PREDSEDNIK VLADE MARJAN ŠAREC URADNO ODPRL LAKIRNICO MAGNA V HOČAH

im4_1430
FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE.
Maribor, 10. julij 2019 – Lakirnico v Hočah, ki je prva tovarna kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta v Sloveniji, so danes tudi uradno odprli. A Magna rednega obratovalnega dovoljenja še ni prejela.
im4_1347
Slovesnosti v tovarni Magne Steyr v občini Hoče – Slivnica so se udeležili premier Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, zunanji minister Miro Cerar, predsednik družbe Magna Europe in Magna Steyr Günther Apfalter ter direktor lakirnice Maribor – Hoče David Adam.
im4_1359
Pred uradno otvoritvijo so si povabljeni gostje ogledali notranjost lakirnice Magne, kjer je minister Počivalšek povedal, da je največje zagotovilo za naslednjih faz to, da je Magna že vložila vloge za vsa potrebna soglasja za širitev.
im4_1375
Na uradnem odprtju obrata je predsednik vlade Marjan Šarec, kot slavnostni govornik na slovesnosti, kanadsko-avstrijskemu avtomobilskemu gigantu v Sloveniji zaželel vse dobro:
im4_1381
»Zagotovo je Slovenija dežela, ki je tudi naklonjena tujim investicijam in čeprav je vmes kdaj tudi kaj težav, se zadeve na koncu tudi izpeljejo.«
im4_1403
Lakirnico, v kateri sicer že od marca poteka poskusna proizvodnja, so slovesno odprli s simboličnim prižigom štirih žarnic, ki so zasvetile pod prsti Počivalška, Apfalterja, Šarca in Adama –
im4_1465
ob prižigu zadnje se je na zemljevidu ostalim obratom kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta po svetu simbolično pridružila še slovenska lakirnica.
im4_1454

Avtomobilska multinacionalka Magna je v Hočah tudi uradno zagnala svojo novo lakirnico. Predsednik vlade Marjan Šarec je izrazil prepričanje, da je odprtje šele začetek uspešne zgodbe in da bodo na tej lokaciji v prihodnje še odpirali nova delovna mesta.
L. L.
10. julij 2019 ob 08:05
Maribor – MMC RTV SLO, STA
“Tisti, ki smo bolj od daleč spremljali zgodbo, si verjetno nikoli ne bomo mogli predstavljati veselja, ki ga danes doživljata prejšnji predsednik vlade in gospodarski minister. V Sloveniji je včasih težko izpeljati kakšen projekt, ni pa nemogoče,” je dejal Šarec, ki se ne strinja s tistimi, ki trdijo, da slovensko okolje ni preveč naklonjeno investicijam.
im4_1013
Šarec je dodal, da upa na to, da bo v prihodnje zakonodaja tovrstne naložbe dovoljevala brez sprejemanja kakšnih posebnih zakonov, kot so ga sprejeli v primeru Magne. Izenačiti je namreč treba vse potencialne vlagatelje, tako domače kot tuje, zlasti pa si premier želi tistih investicij, ki prinašajo višjo dodano vrednost in sledijo sodobnim trendom.
im4_1042
Za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je bil eden najbolj vpetih v prihod tega pomembnega globalnega delodajalca v Slovenijo, je danes poseben dan, saj so odprli do zdaj največjo “greenfield” tujo investicijo, ki je strateškega pomena in pomeni začetek novega razvoja avtomobilske industrije v tej regiji.
im4_1081
“Glede na to, da je Magna že zaprosila za okoljevarstveno soglasje za drugo in tretjo fazo, verjamem, da bo s svojimi načrti na tej lokaciji tudi nadaljevala,” je dejal Počivalšek in spomnil, da je vlada investitorjem dodelila 18,6 milijona evrov finančne spodbude, celotna naložba v tovarno, ki trenutno zaposluje nekaj več kot 200 ljudi, pa je bila vredna 146,4 milijona evrov.
Širitev tovarne ostaja skrivnost
im4_1091
Magnina lakirnica je po nekaj zapletih s pridobitvijo pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja sredi marca z rahlo zamudo začela poskusno proizvodnjo. Po stopnjevanju proizvodnje v naslednjih tednih so redni zagon takrat napovedali do konca maja. Kot je glede tega pojasnil prvi mož hoške tovarne David Adam, za zdaj še vedno ostajajo pri poskusnem obratovanju, saj potrebujejo še nekaj mesecev za zagotovitev vseh potrebnih dokumentov, s katerim bodo prišli do dokončnega dovoljenja za redno proizvodnjo.
im4_1100
Časa za to imajo sicer leto dni od začetka poskusne proizvodnje. Nadaljnja širitev pa je, kot je povedal, odvisna predvsem od naročil.
Enako skrivnosten je bil o prihodnjih širitvenih načrtih, ki predvidevajo vzpostavitev tovarne, v kateri bodo lahko proizvajali kompletne avtomobile, tudi predsednik Magne Europe Günther Apfalter, ki pa je dodal, da si močno prizadevajo za to, da bi pridobili nove posle.
im4_1113
Avtomobilska industrija je namreč po njegovem mnenju trenutno v zelo nepredvidljivi fazi, tudi zaradi elektrifikacije in razvoja avtonomnih vozil, še zdaleč pa zdajšnje razmere niso primerljive z globalno gospodarsko krizo pred desetletjem.