PREDSTOJI PARADA MEHANIZACIJE NA NOVOSADSKOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU

1

Do najveće sajamske manifestacije za poljoprivrednike u Srbiji i regionu – 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu preostalo je još svega 3 nedelje! Predstavnici Novosadskog sajma rekli su na jučerašnjoj Press konferenciji (četvrtak, 18. april) da je celokupan izložbeni prostor već rasprodat, a da posetioce očekuju vrednije nagrade nego prethodnih godina, dok je cena ulaznica ostala nepromenjena u odnosu na prošlu godinu. Posetioce očekuju više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja sveta. Zemlja partner Sajma biće Italija, a zemlja prijatelj Sajma – Tunis. Voćari će prvi put imati svoj dan – 14. maja, a kupce, po sajamskoj tradiciji, očekuju – brojni popusti.
2-poljoprivredni-sajam-u-novom-sadu-spada-u-prvih-10-u-svetu
Poljoprivredni sajam u Novom-Sadu spada u prvih 10 u svetu.
Tema jučerašnje Press konferencije bio je jedan od najatraktivnijih segmenata Sajma – poljoprivredna mehanizacija. Ove godine zastupljenost mehanizacije veća u odnosu na prethodne i prostire se na oko 35.000 m2, što je više od polovine izlagačkog prostora Sajma u ovoj godini, tako da će na Sajmu biti prava parada mehanizacije!
Na Press konferenciji o ovoj temi govorili su: Boris Nadlukač, izvršni direktor za izlagačku delatnost Novosadskog sajma, Marko Stojanović, generalni sekretar Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Aleksandar Švonja, direktor prodaje „Agropannonke”, Đorđe Mišković, izvršni direktor „Kite” doo, dok je Mirjana Marić, sa Novosadskog sajma bila moderator Press skupa.
3-boris-nadlukac-izvrsni-direktor-za-izlagacku-delatnost-novosadskog-sajma

Boris Nadlukač, izvršni direktor za izlagačku delatnost Novosadskog sajma.

-Međunarodni poljoprivredni sajam je najznačajniji događaj za poljoprivredne proizvođače iz Srbije i država u ovom delu Evrope. Na jednom mestu okuplja individualne proizvođače, kompanije, predstavnike udruženja, stručne javnosti i državnih institucija. Ujedno je i mesto prezentacije dostignuća i razmene iskustva, a poljoprivrednicima prilika da nabave nephodan materijal, opremu, mehanizaciju i informišu se o najaktuelnijim temama na brojnim stručnim predavanjima, seminarima i panel diskusijama. S obzirom na veliki broj mašina koje će biti izložene, a imajući u vidu da očekujemo veliku posetu tokom 7 sajamskih dana, važno je napomenuti da će članice Udruženja odobravati popuste na kupovinu, kako poljoprivredne mehanizacije, tako i priključnih mašina, i očekujemo da ćemo u nekom narednom periodu i ministarstva i pokrajinski sekretarijati izaći sa merama subvencije koje će omnogućiti našim poljoprivrednicima da pod povoljnijim uslovima kupe poljoprivrednu mehanizaciju-, istakao je Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma.
4-aleksandar-svonjamarko-stojanovic-boris-nadlukac-dorde-miskovic-i-mirjana-maric-sleva
Aleksandar Švonja, Marko-Stojanović, Boris Nadlukač, Đorđe Mišković i Mirjana Marić sleva.
Marko Stojanović, generalni sekretar Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije je dodao:
-Smatram da je konačno došlo vreme da se seljaci upuste u te priče sa bankama, da krenu da pozajmljuju pare od banaka, a ne da očekuju da to rade prodavci, i da na taj način, sa investiranjem, dođu do savremene opreme, koja ipak daje rezultat i na kraju krajeva daje taj profit-. Inače, Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Nemačke, Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije. U okviru Udruženja predstaviće se firme Agrimatco, Agro Cesla, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, AgroTech, Agrouniverzal, Agrovojvodina mehanizacija, Almex, Delta Agrar, FPM Agromehanika, Interagrar, ITN Group, Jugometal, KITE d.o.o, Kosa Trade, Milurović Komerc, RTI, Stefan Arilje i Titan Machinery.
5-mehanizacija-je-uvek-u-centru-paznje
Mehanizacija je uvek u centru pažnje.
-Očekujemo da će i ove godine biti popusti do 3-5 godina, dinarski krediti sa kamatom od 0 posto. Mislimo da od toga ne može povoljnije, popusti će biti naravno za keš, kao i svake godine, kretaće se od 3 do 5 odsto na traktorima do 5 do 10 na priključnim mašinama-, najavio je Aleksandar Švonja, direktor prodaje u preduzeću “Agropanonka”.
Opšte je poznato, da poljoprivrednici iz Srbije i iz regiona koji planiraju da kupe mehanizaciju čekaju sajamske dane, jer znaju da će na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti povoljnije cene. Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravaće popuste od 2 do 10 posto. Važiće za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje se u saradnji sa finansijskim institucijama pripremaju za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.
6-detalj-sa-press-konferencije
Detalj sa PRESS konferencije.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ne samo da će biti niže cene mehanizacije, već će biti zastupljeni veoma poznati svetski poznati brendovi traktora i kombajna kao što su „john deere“, „claas“, „new holland“, „case“, „holmer“, „kverneland“, „fendt“, „massey ferguson“, „tafe“, „yto“, „steyr“, „solis“, „armatrac“, „versatile“, „rostelmash“, „kubota“, „antonio carraro“, „ursus“, „zetor“, „belarus“, „mahindra“, „valtra“, „amazone“, „landini“…
Istovremeno, svakodnevno biće promocije i poljoprivrednih mašine i opreme brendova: „fpm agromehanika“, „majevica“, „kuhn“, JCB, „alpego“,„poettinger“, „manitou“, „grimme“, „pronar“, ,„caffini“, „vogel noot“, „lemken“, „kockerling“, „garspardo“, „machio“, „bergman“, „rinieri“, „joskin“, „kongskilde“, „overum“, „einbock“, „marani“, „faresin“, „weidemann“, „ma/ag“, „HE-VA“, „APV“, „hauer“, „oroš“, „fliegl“, „gregoire besson“, „bednar“, „rauch“, „dal-bo“, „creina“, SAE, „stoll“, „quicke“, „dieci“, „monosem“, „jacto“, „sulky“, „sky agriculture“, „struc muta kmetijska mehanizacija”, „faresin“, „hermes“, „irtec“, „lida“, „hisarlar“, „ferro-flex“, „belshina“, „nortec“ i „matador“…

