Najnovije vesti iz Slovenije

Najnovije vesti iz Slovenije

Maribor: 24. 4. 2019 – U Sloveniji se ovih dana vrše velike pripreme, po svim gradovima u kojima živi veliki broj Srba za proslavu Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika po pravoslavnom kalendaru. Uskrs je jedan od najvećih praznika u Hrišćanstvu i pravoslavni vernici iz Slovenije ga sa nestrpljenjem očekujemo.
Vernici širom Slovenije proslavićemo ove nedelje Uskrs, najveći hrišćanski praznik.
Ovaj praznik je u našem narodu poštovan od davnina i predstavlja dan kada je Isus Hristos nakon raspeća na krstu, trećeg dana vaskrsnuo iz mrtvih
Vaskrs ili Uskrs najveći je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje.
U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.
Praznike ćemo proslaviti od petka do ponedeljka. Najveće okupljanje pravoslavnih vernika biće u pravoslavnoj crkvi u Ljubljani a onda, naravno vernici će se okupiti i u crkvama u Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murskoj Soboti. Da obavestim vaše slušaoce, da smo veoma radosni, da je u Kopru počela izgradnja pravoslavne crkve. Prilikom postavljanja kamena temeljca pored Njegovovog visokog preosveštenstva mitropolita zagrebačko – ljubljanskog Dr Porfirija prisustvovao je i veliki broj predstavnika pravoslavnih i katoličkih crkava kao i političari iz ovog dela Slovenije.

irinej-porfirije-i-ja
Njegova Svetost Patrijarh Irinej, Njegovo visoko preosveštenstvo Mitropolit zagrebačko – ljubljanksi Dr Porfirije in Rade Bakračević, Srpski Vitez

Pošto Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko- ljubljanski gospodin Porfirije ne može za Uskrs da prisustvuje u svim crkvama mitropolije zagrebačko – ljubljanske to je vernike u hramu svetih Kirila i Metodija kod nas u Mariboru posetio u nedelju 31. marta. Mitropolitu su sasluživali protonamesnik Bogoljub Ostojić, paroh u Zagrebu, jerej Savo Kosojević i jerej Milan Jovanović, parosi u Mariboru i đakon Petar Kozakijević.
Vernima se obratio Mitropolit Dr Porfirije, koji je u svojoj besedi poučio verni narod o tajni krsta, koji je od oruđa srama postao moćna zaštita i pouzdanje svih hrišćana.
Rekao je: „U svetom Jevanđelju Gospod nas poziva da idemo za njim uzevši svoj krst, tj. poziva nas na dobrovoljno razapinjanje, da se odričemo sebe, da se odričemo ostrašćenog bića i da se Hristos useli u nas.
Uzrastajući u vrlinama uzrastamo u ljubavi prema Bogu, koja se pokazuje kroz našu ljubav prema bližnjima“, kazao je Mitropolit.
Poseban ukras tog nedeljnog sabranja bila su deca, polaznici škole veronauke. Deca su otpevala pričasnu pesmu, a zatim se, zajedno sa velikim brojem prisutnih vernika, sjedinila sa Hristom Gospodom u svetoj Tajni pričešća.

