45. SLOVENSKA VINSKA OLIMPIJADA

VINO SLOVENIJA 2019 – 45 let

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

im4_3529
Gornja Radgona – 25. julij – Priznanja slovenske vinske olimpijade, kot jo radi poimenujejo vinski strokovnjaki in ljubitelji, so postale v petih desetletjih načrtnega razvoja sinonim za objektivno izmerjeno odličnost. Vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem pomenijo verodostojen katalog vinske kakovosti, pridelovalcem usmeritev za delo in oblikovanje poštene cene.
im4_3462
S strokovnostjo in mednarodno prepoznavnostjo vinskega ocenjevanja v Gornji Radgoni že skoraj pol stoletja rase tudi ugled slovenskih vinarjev in vinogradništva v celoti. Ocenjevanje namreč na eni strani upošteva nova spoznanja s področij vinogradništva, vinarstva in potrošnje, na drugi strani pa njihov razvoj pospešuje. Ocenjevalno komisijo, ki jo sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, nenehno pomlajujemo z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Celoten sistem ocenjevanja upošteva značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike.
im4_3466
Medalje Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve. Ocenjevalne komisije podeljujejo ob srebrnih, zlatih in velikih zlatih medaljah tudi Šampionske nazive v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest.
im4_3472
45-LETNA ZGODOVINA VINO SLOVENIJA V ŠTEVILKAH

V tej 45-letni zgodovini slovenske olimpijade vin je vina ocenjevalo 102 enologov, ki so ocenili (skupaj z letošnjim) 19.168 različnih vzorcev vin. Štirje enologi sodelujejo na ocenjevanju že preko 30 let, eden celo že 38 let. Pomurski sejem je skupaj s sodelujočimi enologi ponosen na zaupanje vinarjev in kot edina institucija v Sloveniji, ki organizira mednarodno ocenjevanje vin s tako dolgo tradicijo, z optimizmom zre v prihodnost.
im4_3477
NAGRADA STANKA ČURINA ZA NAJBOLJE OCENJENO VINO

Stanko Čurin je bil zvest udeleženec ocenjevanja vin v Gornji Radgoni in na njem prejel številne, najvišje nagrade. Zato smo se na Pomurskem sejmu odločili, da v čast legendi slovenskega vinogradništva podelimo nagrado Stanka Čurina za najvišje ocenjeno kapljico Vino Slovenija Gornja Radgona.
im4_3490
Stanko Čurin je eden najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji. Enako uspešen, kot je bil pri uvajanju novih tehnologij v pridelavi, predelavi in kletarjenju, je bil prodoren tudi z novimi tržnimi pristopi na domačem in na tujih trgih. Bil je prvi zasebni vinogradnik Slovenije, ki je začel že v letu 1971 stekleničiti svoja vina najvišje kakovosti. Leta 1972 je kot prvi zasebni vinogradnik v nekdanji Jugoslaviji uspešno sodeloval na ljubljanskem vinskem sejmu in prejel za stekleničeni vini laški rizling in sauvignon letnika 1971 zlati medalji.

Količino pridelanega grozdja je prepolovil na račun višje kakovosti. Posebej znan je postal s svojimi predikatnimi vini. Leta 1985 je premierno v Sloveniji po uspešni ledeni trgatvi pridelal prvo slovensko ledeno vino, v letu 2004 pa tudi posebno penino iz ledenega vina po klasični metodi. Vina Stanka Čurina in kasneje vina Vinogradništva Čurin – Prapotnik so z leti postajala vse bolj prepoznavna v Sloveniji, Evropi in Svetu, kar dokazujejo tudi številna in najvišja domača in mednarodna priznanja.
im4_3494
ITC INTERNATIONAL TRAMINER CHALLENGE – MEDNARODNO OCENJEVANJE VIN SORTE TRAMINEC

