Održana dvanaesta Međunarodna umetnička kolonija „Krčedin 2019“.

Održana dvanaesta Međunarodna umetnička kolonija „Krčedin 2019“.

EVROPA U DVORIŠTU PORODICE JAKŠIĆ
bruno-langer-mica-jaksic-i-predsednik-vlaadimir-gak
Bruno Langer, Mica Jaksic i predsednik Vladimir Gak.
Titule „Ja, Krčedinac“ dobili Bruno Langer iz Pule, Snežana Savić, Miloje Popović Kavaja i Vico Dardić. Slikar Siniša Martinović zatvorenih očiju naslikao Nikolu Teslu.
M. L.
U domu porodive Miodraga Jakšića, arhitekte, pesnika i predsednika Matice iseljenika Srbije u Krčedinu na Dunavu ispod Fruške Gore održano je veliko umetničko okupljanje. Dvanaesta međunarodna umetnička kolonija otvorena je tako što je jedan od najvećih rokera sa ovih prostora Bruno Langer, frontmen benda Atomsko sklonište iz Pule svečano izjavio:
– Ja sam Krčedinac !
Popularnoj srpskoj glumici i pevačici Snežani Savić, piscu i publicisti, autoru teksta pesme „Marš na Drinu“ Miloju Popoviću Kavaji i recitatoru koji proslavlja 50 godine svoje karijere Vicu Dardiću i Brunu Langeru, dodeljene su tradicionalne titule „Ja, Krčedinac“, koje su do sada, među ostalima, dobili, Raša Popov, Brana Crnčević, Bora Đorđević, Pero Zubac, Ivan Bekjarev, Slobodan Rakitić, Rada Đuričin, Saša Čotrić, Bane Krstić, Minja Subota, Marko Nikolić, Milovan Vitezović, Bilja Krstić, Milutin Dedić, Janoš Mesaroš, Dragan Stojkov, Milenko Pavlov i drugi.

sinisa-matijevic-slika-vezanih-ociju
Siniša Matijevic slika vezanih očiju.
Kako je u vreme održavanja manifestacije početkom jula bio Dan nauke, mladi slikar Siniša Martinović iz BiH je „na slepo“, vezanih očiju naslikao portret srpskog genija Nikole Tesle i oduševio posetioce.
U svečanom otvaranju učestvovali su Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, predstavnici diplomatskog kora u Srbiji i predstavnici institucija Srbije, Republike Srpske i Zajedničkog vijeća opština iz Vukovara. U programu su učestvovali i glumac Marko Adžić iz Temišvara, znameniti izvođač Branko Pražić, tamburaški orkestar „Veseli Sremci“, kantautor iz Slovenije Džeri Mažgon, interpretator Todor Maletin kao i specijani gosti kolonije rok grupa „NEA“ iz Slovenije. Nastupio je i veliki broj književnika, među kojima Dragan Jovanović Danilov, Hava Pikas Koen iz Izraela, Martin Prebuđila, Jelena Ćirić, Mirjana Đapo, Aleksandra Radaković, Predrag i Miodrag Jakšić, Radoslav Tilger, Verica Preda, Gordana Vlajić i mnogi drugi. Predstvaljen je rad Vršačke afirmacije umetnika ARS iz Vršca i Beogradskog aforističarskog kruga. U okviru programa izvedene su i pozorišne predstave „Pogledaj me“ i „Sve o ženama“ .
– Naš cilj je da preko kulture dovedemo Evropu u moje dvorište, a potom Krčedin, Inđiju i Srbiju odvedemo u EU. Umetnost je stvaralašto bez granica i zato smo mi od Krčedina napravili svetsku scenu za pesnike, muzičare, pisce, slikare, glumce i ostale umetike – rekao nam je domaćin Miodrag Jakšić.
Tokom pet dana na obroncima Fruške gore, slikalo je 64 slikara, predvođeni gostima iz Ukrajine, Mongolije, Poljske, Bugarske, Albanije, Rusije, Švedske, Austrije, Slovenije, Izraela, Italije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Srbije… Među njima bili su i Jair Gabriel, Dorota Krauze, Dana Petkov, Zdravko Červ, Mariana i Krasimir Georgiev, Almedina Cifrić, Tomislav Kočevan, Bojana Vrhovac, Nevena Gošnik, Jasmina Cerović, Siniša Popov, Zora Vićentijević, Tanja Gligorijević, Siniša Krunić, Dragna Oluić, Miodrag D. Jelić, Vladimir Kepić, Jan Agarski i drugi.
Poseban akcenat ove godine je dat na učešću mladih akademskih slikara koji tek počinju da grade svoju umetničku karijeru. Specijalan gost kolonije je bio mladi slikar, tinejdžer sa Korduna, Siniša Matijević, koji je demonstrirao neverovatan talenat slikanja vezanih očiju, radeći pred publikom portrete znamenitih Srba. Mladi umetnik je domaćinima poklonio Teslin portret a organizatori kolonije su mu podarili tradicionalnu nagradu „Njaka krčedinska“
U pratećem programu organizovana je izložba slika sa prethodnih Umetničkih kolonija u Krčedinu. Selektor slikarskog saziva i urednik programa bio je književnik Miodrag Mića Jakšić. Kao i svake godine organizatori Kolonije pokazali su društveno odgovoran i humani karakter manifestacije, uključujući se u program „Čep za hendikep“, za nabavku invalidskih kolica osobama sa hendikepom, uručivši organizatorima ove humanitarne akcije veliki broj čepova.
Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte“, a pod sloganom SAČUVAJ UMETNOST U SEBI – DOBRO DOŠLI U KRČEDIN!