Bas Eickhout in Urša Zgojznik: s povezovanjem do hitrejših sprememb

Ljubljana, 11. april 2019 – Vodilni kandidat Evropskih zelenih na prihajajočih volitvah Bas Eickhout je obiskal Ljubljano, kjer se je udeležil dogodka z naslovom “Brez dlake na jeziku z Basom Eickhoutom in Vidom Valičem”. S predstavniki stroke ter nevladnih in mladinskih organizacij se je pogovarjal o podnebnih spremembah, zdravi hrani, trajnostnem turizmu, zelenih naložbah in nasploh vprašanju, kakšno Evropo želimo zapustiti svojim otrokom. V pogovoru je sodelovala tudi nosilka liste “Povežimo se” na prihajajočih volitvah v Evropski parlament Urša Zgojznik, ki kandidira s podporo Evropskih zelenih.

Bas Eickhout je eden od dveh vodilnih kandidatov Evropskih zelenih za naslednjega predsednika Evropske komisije, dolgoletni poslanec Evropskega parlamenta, raziskovalec na področju podnebja in izjemen govornik. Prepričan je, da je v mnogih državah še ogromno neizkoriščenega zelenega potenciala, in prevzema pobudo, da ga skupaj oživimo. Spoznanje, da ima naš planet svoje omejitve, mi pa še naprej trošimo njegove dobrine kot bi bile neizčrpne, že leta močno odmeva povsod po Evropi. Evropska civilna družba se prebuja in ta gonilna sila se opazno širi na jug. Vse večje število poslancev, županov in občinskih svetnikov Zelenih številni mediji poimenujejo kar “Zeleni val” in ocenjujejo, da je ta trend ena ključnih rešitev za pereče izzive sodobnega sveta.

Bas Eickhout je izpostavil: “V slovenski politiki opažamo širjenje zelenega vala. Ravno zato nas tako veseli, da smo danes tukaj, skupaj z Uršo Zgojznik in listo Povežimo se ter da imamo priložnost govoriti s toliko ljudmi, ki bodo zagovarjali vrednote Zelenih in okoljske teme razvili tudi na prihajajočih volitvah v Evropski parlament.”

Bas in Urša sta imela priložnost govoriti s predstavniki različnih nevladnih organizacij. Odgovorila sta na njihova vprašanja o tem, kako lahko Evropski parlament, Zeleni in politiki spodbudijo trajnost in demokracijo v vsakodnevnem življenju državljanov.

Bas: “Zeleni politiki so običajni ljudje, ki opravljajo svoje delo in se borijo za trajnostno prihodnost vseh nas in naših otrok. Da Zelene vrednote preneseš na politično raven evropskih Zelenih, potrebuješ zeleno srce in izkušnje. Urša je naredila ta pogumen korak in stopila v politično tekmo, da bi predstavljala ljudi, ki verjamejo, da lahko Evropa in Slovenija naredita več za podnebne spremembe, trajnost in transparentnost.”

Kot nizozemski politik, ki vsakodnevno kolesari v službo v Evropski parlament, je Bas dobil tudi vprašanje na temo koles. Kaj je po njegovem mnenju torej skrivna sestavina, zaradi katere je kolesarjenje na Nizozemskem tako vseprisotno? Ne gre za noben čudež, temveč se preprosto poklopijo številke in dejstva. Zaradi kolesarjenja so ljudje bolj zdravi, efektivni in spreminjajo navade. Investicije v kolesarsko infrastrukturo so rešitve, s katerimi pridobijo vsi. Olajšajo mobilnost, zmanjšajo onesnaženost zraka, ljudje so bolj zdravi, politiki pa se jim bolj približajo.

Če za konec izpostavimo vodilni stavek. Urša in Bas sta se strinjala, da je najpomembnejše skupno delo, kajti samo skupaj lahko spremenimo dnevni red odločevalcev, politik in povečamo investicije v trajnostno, zeleno, zdravo in transparentno Slovenijo.