Vino Slovenija Gornja Radgona, mednarodno priznano tradicionalno ocenjevanje v Sloveniji, je ob svoji 45-ti ponovitvi za pridelovalce in ljubitelje traminca uvedlo novo ocenjevanje – ITC – International Tramin Challenge.
Za popolnoma anonimno ocenjevanje po 100 – točkovni metodi, ki jo predlagajo Mednarodna organizacija za trto in vino (O.I.V.), Mednarodna zveza enologov (UIOE) in Svetovna federacija strokovnih ocenjevanj vin (FMGCIVS), je poskrbela ekipa mednarodno priznanih enologov. ITC – International Tramin Challenge je tako letos prvič nagradil tramince z bronastimi, srebrnimi, zlatimi in veliki zlatimi medaljami. Najboljši traminci v posamezni kategoriji pa bodo prejeli tudi posebne nagrade – šampion ITC v naslednjih kategorijah: traminci s prodajno ceno do 10,00 € / steklenico, traminci s prodajno ceno od 10,01 € do 20,00 € / steklenico ter traminci s prodajno ceno nad 20,01 € / steklenico.
im4_3497
45. OCENJEVANJE VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2019
ja-i-cosiceva-foto-oste-bakal
Komisije so v štirih dneh objektivno ocenile 678 vzorcev vin od 209 vinarjev.
Na rednem delu ocenjevanja je sodeloval 599 vzorcev vin od 174-ih vinarjev iz treh držav.
Na ocenjevanju BIO vin je sodelovalo 30 vzorcev od 10-ih vinarjev.
Novemu ocenjevanju tramincev je 25 vinarjev iz štirih držav zaupalo 49 najboljših tramincev.

STROKOVNA KOMISIJA
im4_3498
Predsednik celotnega ocenjevanja in predsednik ene od štirih ocenjevalnih komisij je bil dr. Mojmir Wondra. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak, predsedniki ostalih treh ocenjevanj pa dr. Miran Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar.

Člani komisij so bili: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Ivana Rendulić Jelušić, Alojz Filipič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Marko Benčina, Jure Štalcar, Mitja Herga, Marijan Čižmešija, Majda Brdnik, Martin Palz, Roman Štabuc, Darinko Ribolica, mag. Janez Valdhuber, Nika Gregorič, Mihaela Krsnik Kopše, Boštjan Zidar, Danilo Steyer, Ivan Mijošek in Janja Klanjčar Žajdela.

Predsednik strokovne komisije ITC – International Traminer Challenge je bil Dušan Brejc, člani pa: mag. Darja Zemljič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Mitja Herga, Martin Palz, Roman Štabuc, Danilo Steyer in Ivan Mijošek.
im4_3511-001
KOMENTAR PREDSEDNIKA OCENJEVALNIH KOMISIJ

»Vino Slovenija je doživelo svoj »mali« okrogli jubilej, 45. ocenjevanje vin. Sodelovalo je 679 vzorcev, skoraj 20% več kot lani in največ v zadnjih 10-ih letih. Ocenjevanje je trajalo 3 dni, v katerih so ocenjevale 4 komisije s po 5 ocenjevalci. Četrti dan je posebna komisija ocenila tramince na ocenjevanju ITC – International Tramin Challenge 2019, kar je bila letošnja novost. Kot novost pa moramo seveda omeniti tudi novo priznanje, nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino.
Na ocenjevanju smo imeli priložnost okušati in oceniti kakovost večjega števila penin, cvičkov in bio vin. Nekoliko manj je bilo le starejših rdečih vin. Letnik sicer ne spada med najboljše v zadnjem desetletju. Zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja so vina na splošno nekoliko tanjša, na alkoholu šibkejša, vendar pa sortno lepo izražena in pitka. Vsekakor se pozna dobra roka kletarja, znanje in večje možnosti uporabe tehnologije (hladna maceracija belih vin, hlajenje, kontrola alkoholnega vrenja, zorenje na drožeh ter vodeni biološki razkis). Ocenjevalci so bili navdušeni na sortnostjo in izraženostjo arome, pohvale gredo tudi kakovosti penin in pitkosti rdečih vin. Vsekakor je 100 točkovni ocenjevalni sistem z 11 kakovostnimi parametri tisti pravi, ki omogoča, da se vino ocenjevalcu predstavi v pravi luči.
Na koncu bi se zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli k uspešni izvedbi ocenjevanja, še posebaj pa vinogradnikom, ki so nam zaupali svoja vina v oceno. Vse pohvale organizatorju, tehnični ekipi, ki je profesionalno izpeljala dogodek in seveda ocenjevalcem za opravljeno strokovno delo. Čestitke vsem prejemnikom medalj in priznanj. Se vidimo na podelitvi!«
im4_3513
Predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, doc. dr. Mojmir Wondra, po končanem ocenjevanju