Što se tiče domaćih poljoprivrednika merama agrarne politike i ruralnog razvoja, kojima su putem subvencija utvrđeni različiti vidovi pomoći i podsticaja registrovanim gazdinstvima Ministarstvo poljoprivrede Srbije olakšava i obnovu mehanizacije. Pre Poljoprivrednog sajma, u saradnji Ministarstva i banaka, trebalo bi da budu dostupni subvencionisani dinarski investicioni krediti sa rokom otplate do tri ili pet godina i kamatom 3%. Ministarstvo takođe daje i podsticaj na fakturisanu vrednost, subvencioniše do 50% iznosa, bez pdv-a na kupljene poljoprivredne mašine. Preduslov je da je investicija završena. Pored toga, pravo na subvencije imaju i žene i mladi poljoprivrednici do 40 godina. Oni imaju povraćaj 75% iznosa bez pdv-a, a konkurišu na osnovu predračuna. Polovinom juna kreće i drugi krug IPARD progama za obnovu mehanizacije, a uključuje i traktore. U tu svrhu obezbeđeno je oko 4.7 milijardi dinara bespovratnih sredstava.
Novosadski sajam i sponzori nisu zaboravili posetioce: Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, bogatija je u odnosu na prethodnu godinu. Posetioce sa najviše sreće očekuju dva traktora i pneumatska sejalica. Darodavac traktora „belarus 82.1“ je Agropanonka, traktora „John deere 5045 2wd“ firma Kite d.o.o, a pneumatske sejalice „ozdoken“, Kompanija VGP.
I ove godine biće ekskluzivnih eksponata koji će posebno privući pažnju visokim cenama, izdvajamo neke: među najskupljim eksponatima biće univerzalni kombajn marke „Claas“ koji košta 514.000 evra, a posetioci će moći da ga vide na Almexovom štandu. „Krone“ silažni kombajn, koji je po ceni odmah iza njega, košta blizu pola miliona evra, izložiće ITN. Skupocene univerzalni kombajne, skuplje od 300.000 evra, „John deere“, „New holland“ i „Case ih“ na Sajmište donose KITE d.o.o, Agroglobe i Titan Machinery. Najskuplji traktor izložiće Inter Agrar „Fendt 1050 vario“, a košta 360.000 EU. Ipak, sudeći prema dosadašnjim iskustvima, najskuplje mašine najbrže – „odu“…
Podsećamo, 86. Međunarodni poljoprivredni sajam održava se od 11. do 17. maja. Cena ulaznica, ostala je nepromenjena kao lane – 600 dinara. Za đake, studente, penzionere i decu od 7 do 12 godina, 200 dinara. Porodični dan, ove godine biće u sredu, 15. maja.
Tekst i fotografije: Radomir Čubranović