Predsednik republike ob državnem prazniku prejema številne čestitke voditeljev držav

Ljubljana, 25. 6. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob državnem prazniku, dnevu državnosti, prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali papež Frančišek, predsednik Združenih držav Amerike Donald J. Trump, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Francoske republike Emmanuel Macron, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Švicarske konfederacije Ueli Maurer, kralj Nizozemske Viljem-Aleksander, kralj Švedske Karl Gustav XVI, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Črne gore Milo Đukanovć, generalni guverner Avstralije Peter Cosgrove, predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdođan, predsednik Češke republike Miloš Zeman, predsednik Republike Kube Miguel Mario Diaz Canel Bermudez, predsednik Arabske Republike Egipt Abdel Fatah Al Sisi, japonski cesar Naruhito in mnogi drugi.
Papež Frančišek je v čestitki zapisal, da Sloveniji ob državnem prazniku želi, da bi pri nas vladale vrednote kot so pravičnost in varnost, in da bi ljudje živeli v družbi, ki je solidarna. Vsem Slovencem je zaželel srečo in uresničitev njihovih želja.
V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil ameriški predsednik Donald J. Trump, ki je zapisal, da so Američani podpirali Slovenijo ves čas od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1992. Letos, ob 15-letnici članstva Slovenije v EU in NATO, lahko ugotovimo, da se je sodelovanje v teh letih poglobilo in cenimo zavezanost Slovenije transatlantski perspektivi, je zapisal. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo in sodelovanje v misijah NATO, ki je dokaz zavezanosti miru in varnosti po svetu. Ob tem je ameriški predsednik poudaril ključno vlogo predsednika Pahorja pri letošnjem srečanju pobude Tri morja. Amerika je ponosna, da ima Slovenijo za prijateljsko in zavezniško državo, je sklenil svojo čestitko predsednik Trump.

Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je v čestitki zapisala, da verjame, da bosta z nadaljnjim dialogom in konstruktivnim sodelovanjem s predsednikom Pahorjem krepila prijateljske odnose v dobrobit državljanov obeh držav. Verjamem, da je sodelovanje dveh sosednjih držav zelo važno tudi za varnost in blaginjo v vse bolj kompleksnem globalnem okviru, je še zapisala.

Predsednik Švicarske konfederacije Ueli Maurer je zapisal, da želi predsedniku in državljanom Slovenije ob nacionalnem prazniku blaginjo in vse dobro. Hkrati je izrazil veselje nad obiskom predsednika Pahorja v Bernu, ki bo 19. septembra letos.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je predsedniku Pahorju v čestitki zapisal, da imajo rusko-slovenski odnosi tradicionalno konstruktiven značaj. Prepričan je, da bi s skupnimi napori lahko zagotovili še nadaljnji razvoj dialoga in obojestransko koristnega sodelovanja med državama na različnih področjih in v prid ljudem Rusije, Slovenije in cele Evrope. Predsednik Putin je na koncu zaželel vsem državljanom Slovenije blaginjo in prosperiteto.

Predsednik Francoske republike Emmanuel Macron je zapisal, da je vesel, da lahko izreče iskrene čestitke državi, ki jo s Francijo povezuje enaka pripadnost Evropski uniji in njenim vrednotam. Državi sta stkali tesne vezi prijateljstva in takšno sodelovanje je potrebno, da lahko Evropa da konkreten odgovor na izzive, s katerimi se srečuje na področjih podnebja, varnosti, migracij in gospodarstva.