U NOVOM SADU POČELI TRADICIONALNI 12. „ANTIĆEVI DANI“

1-pesnicka-legenda-miroslav-antic
Pesnička legenda Miroslav Antić
Prigodnim kulturno-umetničkim programom u Svečanoj sali Gradske kuće danas (sreda, 13. mart) otvorena je tradicionalna manifestacija „Antićevi dani“ tokom koje će, na više lokacija u Novom Sadu, od danas do petka, 15. marta biti održani raznovrsni kulturni programi posvećeni stvaralaštvu pesnika i književnika Miroslava-Mike Antića. Poslednjeg dana “Antićevih dana”, u Svečanoj sali Gradske kuće, Dejanu Aleksiću biće uručena nagrada “Miroslav Antić” za zbirku pesama “Radno vreme raja”.
Na svečanom otvaranju govorili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.
2-gradonacenik-vucevic-otvara-12-anticeve-dane
Gradonačenik Vučević otvara 12. Antićeve dane.
– Antićevi dani ne traju samo tri dana, jer je najveći novosadski boem Mika Antić neodvojiv deo Novog Sada. Naš grad prožet je njegovim duhom, životom i delom, a ova manifestacija samo akcentuje sve ono što veliki pesnik predstavlja za kulturu i stil života u Novom Sadu. Mnogi od nas su odrastali uz stihove besmrtnog Mike Antića, pa smo se uz njih zaljubljivali i patili, i saznavali šta znače emocije i odrastanje – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.
3-direktor-kulturnog-centra-bojan-panaotovic
Direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović.
Prema rečima Bojana Panaotovića, veliki pesnici nisu vlasništvo gradova već su baština čovečanstva, te je Mika Antić, čija su dela prevođena na mnoge evropske i svetske jezike, rado prihvaćen svuda.

– Program Antićevih dana odlično je prihvaćen širom regiona, što se vidi kroz saradnju Kulturnog centra Novog Sada sa mnogim kulturnim centrima. Deo tog programa je i fantastičan film o Miki Antiću koji je postavljen na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada, a čiji su autori dvojica mladih umetnika iz Beograda – kazao je Panaotović.
4-miodrag-petrovic-je-maestralno-govorio-stihove-antica
Miodrag Petrović je maestralno govorio stihove Antića.
U sadržajnom programu svečanog otvaranja učestvovali su hor Osnovne škole „Miroslav Antić“ iz Futoga, kantautori Miloš Zubac i Milan Korać, kao i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović koji je govorio nekoliko pesama Miroslava Antića.

Stručni žiri, u sastavu Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić, doneo je odluku da se nagrada „Miroslav Antić“ za 2018. godinu dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama „Radno vreme raja“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.
5-milos-zubac-i-milan-korac-u-svojim-pesmama-na-tekst-antica-odusevili
Miloš Zubac i Milan Korać u svojim pesmama na tekst Antića oduševili.
Predsednik tročlanog žirija i član Organizacionog odbora manifestacije Miroslav Radonjić dan ranije na Press konferenciji je obrazložio jednoglasnu odluku:
-U izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Knjiga “Radno vreme raja”, komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika-, istakao je deo obrazloženja Radonjić.
Radomir Čubranović