Nešto novo ovih dana doživljavamo u Sloveniji. Ovog utorka (23. aprila) imali smo veoma plodan sastanak viđenijih Srba iz Slovenije, koji su odlučili, da konačno povežu i ujedine Srbe iz Slovenije, koji su do sada bili povezani u različitim savezima i društvima i veoma slabo su sarađivali. Predstavnici Srba iz Slovenije odlučili su da osnuju novi savez pod imenom SAVEZ SRBA SLOVENIJE. Pokroviteljstvo ovog inicijativnog odbora preuzela je ambasada Republike Srbije iz Ljubljane, uz podršku Ministarstva pravde Republike Srbije i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i sa blagoslovom mitropolita zagrebačko – ljubljanskog Dr Porfirija. Nadamo se da će ovom novom savezu uspeti da pod jedan krov ujedini sve saveze i srpska društva u Sloveniji i da zajednički reše srpsko pitanje u Sloveniji. Srpsko pitanje u Sloveniji se instinktivno opire na istorijska dejstva na prostoru na kome Srbi žive već šesto godina.
Ovu njihovu inicijativu pomoći ćemo i članovi filmske sekcije našeg SKD Štajerska zajednica, koji smo već prijavili Ministarstvu kulture Republike Srbije projekat: 600 godina Pravoslavlja u Sloveniji.
Sa filmom ćemo dokazati, da Srbi živimo na teritoriji Slovenije već 600 godina što znači da smo autohtoni narod i da zbog toga Srbi imamo pravo da zahtevamo od Slovenije, da nas priznaju za nacionalnu manjinu.
Poznato je, da Slovenija ne želi da prizna nas Srbe kao nacionalnu manjinu, oslanjajući se na to da Srbi u Sloveniji nismo autohtoni narod. Mi ćemo sa filmom dokazati, da Srbi i Pravoslavci žive u Sloveniji već 600 godina i to od 1419 godine kada je rođena srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković, koja se udala 20. aprila 1434. sa celjskim grofom Ulrihom i sa sobom dovela u Sloveniju više monaha i sveštenika i dvesta porodica Srba pravoslavaca. Kao celjska grofica vladala je do 1458. godine.
Posvetićemo se sa posebnim osvrtom na 600. godina zajedničke istorije Srba i Slovenaca.
Cilj nam je da promovišemo veliki broj Srba, koji su vekovima stizali u Sloveniju povezujući njihovu prošlost sa istorijom srpskog doseljevanja na teritoriju Slovenije.
Veliku pomoć pružiće nam Srpska Pravoslavna crkva.
U predstojećem periodu naš prevashodni zadatak je da sa svim Srbima u Sloveniji pokrenemo srpsko pitanje. Da se to pitanje podigne na viši državni nivo u zajednici sa prijateljima Slovencima. Samo uz pomoć Slovenaca možemo rešiti status Srba u Sloveniji. Za rešavanje srpskog pitanja mora se promeniti Ustav Republike Slovenije. Kao što je poznato Ustav može da menja samo većina u Parlamentu. Većina su, naravno, Slovenci i jedino oni mogu da nam pomognu i stranke koje su u Parlamentu.

– Moj film Putevima pravoslavlja snimali smo tri meseca i istinski osetili snagu pravoslavlja oličenu i u monaškoj posvećenosti Bogu i veri. Snimili smo 100 sati materijala i od toliko materijala montirali film koji traje 90 minuta. U tom prikazu Svete Gore odslikali smo dušu pravoslavlja.
Pre tri godine kad sam sa ekipom krenuo na Svetu Goru dobili smo blagoslov patrijarha Irineja, a imali smo i posebnu dozvolu igumana Metodija, pa smo pored crkve, monaških kelija, zgrada i imanja, snimili i unutrašnjost riznice, a potom i ostale objekte na Svetoj Gori a najviše smo snimali Srpsku carsku lavru manastir Hilandar

