Skupina Kofola v prvem polletju povečala prodajo za 3,4 %

Skupina Kofola v prvem polletju povečala prodajo za 3,4 %,
najvišja rast v Adriatic regiji.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

direktor-radenske
Kljub neugodnim vremenskim razmeram je Skupina Kofola v prvem polletju letošnjega leta povečala čisti prihodek v vseh regijah, kjer deluje. Neto prodaja skupine se je medletno povečala za 3,4 %. Brez upoštevanja rezultatov družbe LEROS, ki jo je Skupina kupila marca 2018, je rast znašala 2,4 %. K rasti prihodkov je prispevala predvsem Adriatic regija, kjer je najbolj raslo podjetje Studenac. Skupina Kofola, ki se še naprej osredotoča na nove priložnosti za rast, je nedavno oznanila tudi nakup češkega podjetja Espresso. Ta pridobitev je z vključitvijo vrhunske kavne blagovne znamke Café Reserva in premium čaja Dilmah pripomogla k dodatni razširitvi gastro-portfelja Skupine.
pogon-radenske
EBITDA skupine se je v prvi polovici leta znižal za 7,3%. Glavni vzrok je za to je bilo vreme, saj je bil mesec maj eden najhladnejših in najbolj vlažnih v zadnjih desetletjih. Na rezultat so dodatno vplivali višji stroški embalaže, rast plač in logistični stroški, kar so delno kompenzirale nižje cene sladkorja
Češko-slovaški trg je v prvi polovici leta z vidika neto prodaje zrastel za 1,1 %, Skupina pa je tam dosegala najvišje tržne deleže v gastro segmentu. Največji uspeh je dosegla družba Royal Crown Cola, ki je pomembno povečala svoj tržni delež v segmentu pijač z okusom kole. V drugem četrtletju 2019 je Kofola začela s prodajo mineralne vode Kláštorná Kalcia, ki jo je Skupina kupila, vključno s proizvodnim obratom, leta 2018. Samo v prvih nekaj mesecih je bilo uspešno prodanih 1,5 milijona steklenic Kláštorná Kalcia, s čimer je bil dosežen 2,5-odstotni tržni delež.
Adriatic regija je ponovno razveselila delničarje Skupine, saj je v primerjavi z enakim obdobjem lani dosegla 7,2 % rast neto prodaje. Največjo, dvomestno rast prodaje je dosegla prodaja na Hrvaškem, kjer je Radenska Adriatic v kategoriji gaziranih mineralnih voda prevzela 2. mesto med proizvajalci. To dodatno potrjuje strategijo skupine za podporo hrvaškemu trgu, ki daje odlične rezultate. Tudi mineralna voda Radenska, ki letos praznuje 150-letnico delovanja, je zabeležila znatno povečanje prodaje. Po ponovnem zagonu blagovne znamke Oaza je podjetje Radenska doseglo tudi najvišji tržni delež na segmentu negazirane vode v zadnjih treh letih.
Jannis Samaras, izvršni direktor Skupine Kofola, je napovedi za prihodnost strnil: »Vreme v drugem četrtletju leta res ni bilo dobro, vendar smo kljub temu uspeli povečati prodajo v primerjavi z lanskim letom in verjamem, da bomo izpolnili napovedan letni načrt.« Poslovanje Skupine je dodatno komentiral: »Adriatic regija nas je navdušila. Zahvaljujoč naložbam nenehno raste in njena prodaja ima vse večji vpliv na naše poslovne rezultate. Z izjemo manjših nihanj je češko-slovaška regija dolgoročno stabilna, zato se bomo zdaj osredotočali predvsem na iskanje dodatnih priložnosti za rast. Eden prvih pozitivnih znakov je nedavna pridobitev podjetja Espresso, ki distribuira vrhunsko kavno znamko Café Reserva in premium čaj Dilmah. Ta korak nam je pomagal znatno razširiti paleto izdelkov, s katero lahko partnerjem v gastro segmentu zagotovimo celoten brezalkoholni portfelj, ki vključuje vrhunsko kavo in popolno postrežbo. Vsekakor želimo nadaljevati v tem trendu.«

Čista prodaja na češko-slovaškem in v Adriatic segmentu je skupaj znašala 89,3 % celotne prodaje Skupine, medtem ko je lani je v istem obdobju prodaja znašala 90,1 %. K rahlem znižanju odstotnega deleža je prispevala rast prodaje v segmentu “Sveže in zelišča”, kjer delujejo UGO, LEROS in Premium Rosa.
V milijonih EUR 6M2019* 6M2018* Sprememba Sprememba (%)
Prihodki 118.1 114.2 3.9 3.4%
Operativni dobiček 6.2 8.7 -2.5 -28.2%
EBITDA 16.5 17.8 -1.3 -7.3%
* Prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje 6M19

O Skupini Kofola

Supina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač z devetimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 1.940 ljudi (izključujoč rusko proizvodnjo).

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupi, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Skupina Kofola vključuje tudi mrežo UGO, ki upravlja s približno 80 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem; sledijo LEROS – tradicionalni češki proizvajalec visokokakovostnih zeliščnih čajev iz zdravilnih zelišč, in slovaška mineralna voda Kláštorná. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine Kofola je Espresso, ki na češkem trgu z več kot 20-letno tradicijo ponuja vrhunsko kavo in premium čaje Dilmah.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac, katere portfelj blagovnih znamk vključuje mineralno vodo Lipički Studenac, izvirsko vodo Studena in sirupe Lero.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Jaroslava Musilová
PR Manager
Kofola ČeskoSlovensko
Telefon: +420 725 552 934
jaroslava.musilova@kofola.cz

Alenka Dujanović
Specialist za odnose z javnostmi
Radenska d.o.o
Telefon: 02 520 36 13
Mobilni telefon: 051 647 097
alenka.dujanovic@radenska.si