost.
2-gradonacelnik-novog-sada-milos-vucevic
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Na svečanom otvaranju, pored gradonačelnika, govorili i gost manifestacije Međunarodnog sajma knjiga italijanski pisac Dijego de Silva, kao i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković, a tom prilikom uručene su i nagrade: „Laza Kostić“, Specijalna nagrada i Nagrada za izdavački poduhvat.
Novosadskoj izdavačkoj kući “Prometej” pripale su dve nagrade: Nagrada za izdavački poduhvat za ediciju „Srpske vojvode“, a ova novosadska izdavačka kuća, zajedno sa beogradskim „Kornetom“, ponela je i Specijalnu nagradu za „Srpski rečnik sinonima“, autora Pavla Ćosića. “Prometej” je ovim nagradama, kao i prošlogodišnjom – “Izdavač godine” na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu zasluženo zaokružio sliku o uspešnosti u srpskom izdavaštvu.
Tradicionalna nagrada “Laza Kostić” pripala je Selimiru Raduloviću, za knjigu „Dvanaest“, u izdanju Zavoda za udžbenike. Priznanje se, inače, dodeljuje za najbolju knjigu objavljenu između dva Sajma. Zahvaljujući se na nagradi, laureat Selimir Radulović je nadahnuto govorio o Lazi Kostiću, ističući da je i Miloš Crnjanski najčešće pominjao tog pesnika strasti bola i očaja, kako ga je nazivao, smatrajući ga ocem modernog pesništva. Inače, žiri za dodelu nagrada radio je u sastavu: Franja Petrinović, Đorđe Pisarev i Zoran Đerić.
3-laureati-novosadskog-sajma-knjiga
Laureati novosadskog sajma knjiga.
– Ponosni smo na održavanje još jedne dobre i kvalitetne sajamske manifestacije posvećene lepoj reči i umetnosti. Toj priredbi će se u naredna dva dana pridružiti i Sajam obrazovanja sa svojim izložbenim prostorom, i to je nešto što zaista vredi videti čak i u eri modernih komunikacionih tehnologija. U sred 4. tehnološke revolucije, mi ne smemo i nećemo zaboraviti pisanu reč i knjigu kao nezamenljiv odmor za dušu i utočište za svakog čoveka. S obzirom na to da ove godine imamo preko 150 izlagača iz 13 država, zaista je u pitanju jedna reprezentativna sajamska manifestacija u Novom Sadu, našoj „Srpskoj Atini“ i Evropskoj prestonici kulture. Smatram da na ovom sajmu svako može da pronađe za sebe neki naslov, neku temu ili da uživa u kvalitetnim umetničkim eksponatima u jednom dobro koncipiranom izložbenom prostoru, – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Među brojnim gostima ovogodišnjeg Sajma knjiga je i Dijego de Silva, italijanski pisac, novinar i scenarista. Kako je rekao na otvaranju, Sajam knjiga je veći nego što je pretpostavljao.
4-gradonacelnik-vucevic-je-cestitao-zoranu-kolundziji-nagrade-prometeja
Gradonačelnik Vučević je čestitao Zoranu Kolundžiji nagrade Prometeja.
– Koristim priliku da se i malo više upoznam sa vašom književnošću. Važno je i obeležavanje 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije, naglasio je Silva, dobitnik Evropskog oskara za scenario i autor čija dela su prevođena u brojnim zemljama. U Srbiju i na Novosadski sajam stigao je zahvaljujući i Italijanskom institutu za kulturu i Izdavačkom preduzeću Clio.
Da se u najstarijoj sajamskoj kući u Srbiji već četvrt veka organizuje Sajam knjiga podsetio je generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković,koji je, pored ostalog, rekao:
– Publika će imati priliku da se sretne sa brojnim domaćim i stranim piscima. U okviru manifestacije „Dani Laze Kostića“, koji broji više od 140 programa obeležićemo jubileje kao što su vek od izdavanja „Lirike Itake“ Miloša Crnjanskog, 30 godina od smrti Danila Kiša, 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića.-

Sajam knjiga i Izložba umetnosti Art Expo traju do 11., a Sajam obrazovanja “Putokazi” od 7. do 9. marta.

Radomir Čubranović