IZ ŠTAMPE IZAŠLA NOVA KNJIGA: SRBI U AUSTRIJI

Izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada, zvanično najbolja u Srbiji, potpisala je ugovor sa profesorkom Svetlanom Matić iz Beča i piscem Markom Lopušinaom iz Beograda o izdanju knjige SRBI U AUSTRIJI.
– Ovo je prva knjiga koja opisuje život srpskog naroda u austrijskoj državi od pre pet vekova do danas. U njoj su opisani prvi srpski doseljnici, graničari koji su branili bečko carstvo, crkveni dostojnici koji su se izborili za privilegije srpskom narodu, radnici na privremenom radu, koji su pristigli pre pola veka i savremenici koji žive i rade u Austriji – kaže izdavač Zoran Kolundžija iz Novog Sada.

Autori Matić i Lopušina na knjizi su radili dve godine. Razgovarali su sa stotinu ljudi i ispisali priču o nazjanemenitijim ličnostima srpskog porekla. Prva ličnost od njih je plemić Pavle Bakić, za koga tvrde da je među Srbima prvi posećivao Bečki dvor.
– Austrija je decenijama uporište iseljenog srpskog naroda, a Beč politički, verski, privredni i kulturni centar Srba u rasejanju. Naša knjiga je mala istorija, ali i vodič kroz srpsku Austriju i njenu prestonicu, ujedno i spomenik srpskim patriotama koji su gradili i grade našu zajednicu u ovoj zemlji – kaže dr Marko Lopušina.
Kako nam je rekla profesor Svetlana Matić ovaj projekat podržali su Ambasada Republike Srbije u Austriji, Srpska pravoslavna crkva i mnoge srpske organizacije i pojedinci.
– Ta podršaka nam puno znači i ona je simbol naše želje da svi Srbi sveta, pa i Austrije budu sakupljeni i jedinstveni u našoj knjizi – rekla nam je profesor Svetlana Matić.
U planu je da knjiga SRBI U AUSTRIJI bude objavljena i predstavljena na narendom Sajmu knjiga u Beogradu, krajem oktobra, a potom i u Ambasadi Republike Srbije u Beču.