PREDSTAVLJENI SRBI U NEMAČKOJ

promocija-srbi-u-nemackoj-otac-slobodan-1
Promocija – Srbi u Nemačkoj otac Slobodan.
U zgradi Generalnog konzulata R. Srbije u Minhenu prošlog petka predstavljena je knjiga istoričara dijaspore Marka Lopušine iz Beograda. Organizator promocije dela SRBI U NEMAČKOJ bila je Srpska kulturna zajednica, koju predvodi gospođa Milica Končar.
– U pokušaju da objedinimo srpski narod u rasejanju organizovali smo predavanje našeg najboljeg poznavaoca dijaspore Marka Lopušine o njegovoj knjizi i o stanju srpske dijaspore danas i sutra. Lopušina je istakao da su Srbi u Nemačkoj najorganizovaniji deo našeg rasejanja. Da smo mi začetnici srpske kolonije modernog doba, posle Drugog svetskog rata i da je na nama obaveza da rasejanje uvedemo u 21. vek kao jedno nacionalno biće – izjavila je Milica Končar.
Danas u Nemačkoj ima više od 400.000 naših ljudi, koji su pokazali ambiciju da Srbe uzdignu unutar EU. Nemački Srbi su organizatori Evropske smotre srpskog folklora, Evropskog prvenstva srpskih košarkaša i Saveza Srba podunavskih zemalja. To ih obavezuje da naprave i svetski savez Srba, kako bi bili predvodnici čitave dijaspore.
Predstavljanju ove knjige prisustvovali su Jelena Stojanović, konzul, članovi hora “Singidunum”, aktivisti Mića Kreculj sa suprugom i Ljubomir Končar, prota Slobodan, kao i humanitarac Dalibor Višić. Lopušina je naglasio da je Minhen grad u kome je prvi Srbin došao još 1896. godine, a da je danas mesto u kome se rađa prva svetska, a naša Televizija srpske dijaspore.
Sledeća promocija knjige SRBI U NEMAČKOJ zakazana je u Štutgartu naredne jeseni