U BEOGRADU ZAVRŠENA 24. EVROPSKA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

Pobednički pehar otišao u ruke ANIP “Oro” iz Pariza.
ras_2803-696x463
BEOGRAD – 10. juni 2019 – Takmičarski deo 24. evropske smotre srpskog folklora dijaspore završen u Sava centru.
Čekajući proglašenje pobednika smotre više hiljada učesnika u holu Sava centra započelo je večeras žurku srpskim kolom u kome je na kraju igralo oko hiljadu i po folkloraša iz cele Evrope.
Za prestižne nagrade takmičilo se 56 kulturno umetničkih društava sa oko tri hiljade igrača iz 11 evropskih zemalja. Tradicionalno najboljima će biti dodeljen prelazni pehar “Vesti” popularna statueta “Šumadinac”, koja je prošle godine otišla u ruke KUD-a Vuk Stefanović Karadžić iz švajcarskog grada Roršah.
Domaćin ovogodišnje folklorijade je Savez srpskog folkora Švajcarske a pokrovitelj predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Do sada su Kulturno-umetnička društva Kolo iz Nojhauzena, slovenački “Kranj” i bečki “Stevan Mokranjac” uspela da po tri puta pobede na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.
ras_2822-696x463
24. po redu Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu završena je večeras uručenjem prelaznog pehara – statue “Šumadinac” koju je predstavnicima pobednika ANIP “Oro” uručio predsednik Nidda Verlag kompanije Duško Vidaković, prenele su Vesti-online.com

– Draga omladino iz rasejanja i regiona, čast mi je da dodelim pobedniku pehar “Šumadinac”. Za mene ste večeras svi pobednici, odužili ste se otadžbini, a da li se ona odužila vama to ćemo tek videti – rekao je Dušan Vidaković.

ANIP Oro iz Pariza je za 0.5 bodova odneo pobedu ispred SD SC Štutgart i SKC Stevan Mokranjac iz Beča, osvojivši 99.5 bodova.

– Veoma smo uzbuđeni, za nas je ovo jako bitno, nismo očekivali pobedu. Mi postojimo tek pet godina i ovo predstavlja veliko priznanje za naš trud i rad. Folklor je veoma bitan za očuvanje tradicije i ponosni smo što smo danas ovde. Iako smo mlad ansambl za ANIP Oro tek će se čuti – rekao je Aleksa Laković za Vestionline.

Osnivači pobedničkog ansambla Mitrović Snežana i Nikola Branković Foto: printscreen/youtube/Vesti
Sledeća Evropska smotra srpskog folklora održaće se 30. i 31. maja u Parizu.