Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo danes in jutri gostil vrh pobude Tri morja v Sloveniji.

Predsedniška pobuda Tri morja je dragocena priložnost za promocijo Slovenije
Ljubljana, 5. 6. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo danes in jutri gostil vrh pobude Tri morja v Sloveniji.

Ob tej priložnosti bodo predsedniki prejeli posebna protokolarna darila, ob večernem sprejemu bo pred Predsedniško palačo pripravljen tudi kratek promocijski program.

V Uradu predsednika Republike Slovenije skupaj s Protokolom Republike Slovenije izboru daril posvečamo posebno pozornost, saj so darila pomembna prvina izvajanja promocije in doseganja prepoznavnosti države. Izbiramo darila, ki poudarjajo slovensko zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino, dosežke sodobne ustvarjalnosti in naših inovatorjev. Pozorni smo na to, da so darila kakovostna in seveda slovenskega porekla.

Pri izboru protokolarnih daril za predsedniško srečanje pobude Tri morja smo izbrali takšna, ki odražajo slovensko inovativnost. Darila so dela slovenskih oblikovalcev, poudarjajo sodobno dizajnersko ustvarjalnost in tehnološko inovativnost, so kakovostna, estetska in predvsem uporabna. Izbrana darila so posvečena simbolu narave in vode, najpomembnejšega življenjskega elementa, simbolno povezanega tudi z vsebino srečanja in pobude Tri morja.

Predsedniki bodo prejeli komplet »Flow« – steklenico s kozarcem za vodo priznane slovenske oblikovalke stekla Tanje Pak, ki je za svoje delo prejela številne mednarodne nagrade za dizajn. Za steklenico Flow je prejela prestižno »Red Dot Design Award 2009«.

Člani uradnih delegacij bodo prejeli steklenico Diabolo, preprosto steklenico čistih linij, izdelano v Steklarni Hrastnik, ob tem pa še dva tehnološko inovativna slovenska produkta: Ullo, pametni opomnik za pitje vode, ki so ga razvili v podjetju Ulla Labs iz Ljubljane, ter Chipolo, pametni iskalnik predmetov, ki so ga razvili v podjetju Chipolo iz Hrastnika. Ulla vsebuje senzorje, ki opominjajo na redno pitje vodje, zato je odličen pripomoček za promocijo zdravja na delovnem mestu. Chipolo je Bluetooth sledilnik predmetov, ki pomaga najti stvari. Kot simbolno pozornost bodo prejeli še “svinčnik, ki raste”. Svinčnik Sprout nosi zanimivo sporočilo: »Ste, kar posadite.« (»You are what you plant.”) – vsebuje ekološko pridelana semena sončnice in nageljna, ki po uporabi svinčnika vzkalijo. Svinčnik “Sprout” bodo prejeli v dar tudi člani spremstva.

Predsedniška pobuda Tri morja je obenem odlična in dragocena priložnost za promocijo Slovenije in vsega izjemnega, kar premoremo. Predsednik republike Borut Pahor je zato k sodelovanju povabil pomembne glasnike Slovenije, ki so ime naše domovine ponesli v svet in ga tam s svojimi dosežki uspešno uveljavili.

Zbor Carmen Manet je vrhunski ženski pevski zbor, ki je nastal na Gimnaziji Kranj, v zadnjih letih pa se je uveljavil kot zmagovalec najpomembnejših svetovnih pevskih tekmovanj. Zbor Carmen Manet je zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017 v Rigi in prejemnik številnih drugih domačih in mednarodnih priznanj. Dunking Devils pa so vodilna akrobatska skupina v svetu, njihovi spektakularni posnetki na medmrežju dosegajo vrtoglave številke ogledov, v svoje vratolomne akrobatske nastope pa skupina na inventivne načine vključuje tudi našo naravno in kulturno dediščino in znamenitosti naše domovine.

Gimnazijo Kranj, v okviru katere je nastal zbor Carmen Manet, in skupino Dunking Devils je predsednik republike nagradil z Jabolkom navdiha, posebnim priznanjem, za izjemne posameznike in skupine, ki so s svojim delovanjem in dosežki dragocen navdih mladim in družbi doma in po svetu.