KOMENTAR PREDSEDNIKA OCENJEVALNE KOMISIJE ITC – INTERNATIONAL TRAMIN CHALLENGE 2019

»Traminer in gewürztraminer sta edina sinonima, ki na mednarodnem trgu tramincev nekaj pomenita. Čeprav ima sorta zelo intenzivno aromo, ki je ni težko spoznati, se traminec ni prebil med tiste sorte na svetovnem trgu, ki so splošno sprejemljive, kot sta na primer renski rizling ali sauvignon. In čeprav so traminci na planetu kar dobro razširjeni in se najdejo na zelo različnih geografskih širinah, si je visoko prepoznavnost utrdilo le nekaj regij, med njimi seveda Alzacija in Zgornje Poadižje. Četudi gre za staro sorto in vsem dobro znano vino, so v prejšnjih dveh desetletjih prevladovale slajše tipologije vin, ki so s tem avtomatično opredelile tako pivce, ki so sorti in vinu naklonjeni, kot tiste, ki so do traminca vedno držali »varnostno« razdaljo. S uporabo protektivne tehnologije, ki še bolj jasno izpostavi aromatski profil in širitvijo zares suhih tramincev, ki zato vstopijo v gurmanske kombinacije z jedmi, pa se je zanimanje za to imenitno sorto bistveno povečalo, kot se je tudi prepoznavnost. Zato poznavalci tramincu napovedujejo še bolj obetavno prihodnost.
im4_3514
To ni več samo sorta iz tradicionalnih rastišč, ki poleg omenjenih vključuje še druge države srednje, vzhodne in južne Evrope, temveč se sorta vztrajno uveljavlja tudi v novem svetu. V Sloveniji je sorta dobro znana, zato so na voljo vse kategorije vin, od mirnih do penečih, predikatnih in maceriranih izvedb, pa čeprav se traminca še vedno drži stigma slajšega okusa. Naj ne bo odveč omeniti, da je vsem znana etiketa radgonskega traminca, ki se v pol stoletja uspešnega življenja na domačem trgu skoraj ni spremenila, dokaz, da je na slovenskih tleh traminec že od nekdaj pomembno vino, ki je ohranilo zveste pivce. Če o tramincu razmišljamo skozi širši, evropski in svetovni kontekst, je odločitev Pomurskega sejma d.d., kot organizatorja ITC, da izpostavi notoričnost vseh tramincev, povsem utemeljena. Na prvem ITC, le kako naj bi bilo drugače, so prevladovali slovenski primerki, a so traminci iz Avstrije, Nemčije in Hrvaške le potrdili, da je tekma odprta za vse traminčeve specialiste iz vsega sveta.
im4_3516-001
Kot predsednik ocenjevalne komisije, v kateri je bilo sedem odličnih poznavalcev sorte iz Slovenije (6) in Avstrije (1), lahko potrdim, da je bilo ocenjevanje izpeljano v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za mednarodna ocenjevanja. Tablični način podajanja ocen na sto točkovni lestvici je vključeval tudi določanje dominantnih senzoričnih atributov, kar od degustatorja zahteva, da si pred dokončno določitvijo točk, vzame čas za tehten razmislek. Tako izpeljano delo vinarjem, avtorjem vin, zagotovi, da so bile vsem vinom dane enake možnosti.«
im4_3529
Dušan Brejc, Predsednik ocenjevalne komisije ITC 2019, po končanem ocenjevanju
PREGLED VZORCEV PO DRŽAVAH

