OCENA KVALITETA NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU SE CENI U SVETU

1-delic-pehara-koji-ce-biti-uruceni-na-tradicionalnoj-veceri-sampiona
Delić pehara koji će biti uručeni na tradicionalnoj Večeri šampiona.
Sudeći po mišljenju mnogih izlagača, stručnih institucija, posetilaca i novinara segment Mešunarodnog poljoprivrednog sajma – Ocena kvaliteta proizvoda i usluga je od izuzetnog značaja kako za sajamsku manifestaciju, tako posebno za izlagače i korisnike njihovih proizvoda i usluga.
2-dragan-pajic-rukovodilac-sluzbe-za-ocenu-kvaliteta-novosadskog-sajma
Dragan Pajić, rukovodilac Službe za ocenu kvaliteta Novosadskog sajma.

Institucija Ocena kvaliteta ima dugu tradiciju datira još od druge polovine 19. veka tako da je ovaj vid delatnosti Novosadskog sajma zakoračio u treći vek postojanja (!). Ocene kvaliteta na Novosadskom sajmu se itekako cene u svetu, kako na međunarodnom tržištu, tako i u stručnim krugovima. “Veče šampiona” koje se tradicionalno na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu organizuje prilikom uručivanja nagrada i priznanja šampionima u ocenjivanju kvaliteta uvek privalči veliko pažnju izlagača, stručnjaka i medija i ovo Veče predstavlja svojevrsni ukras Međunarodnog poljoprivrednog sajma.
3-profesor-dr-ninoslav-nikicevic-predsednik-komisije-za-jaka-alkoholna-pica
Profesor dr Ninoslav Nikićević predsednik Komisije za jaka alkoholna pića.
-Komisije za ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga, u susret 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu rade od februara na vrednovanju uzoraka u 30 robnih grupa-, kaže Dragan Pajić, rukovodilac Službe za ocenu kvaliteta Novosadskog sajma… i dodaje:
Do sada su u akreditovanim laboratorijama ispitani semenski materijali proizvodi hemijske industrije, dok je senzorno ocenjivanje završeno za pčelinje proizvode i opremu za pčelarstvo, Već su ocenjeni proizvodi u kategorijama jestiva ulja, biljne masti, margarini, majonezi i konzumna jaja, kao i u grupama vina, proizvodi od voća i povrća, voćni sokovi, supe, začini i dodaci jelima, mineralne vode, osvežavajuća bezalkoholna pića, crna kafa i čaj. Pred komisijama su se našli i konditorski i proizvodi na bazi žita i brašna ,šećera, jaka alkoholna pića, hrana za životinje, pivo i proizvodi slični pivu. Prijave za procesnu i zanatsku poljoprivrednu opremu mogu još da stignu do 11. maja, priznanje “Najbolji u agrobiznisu”, kao i za ambalažu i ambalažne materijale i do 12. maja.
4-posebna-paznja-se-posvecuje-ocenjivanju-izlozbe-stoke
Posebna pažnja se posvećuje ocenjivanju izložbe stoke.
5-ovogodisnji-deo-uzoraka-jakih-alkooholnih-pica
Ovogodišnji deo uzoraka jakih alkooholnih pića.
Treći dan Poljoprivrednog sajma – 13. maj, biće i poslednji dan za prijavljivanje za nagradu “Dobar dizajn”. Ocenjivanje kvaliteta u stočarstvu je planirano za prve dane priredbe. Priznanja najboljima će biti uručena u Kongresnom centru i na Manježu Novosadskog sajma, a posebna čast šampionima biće ukazana i na “Večeri šampiona”,- ističe Dragan Pajić koji sa malom, ali veoma iskusnom i vrednom ekipom, koordinira rad sa brojnim komisijama u vrednovanju uzoraka u čak 30 robnih grupa. Godišnje se na Sajmu oceni oko 5.000 proizvoda (!).

Saznali smo i prve rezultate ocenjivanja: prvi poznati šampion Timomed“ DOO, Knjaževac. Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma pripao im je za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda. Isto priznanje, ali za kvalitet opreme za pčelarstva osvojila je Medena Plus, Mehovine. Veliki šampionski pehar u grupi proizvodi od voća i povrća pripao je banjalučkoj Vitaminki.
Šampioni među proizvođačima mineralnih voda, osvežavajućih bezalkoholnih pića, kafe i čaja su Vitinka u Zvorniku i novosadska kafa Dobro jutro…
Imali smo priliku da obiđemo Komisiju za jaka alkoholna pića gde su iskusni članovi imali puno posla “ stručnih čula ukusa”. Vredna, ekspertska i kompetentna pažnja se posvećuje svakom uzorku uz potpunu anonimnost ocenjivanja uzorka. Od predsednika Komisije za jaka alkoholna pića profesora dr Ninoslava Nikićevića sa Poljoprivrednog fakulteta smo saznali da su ovogodišnji uzorci jakih alkoholnih pića bili brojni i veoma kvalitetni. Prof. dr Nikićević je imao posebne reči hvale za rakije od kruške viljamovke.
Sve u svemu, posetioci, poslovni prijatelji i kupci će na ovogodinjem 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu imati priliku da vide i osete mnoge proizvode od ponuđenih proizvoda iz 30 robnih grupa…

Tekst i fotografije: Radomir Čubranović