ROK PESME ISTINE O SRBIMA

1-omot-albuma-serbia
Omot Albuma Serbia.
Da „Iver ne pada daleko od klade“ pravi je primer Miloš Zubac, mlađi sin poznatog pesnika Pera Zubca.
Miloš Zubac je renomirani novosadski kantautor, doktor nauka (Doktorirao 2012. godine, na novosadskom univerzitetu, s “adekvatnom temom i znanjem” Poetika Duška Trifunovića, knjigu je objavila banjalučka “Besjeda”, književnik je, pesnik, u tandemu sa kantautorom Milanom Koraćem nastupa od 2013. godine i uporedo rade u njihovima matičnim sastavima – “Šinobusima” (Korać) , a Miloš već skoro 2 decenije nastupa u svom sastavu “Prkos Drumski”, po Miloševoj zbirci pesama “Poezika” nazvan je istoimeni regionalni festival autorske muzike, jedan je od pokretača sajta za digitalnu humanistiku “Kulturni heroj”, Miloševe pesme pevali su mnogi kantautori i sastavi, prvi je dobitnik nagrade “Strune od svetla” za poseban doprinos pesničke reči u rok i bluz muzici, prvi je dobitnik “Instelove nagrade” koju je podelio sa pokojnim Duškom Trifunovićem, oženjen je Draganom i imaju dve kćerke… (toliko o pesničkim genima – Zubac).
2-sa-nedavnog-nastupa-milosa-zubca-i-milana-koraca-desno-u-gradskoj-kuci-novi-sad
Sa nedavnog nastupa Miloša Zubca i Milana Koraća desno u Gradskoj kući Novi Sad.
Neposredni povod za naš ekskluzivni razgovor s Milošem Zubcem je u skladu sa naslovom ovog članka – najnoviji album SERBIA koji je objavljen 15. februara na Dan državnosti Srbije.
-SERBIA je naš drugi studijski album. Ovaj je album društveno angažovanih stihova, na kojem se pored mojih i Milanovih tekstova nalaze i stihovi klasika srpske književnosti – Vladislava Petkovića Disa, Milutina Bojića, Miloša Crnjanskog, Milovana Danojlića i Pera Zubca , a potpisuje ga izdavač Rock Svirke Records. SERBIA je snimljena u dominanto akustičarskom duhu, sa elementima folka, bluza, šansone, tradicionalne muzike i rokenrola. U snimanju su, pored Koraća i mene, učestvovali Nenad Patković, Predrag Dmitrović, Đorđe Bubnjević i Stefan Stefanović – svi odreda članovi novosadskog sastava Šinobusi. Pesme su snimane u novosadskom SHINE studiju, te u studiju AFRIM, a produkciju potpisuju Radovan Škorić i Milan Korać. Dizajn omota delo je Đorđa Bubnjevića, koji je i autor naslovne fotografije – , kaže Miloš Zubac i podsetio na prvenac album Spektakl (Rock Svirke Records, 2014) koji su predstavljali u Srbiji (Novi Sad), Sloveniji (Izola) i Italiji (Asizi).
3-milos-zubac-i-milan-korac
Miloš Zubac i Milan Korac.
Ove godine Miloš i Milan nastupili su na svečanom otvaranju Antićevih dana u Novom Sadu. Zajedno s kantautorom Nemanjom Nešićem nastupali na festivalu Poezika, a pripremaju koncert za zatvaranje ovogodišnjeg Sterijinog pozorja…

Miloš, skromno, nije želeo da još detaljnije priča o Albumu, ali već se zna da je Album pobrao izuzetnu pažnju, komentare i stručne komplimente: promotivni singl sa Albuma Svedok da sam znao nedeljama se nalazi na prvom mestu objedinjene top liste Radio Beograda 202. Muzički bloger iz Osijeka Mirsad Mujkanović Hadžo napisao je za tu pesmu: Stih ‒ Kad pomislimo da smo se spasli, zaskočiše nas nedorasli ‒ bolje opisuje život na Balkanu danas od tomova knjiga i enciklopedija.-
Srđan Strajnić, muzički kolumnista iz Beograda, napisao je: Serbia je Milošev i Milanov patriotski album, ali ne onaj koji nekritički hvali i uzdiže svoj narod, već sasvim suprotno – onaj koji ukazuje na njegove poroke, mane i nesavršenosti pokušavajući time da ga popravi.
4-milos-zubac

Miloš-Zubac
Rale Damjanović, legenda srpskog i jugoslovenskog pesničkog govorništva, video je album Serbia kao estetsko-egzistencijalnu subverziju prvog reda.
Nemanja Nešić, srpski kantautor, zabeležio je o albumu: Živimo u teškim vremenima i neka ovaj album angažovanih stihova, kako ga nazivaju Miloš i Milan, bude i opomena svima, a posebno generacijama koje dolaze…
Sve u svemu, to je – ALBUM ROK PESAMA ISTINE O SRBIMA.
Miloš Zubac i Milan Korać predstaviće album Serbia, 16. aprila, u novosadskoj knjižari Bulevar Books, sa početkom od 20 časova.

5-milan-korac
Milan Korać

-Na našoj koncertnoj promociji, nastupiće članovi novosadskog sastava Šinobusi, koji su učestvovali u snimanju albuma. Ulaznice za koncert prodavaće se u knjižari Bulevar Books na dan promocije, a svaki posetilac će za kupljenu kartu kao dar dobiti CD izdanje albuma, kaže Miloš Zubac.
Ekskluzivna informacija samo za čitaoce “Štajerskih novica” : elektronsko izdanje: www.stajerska.eu nalazi se na svim digitalnim platformama, kao i na bandcamp stranici izdavača: https://rocksvirkerecords.bandcamp.com/album/serbia ,a o kupovini Albuma na: nebojsa@rocksvirke.com , dok detalji o angažovanju i nastupu Miloša i Milana na : poezika@gmail. com

Radomir Čubranović