VINO SLOVENIJA 2019
Država Število vinarjev Število vzorcev
Avstrija 11 60
Hrvaška 11 26
S. Makedonija 3
Slovenija 152 510
174 599
VINO SLOVENIJA BIO 2019
DRŽAVA ŠTEVILO VINARJEV ŠTEVILO VZORCEV
Avstrija 3 11
Slovenija 7 19
10 30
ITC – 1. INTERNATIONAL TRAMINER CHALLENGE 2019
Država Število vinarjev Število vzorcev
Avstrija 3 5
Nemčija 1 3
Hrvaška 2 3
Slovenija 19 38
25 49

ŠAMPIONI 2019

PENEČA VINA
Diona brut nature 2011 Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova

BELA MIRNA VINA NEAROMATIČNIH SORT – SUHA
Chardonnay prestige 2016 Meum Winery, Klokočovnik

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT – SUHA
Muskateller Kittenberg 2018 Weingut u. Steirische Kelleri Johann Schneeberger GmbH, Heimschuh – Avstrija

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT – POLSLADKA
Dišeči traminec 2015 Steyer vina, Plitvica

BELA MIRNA VINA – SLADKA
Renski rizling LV 2016 Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT – SLADKA
Sauvignon LV 2016 Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina

ROSE VINA – CVIČEK PTP
Cviček ptp 2018 Hiša vina Grabnar, Ardro pri Raki

RDEČA VINA – TERAN PTP
Izbrani Teran 2017 Vinska klet Boris in Alen Lisjak, Dutovlje

RDEČA VINA – SUHA DO 3 LETA
Rdeče – cuvee Rouge 2016 Bojan Lavrenčič, Duplje

BIO VINO
Rumeni muškat 2018 Vino Frešer, Ritoznoj

ITC – ŠAMPION S PRODAJNO CENO DO 10,00 €
Dišeči traminec 2015 Steyer vina, Plitvica

NAGRADA STANKA ČURINA

Renski rizling ledeno vino 2016 z oceno 96,00 točk, Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina 6, Metlika.
PRVAKI DRŽAV

PRVAK AVSTRIJE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2019

Sauvignon 2018, 87,67 točk, Pewal Weine Handels GmbH, Neurath, Kitzeck im Sausal Avstrija

PRVAK HRVAŠKE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2019

Vino prijateljstva (muškat momjanski) 2008, 88,00 točk, San Mauro (OPG Libero Sinković), San Mauro 157, Momjan, Hrvaška

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST

Naziv VTC Naziv vzorca Letnik Ocena Naziv PP
Briška vinska turistična cesta Sivi pinot 2018 87,00 Moro, Vipolže
Vipavska vinska turistična cesta Merlot 2016 88,33 Posestvo Ferjančič, Planina
Kraška vinska turistična cesta Merlot 2012 88,00 Vinska klet pri Starčih – Tavčar, Križ
Istrska vinska turistična cesta Capris cabenet sauvignon 2013 88,67 Vinakoper d.o.o., Koper
Belokranjska vinska turistična cesta Svetovno vino – zvrst 2 2016 91,67 Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina
Gornje dolenjska vinska turistična cesta Penina Albiana brut 0 86,00 Albiana – Vinska klet Žaren, Nemška vas
Bizeljsko – Sremiška vinska turistična cesta Modra frankinja prestige MF 201 85,33 Kmečka zadruga Krško, z.o.o
Haloška vinska turistična cesta Arhiva sauvignon pt 1986 87,67 Ptujska klet d.o.o., Ptuj
Vinska turistična cesta goričko Sivi pinot 2017 86,67 Družina Jerič, Murska Sobota
Jeruzalemska vinska turistična cesta Chardonnay Seven Numbers 2018 87,33 Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož
Jeruzalemska vinska turistična cesta Bela zvrst 34 Puklavec Family Wines 2015 87,33 Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož
Radgonsko Kapelska vinska turistična cesta Steyer Mark dišeči traminec exlusive 2001 89,67 Steyer vina, Plitvica
Mariborska vinska turistična cesta Diona brut nature 2011 87,33 Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova
Gornje Slovenjegoriška vinska turistična cesta Sauvignon 2018 86,33 Vino Valdhuber, Svečina

Podrobnejše informacije:
Andrej Slogovič, projektni vodja, telefon: +386 2/5642 112, e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si
Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si
Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si