Zapišimo ono što smo i kamerama “uživo” zabeležili na filmu – intervju njegove Svetosti Patrijarha Irineja prilikom davanja Blagoslova našoj filmskoj ekipi: Njegova Svetost je izjavila: ” PRAVOSLAVNA CRKVA STOJI ZA PROJEKTOM SNIMANJA FILMA »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA« I KAD GOD POKUCATE NA NJENA VRATA BIĆE VAM OTVORENA. DOKUMENTARNI FILM RADA BAKRAČEVIĆA »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA” BIĆE SRPSKA SVETINJA I PUTOKAZ KA BOGU I PRAVOM PUTU”.
br-1-iguman-metodije
Njegovo visoko preosveštenstvo Iguman Metodije i Rade Bakračević
Sa filmom smo prikazati bogatstvo hilandarske riznice koja čuva oko 1.200 ikona, od kojih su desetine čudotvorne i spadaju u najvrednije primerke vizantijske umetnosti. Tu je i 507 rukopisnih povelja srednjovekovnih vladara, 1.041 unikatna rukopisna knjiga sa ukupno 312.000 strana, 80 starih štampanih knjiga od V do VII veka, 40.000 knjiga od VII veka do danas.
– Riznica sadrži i veliki broj dela primenjene umetnosti: sitnu kamenu plastiku, zlatarske predmete, duborez, nameštaj, tkanine, kao i bogatu etno-zbirku. Dragocenosti se čuvaju i u oltaru glavne crkve, gde su svetiteljske mošti, dva krsta načinjena od ostataka prvobitnog krsta raspeća (poklon cara Jovana Vataca), zatim krst ukrašen dijamantima, delovi Trnove krune, Hristove trske i Hristovog ogrtača, krv Hristova i rukopisi Svetog Save…
Na filmu smo zabeležili i reči Igumana Metodija koji je tada govorio o radovima na obnavljanju manastirskih zgrada posle katastrofalnog požara: Nedostaje novac za završetak obnove manastira. Kada sam časnog oca upitao da pozove srpski narod po svetu da pomognu izgradnju Hilandara, rekao je razočarano: „Toliko puta sam zvao Srbe da nam finansijski pomognu, da više ne mogu da ih pozivam.
U filmu smo zabeležili i reči grčkog Vladike u Kakovu – hilandarskom manastiru: “BOMBE KOJE SU OD NATO ALIANSE PADALE NA SRBIJU PADALE SU I NA NAŠA SRCA«.
Kao što vaši slušaoci gospođo Zorana znaju živim pola veka u Sloveniji, u kojoj se sa članovima naše zajednice u Štajerskoj i sveštenstvom borim za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta. Poslednjih godina imali smo seriju izložbi ikona i predavanja o pravoslavlju, koja su masovno posećivali i Slovenci. To mi je dalo dodatnu snagu da se upustim u ovaj projekat. Sveta Gora je ne samo pravoslavno svetilište, već i živa riznica srpske duhovnosti i kulture, simbol srpskog postojanja i zato svet treba da upozna istinu i suštinu života manastira Hilandar.
Istovremeno, iako sa istom tematikom, ova i ovakva umetnička dela uvek nose i duh vremena u kojem nastaju, bar kad je u pitanju rediteljski pristup pa i tehnika njihovog nastanka, a zanimljivo je posmatrati i reakcije publike koje i te kako znaju da budu začuđujuće u skladu sa tim iz kakvog ideološko-verskog podneblja dolaze i političkog trenutka u kojem se sve to dešava. Ovo je posebno karakteristično za prostore bivše Jugoslavije, a sada regiona, posebno Srbije, koje se pravoslavlje ponajviše tiče. Da li je potrebno naglašavati posebno da se radi o narodu koji se polako vraća pravoslavlju koje mu je decenijama bilo uskraćeno kao jedan od vidova nacionalnog identiteta od suštinskog značaja. To je proces koji ide dosta sporo, ali ide, a dokle se stiglo najbolje govori podatak da je i Hilandar kao “bastion” pravoslavne vere u Srba u kojem je sačuvana izvorna i nekrivotvorena istorija ovog naroda za mnoge još uvek velika nepoznanica ili novost sa kojom se tek upoznaju, U tom smislu i film “Putevima pravoslavlja” osim umetničkog, turističkog i novinarskog pristupa ima i edukativni karakter, što ga sve skupa čini posebnim i vrednim delom.
Sama tematika, imajući u vidu da se radi o istorijskim spomenicima hiljadugodišnje starosti, već sama po sebi je zanimljiva do te mere da i ono što je samo “okom” kamere zapisano predstavlja ekskluzivni materijal kojem, ne retko, nije ni potrebna nikava nadgradnja. Ali baš ona, ta nadgradnja koja se očekuje od autora, jeste ono što delu daje pečat originalnosti i smisao kreativnosti. I za to sam se pobrinuo već odabirom svoje ekipe koja je stala iza mene i pristala da bude utemeljena i čvrsta podloga na putu kojim sam krupnim rediteljskim koracima zakoračio u filmski svet.
Da se pohvalim vašim slušaocima da smo 2009 godine prvi na svetu organizovali izložbu pravoslavnih ikona u kakvoj katoličkoj Katedrali i to u našem Mariboru. Prema rečima slovenačkog nadbiskupa, dr Franca Krambergera, koji je otvorio izložbu: „ U hiljadugodišnjoj istoriji hrišćanstva to je bila prva izložba pravoslavnih ikona u jednoj katoličkoj Katedrali, koju su organizovali vernici Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora i to će biti zapisano zlatnim slovima u arhivu Katoličke crkve“. Posle Maribora izložbu smo otvorili u austrijskom Gracu zatim u Ljubljani a 29. oktobra otvorili smo istu izložbu u poznatom turističkom kraju Radenci. Ove izložbe su bile veoma uspešne. Iduće godine želimo da otvorimo slikarsku koloniju za pisanje (slikanje) pravoslavnih ikona i da na tu koloniju pozovemo više ikonopisaca pravoslavnih ikona iz Srbije. Želimo da napravimo nešto veće i da prikažemo Slovencima i Austrijancima deo kulture srpskog naroda. Da poštuju srpske ikone i trud naših članova dokaz je i taj da su sve tri izložbe ikona, koje je organizovalo naše društvo, prenosile nacionalne televizije.
Dozvolite mi, da iskoristim priliku i da još jednom svim pravoslavnim vernicima poželim Hristos vaskrse! Želim vam lepe uskršnje praznike.

Rade Bakračević, glavni urednik Štajerskih novosti iz Maribora i predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora.
www.stajerska.eu