U Novom Sadu otvoren spomenik mira Joko Ono

U Novom Sadu otvoren spomenik mira Joko Ono
A.La. 28.06.2019. BLIZ

Novi Sad Joko Ono, foto Tanjug, Vlada RS FOTO: VLADA REPUBLIKE SRBIJE / TANJUG
Spomenik mira “One day” na Petrovaradinskoj tvrđavi koji je delo svetski poznate multimedijalne umetnice i mirovne aktivistkinje Joko Ono otvoren je svečano večeras u Novom Sadu.

Joko Ono je inspiraciju pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu, takozvanoj “šajki”, dok je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi izgrađeno u 18. veku. Otvaranje spomenika na Petrovaradinskoj tvrđavi deo je proslave stogodišnjice potpisivanja Versajskog mirovnog ugovora, kojim je zvanično okončan Prvi svetski rat.

– Zdravo Srbijo! Jako sam uzbuđena što će moje novo delo naći mesto u vašoj predivnoj zemlji. Ovo delo govori o nadi i preživljavanju. I miru. Mir, mir, mir! Mir je moć. Volim vas – obratila se Joko Ono preko video bima okupljenima.

FOTO: VLADA REPUBLIKE SRBIJE / TANJUG
Joko Ono je izabrala Novi Sad kao grad kojem će pokloniti svoje delo i koji će postati novi simbol Novog Sada, a doprineće i afirmaciji Petrovaradinske tvrđave kao tvrđave mira.

Otvaranju su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada. Oni su pre svečane promocije spomenika obišli nove prostorije “OPENS”-a koje se nalaze u okviru “Youth Creative Polisa” u Kineskoj četvrti.

– Svaki put kad dođem u Novi Sad on je sve lepši. Lako je biti uspešan kad imate ovakav tim. Ovde ne manjka odličnih ljudi, hvala vam Novosađani što nas na najlepši način prezentujete u svetu, i dovodite svet kod nas. Preko Egzita, Opensa i Evropske pretstonice kulture. Danas na Vidovdan promovišemo mir. Treba da gradimo drugačiji Balkan i zajedno kreiramo novi imidž Srbije – rekla je Brnabić.

FOTO: VLADA REPUBLIKE SRBIJE / TANJUG
Program je otvorio Novosadski dečji hor sa numerom “Imagine” Džona Lenona, supruga Joko Ono, a na zatvaranju je nastupio bend “The Bestbeat”, jedan od najboljih Beatles tribute sastava na svetu.

Spomenik mira zajednički je projekat “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Fondacije “EXIT” i kompanije “NIS”.