Predsednik Pahor na Sarajevskem poslovnem forumu nastopil z otvoritvenim govorom

Predsednik Pahor na Sarajevskem poslovnem forumu nastopil z otvoritvenim govorom
Sarajevo, 17. 4. 2019
m_h42a3641
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini.

Predsednik Pahor se je danes udeležil Sarajevskega poslovnega foruma 2019, kjer je imel otvoritveni govor. Uvodoma je predsednik poudaril, da Bosni in Hercegovini iskreno želi varne in uspešne prihodnosti ter izpostavil, da je ta varna in uspešna prihodnost pomembno povezana z vstopom v Evropsko unijo.

Predsednik je ocenil, da bi morala tako oceniti in ravnati tudi Evropska unija, saj bi bilo v vzajemnem interesu, če bi bila širitvena politika Evropske unije do držav Zahodnega Balkana, zlasti do Bosne in Hercegovine, bolj prožna. Ob tem je slovenski predsednik ponovno opozoril, da je vprašanje širitve Evropske unije na Zahodni Balkan vse bolj geopolitično vprašanje.

Predsednik Pahor je v svojem nastopu ocenil, da bo verjetno proces širitve Evropske unije na Zahodni Balkan počasnejši, kot bi si želeli in kot bi bilo vzajemno koristno. Evropska unija se je znašla v zastoju in ni pričakovati, da se bo širila prej, preden se bo konsolidirala in natančneje določila smeri svojega nadaljnjega notranjega razvoja.

Predsednik je ob tem ocenil, da bo to obdobje konsolidacije EU verjetno trajalo dlje, kot se je pred časom pričakovalo – poudaril je, da to od držav, ki si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji, terja novo in bolj aktivno strategijo ter da bodo morale celoten proces modernizacije družbe in države zastaviti bolj neodvisno od dinamike širitve Evropske unije. Izpostavil je, da je tudi zato tako pomembno, da državne oblasti v vseh državah Zahodnega Balkana, tudi v Bosni in Hercegovini, same pospešijo proces reform in modernizacije družbe in države. Ob tem je poudaril, da reforme in modernizacija niso potrebne zaradi Evropske unije, temveč zaradi varne in uspešne prihodnosti države same.

Predsednik republike se je v okviru delovnega obiska v BiH včeraj v Sarajevu srečal s predsedstvom Bosne in Hercegovine, pod vodstvom predsedujočega Milorada Dodika. Sogovorniki so spregovorili o odnosih med državama, ki so odlični na vseh ravneh. Govorili so tudi o pripravah na vrh pobude Brdo-Brijuni, ki bo maja v Albaniji. Predsednik Pahor je sopredsedujoči pobude Brdo-Brijuni.

Predsednik republike se je sinoči na povabilo regionalne mladinske mreže South Eastern European Youth Network in Inkubatorja družbenih inovacij MUNJA udeležil tudi pogovora s predstavniki mladih in organizacij, ki delajo z mladimi. Govorili so o spravi kot temelju prihodnosti Bosne in Hercegovine in v živahni in odkriti razpravi ocenili, da so dobre prakse in pozitivni zgledi najboljši navdih za skupno prihodnost