ПРЕДСЕДНИК ПОКРЕТА “РОД” ДРАГАН СТАНОЈЕВИЋ ГОВОРИ О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ

Предсеник Покрета „РОД“ (покрет Родољуби отаџбине и дијаспоре) Драган Станојевић је дао интервју Руској медијској компанији и позвао председника Русије В Путина да помогне Србији.

Председник свесрпског покрета «РОД» у ситуацији на Космету су криви Американци, без помоћи Русије не можемо опстати.

Српски политичар је испричао Daily Storm о тешкој политичкој ситуацији у држави.

Ујутро 28 маја су шиптарске јединице РОСУ упале на територију четри српске општине на северу КиМ. Своје деловање су објаснили скао операција борбе са организованим криминалом. Међутим били су ухапшени 19 српских грађанаи два представника УН межу њима и Руски дипломата, који је добио трауме главе. Председник Вучић је пподигао максималну борбену спремност војске и полиције. Становници тих општина су почели подизати барикаде да би се супроставили нападу косовских власти. О томе, ко стоји за овим инцидентом и какве су могуће последице ипричао нам је Председник Покрета «РОД» Драган Станојевић.

— Драгане, како коментаришете ситуацију на Космету? Због чега се то сада дешава?

— Прво, шиптари не раде ништа, док не добију дозволу на акције од Американаца. Друго председник Србије Александар Вучић је у својим преговорима са Албанцима дошао у слепу улицу. Преговори су текли уз учешће ебропских политичара, који су се показали као неспособни да утичу на систуацију. Зато су шиптари решили да искористе ситуацију и почисте градове где је већина српско становништво. За ту операцију искористили су око 10 комада специјалних војних возила.

Народ је као одговор започео самоорганизацију. Људи су подигли барикаде и голим рукама су почели да се бране од тог напада.

По мојој информацији, било је доста рушења баррикада око 30 ухапшених а постоје и рањени. Ја то види као покушај застрашивања и демонстрацију тога да шиптари не сматрају ту територију српском.

— Може ли ово довести до озбиљнијих сукоба? Армија је подигнута у највиши борбени ниво…

— Наша васт не предузима сада радикалне мере. То виде и шиптари, зато још више користе ту ситуацију за изазивање већих провокација.

Питање је времена, када ће настати дан да шиптари очисте Космет од Срба! Данас су све војне снаге доведене у највиши ниво борбене спремности, јер власт схвата да шиптари могу кренути и дубље у територију Србије.

Али, највећа опасност је у томе, ако српска армија крене да брани своје грађане на Космету, шиптари ће добити подрђку НАТО! Наравно, то је моћна и велика сила и ми можемо опет доживети агресију од стране НАТО!

Ми већ имамо озбиљно искуство њиховог деловања и ништа их неће спречити да то опет покушају.

Због тога многи родољуби, политичари Србије моле Русију да се укључи у решевање овог проблема. Ми тражимо да се са тим питањем Председник Вучић обрати Москви, јер се ми борити са НАТО не можемо.

Наравно, нико не тражи да се Русија увуче у рат, али ми желимо да та страна види да иза нас такође стоји велика сила. Да то виде и да се зауставе.

— Да ли Ви мислите, да је ово можда испланирано управо да се Русија увуче у конфликт?

— Хајде да не заборавимо да су Срби већ доживели етничко чишћење у марту 2004 године и они желе да доврше започето! Али сам сигуран када би иза Србије стајала Русија они би замукли. Па и Европи не треба озбиљан рат на Балкану и у центру Европе.

— Како Ви онда гледате на изјаву Вучића у Скупштини Србије, када је фактички позвао на признање губитна Космета?

— Морам признати да изјаве и деловање председника Србије изазивају пуно дискусија и незадовољства у друштву. Прво, он још увек није свима нама објаснио услове и договоре са шиптарима. Шта су они тражили и шта им је он обећао? Нико у друштву не зна реалну ситуацију и сви чекају од председника да отвори карте и објасни конкретно о ситуацији.

Да у друштву постоји мишљење да је он нешто обећао шиптарима а сада га притискају да то реализује. Многи данас говоре да је ова данашња шиптарска операција можда била договорена (испланирана) да би се поставила тачка у подели северног дела Косова од осталог дела.

Ја нисам склон да верујем у такав план, али постоји доста сумњи и нелогичности у његовом деловању. Зато мислимо да председник Србије није довољно искрен пред народом.

— Хоћете да кажете да га народ Србије неће подржати и смирити се са губитном Космета?

— Да, апсолутно! Ако се буде кретао том путањом народ ће изаћи на улице.

И њему и другим политичарима који се буду тако позиционирали и кретали у том правцу, могу рећи да че тешко остати на власти. Са друге стране, имамо опозицију, која се наводно бори за Космет. Али, данас они нису дошли у Скупштину када се решава питање Космета да бар поставе јавно питања властима.

Рећи ћу Вам овако, скоро сви данашњи политичари у Србији се боре за Космет преко СМИ, нико не предузима конкретне мере да се заустави ова мука.

То што председник Србије или неко други мисли да је Космет изгубљен, да је то свршена чињеница, ми Срби то никада нећемо прихватити нити признати.

— Председник привремене администрације у Приштини Хашим Тачи је позвао Албанију на уједињење. Да ли то значи да ће бити постављена албанслко-арпска граница на Копаонику?

— То и јесте наставак пројекта због ког су нам отели Космет. У процесу је формирање њиховог сна Велике Албаније. Јасно је да ће они да се интегришу, да ће покушати поништити постојеће границе и раширивати се. шириће се у дубину Србије, Македоније и могуће Грчке. То ја стари геополитички пројекат, који се реализује уз помоћ Запада и наравно, на челу са Америком.

— Постоји ли неки излаз из те ситуације у Србији?

— Излаз у том правцу не постоји. То је без икаквих «али», наша територија за коју ћемо се борити свим снагама!

— Колико је данас Балкан контролисан Америком? Да ли се нешто променило последње године?

— Утицај Америке је и даље велики, посебно на Албанце. Ми видимо да Европа командује,али само онолико, колико, и где јој Америка дозвољава. Они су направили тобож, антитерористичку армију а у ствари она делује као терористичка и стално прави провокације, подиже тензије.

Због свега наведеног, ја сматрам да без учешћа Русије у дипломатском па и наравно, свим другим смислима, ово питање није могуће решити.

Данас ми као светски покрет дијаспоре «РОД» позивамо Владу и председника Србије Алекандра Вучића да се обрати председнику Русије за помоћ у обезбеђивању заштите српског становништва и међународног права.