ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA SAVEZA SRBA SLOVENIJE

ZA PREDSEDNIKA IZABRAN MARKO SLADOJEVIĆ
Foto: RADE BAKRAČEVIĆ
im4_7996
Ljubljana, 2. juni – Savez Srba Slovenije, kao krovna organizacija Srba u Sloveniji, formiran je danas u Ljubljani, a na osnivačkom skupu je izaslanik predsednika Srbije, Nikola Selaković, preneo poruku podrške predsednika Aleksandra Vučića da je uz Srbe u Sloveniji.
im4_7987
“Prenosim vam pozdrav i poruku podrške predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji podržava ovu inicijativu. Ovo je veliki dan za Srbe u Sloveniji koji će, poštujući istorijsko prijateljstvo sa slovenačkim narodom, sada biti u poziciji da pruže još veći doprinos slovenačkom društvu, istovremeno čuvajući svoje korene, svoj identitet i pismo na ovim prostorima”, rekao je generalni sekretar Predsedništva.
im4_8028
Selaković je, kao gost Osnivačke skupštine i izaslanik predsednika Vučića, ukazao na izuzetan značaj ovog skupa za Srbe u Sloveniji i pozvao na sabornost i jedinstvo, saopštili su organizatori.
im4_8065
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je u obraćanju preneo podršku Srpske pravoslavne crkve ovoj inicijativi i istakao važnost sabornosti u očuvanju Srba u regionu.
im4_7956-001
Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković istakla je da će nova krovna organizacija Srba biti još jedan most saradnje između Srbije i Slovenije.
im4_7987
“Prijateljstvo između dve zemlje sada će imati još jedan čvrst oslonac i snažnu vezu u funkciji jačanja naših ukupnih odnosa. Srbi su sve važniji deo slovenačkog društva, na svim poljima, a posebno u zdravstvu, kulturi, turizmu, bankarstvu, sportu, IT i medijskom sektoru. Saradnjom i međusobnim poštovanjem možemo puno toga da postignemo”, istakla je ambasadorka Vlatković.
im4_7980
Novoizabrani predsednik Izvršnog odbora Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević, kao osnovni cilj Saveza naveo je “objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom”.
im4_8037
Formiranje novog jedinstvenog Saveza podržala je velika većina srpskih lokalnih društava.

Na Skupštini su izabrani članovi Izvršnog odbora i usvojeni su konstitutivni radni dokumenti, Statut i Poslovnik o radu Saveza.
im4_8043
“Osnivanjem Saveza Srba Slovenije, srpska zajednica u Sloveniji od danas ima jedinstvenu krovnu organizaciju, koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama”, kaže se u saopštenju.

Osnivačkoj skupštini pristustvovali su i ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji Milorad Živković, sveštenici iz crkvenih opština Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji, istaknuti privrednici, sportisti, kulturni i naučni radnici i drugi ugledni građani koji žive u Sloveniji.