U NOVOM SADU OBELEŽEN DAN REČNE FLOTILE VOJSKE SRBIJE

1-pozdrav-drzavnoj-zastavi
Pozdrav državnoj zastavi.
Danas (sreda, 7. avgust) u Novom Sadu obeležen je Dan rečne flotile vojske Srbije. Svečanosti koja je održana na brodu posebne namene „Kozara“, pored brojnih gostiju, prisustvovali su i: ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, predstavnici Grada Novog Sada, Južnobačkog upravnog okruga i druge zvanice Vojske Srbije i javnog života Vojvodine i Srbije.
Kao što je poznato, Dan Rečne flotile, ujedno Dan roda rečnih jedinica, obeležava se 6. avgusta, u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, na Savi kod beogradske Čukarice, porinut prvi srpski ratni brod „Jadar“. Ulaskom novoizgrađenog „Jadra“ u sastav Brodarske komande i snaga odbrane Beograda, otpočelo je zvanično formiranje srpske rečne flotile. Komanda i veći deo jedinica Rečne flotile se nalaze u Novom Sadu, a ostale baziraju u Beogradu i Šapcu.
Čestitajući pripadnicima rečnih jedinica Vojske Srbije njihov dan, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su svi pripadnici rečne flotile visoko obučeni, motivisani i spremni da izvrše svaki zadatak i dodao da je u toku, pored redovnog održavanja rečne flotile, i modernizacija naoružanja.
2-flotila-je-opremljena-modernim-plovilima
Flotila je opremljena modernim plovilima.
-Vojska Srbije na čitavoj teritoriji Republike Srbije je u stanju da garantuje mir i bezbednost za svakog ko živi u Srbiji, a snažna i jaka Vojska Srbije, snažna i jaka Srbija – jeste garant mira na čitavom Balkanu. Naše naoružavanje, opremanje i obučavanje je u funkciji mira. Niko ne treba da se plaši naoružavanja Vojske Srbije, ali isto tako nikome nećemo dati razloga ili prava da odlučuje o tome kako ćemo se i gde naoružavati, jer naše oružje neće biti zloupotrebljeno-, istakao je ministar Vulin.
3-svecanosti-su-prisustvovali-visoki-gosti-srbije-i-vojvodine
Svečanosti su prisustvovali visoki gosti Srbije i Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, između ostalog, rekao je da je Vojska Srbije temelj sigurnosti i bezbednosti svih građana Republike Srbije i da u prethodnih nekoliko godina, kroz proces modernizacije, doživljava svoju veliku obnovu. Milićević je posebno izrazio zadovoljstvo što su Vojska Srbije i civilne vlasti na istom zadatku i dodao:
-Pokrajinska vlada jeste partner sa Vojskom Srbije u rešavanju mnogih pitanja. Zajednički radimo i sa Komandom Rečne flotile i sa drugim jedinicama Vojske Republike Srbije i izuzetno smo zadovoljni tom saradnjom. Pre nekoliko meseci, na inicijativu Komande Rečne flotile, Pokrajinska vlada izdvojila je sredstva za produbljivanje ulaska u Dunavac kod Novog Sada, kako bi brodovi i pri niskom vodostaju mogli da isplove i nesmetano obavljaju svoje zadatke.
4-svecanost-na-brodu-kozara
Svečanost na brodu Kozara.
Kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile kopnene vojske, rekao je da su plovne, pontonirske, amfibijske i ronilačke jedinice osposobljene i opremljene da mogu da odgovore svim izazovima…
Radomir Čubranović