DANI BRAZILA U NOVOM SADU

DANI BRAZILA U NOVOM SADU

1
U Novom Sadu će se od 23. do 25. avgusta održati jubilarni 10. Dani Brazila – novosadskog samba karnevala. Ponovo će zaigrati srce brojnih ljubitelja Brazila, umetnosti, sporta, muzike i plesa, a posebno će obradovati posetioci trodnevne radionice samba plesa, kapuere, samba udaraljki i sviranja na instrumentu cavaquinhokoje koje će voditi stručnjaci i poznavaoci brazilske kulture iz Brazila i drugih evropskih zemalja.
2
Biće veselo u centru Novog Sada i još na nekoliko atraktivnih lokacija: program i radionice u okviru Dana Brazila održaće se u gradu kao što su Petrovaradinska tvrđava, novosadska plaža Štrand, Letnji bioskop Kulturnog centra Novog Sada i kulturna stanica Eđšeg.
Najveća zvezda jubilarnog, 10. novosadskog samba karnevala – Dani Brazila biće jedan od najpopularnijih DJ-eva i producenata brazilske drum’n’bass scene DJ Patife! Pored njega na festivalu nastupiće i Bloco Clandestiono i Tropicana Samba Show iz Moskve, Banda Berimbau iz Trsta i domaćini – novosadska škola sambe Bateria Sambansa!
4
Drugog dana festivala, nakon bogatog muzičkog i plesnog programa u Letnjem bioskopu Kulturnog centra Novi Sad (Katolička porta) publika će uživati u ritmu Brazila i na najboljoj drum’n’bass žurci ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi (atelje Labat). Subota, 24. avgusta, sa početkom od 22,oo časa nastupiće DJ Patife uz lokalnu podršku DJ Necone i DJ Rahmanee.
Tradicionalno, poslednji dan festivala – nedelja, 25. avgust, obeležiće najveća karnevalska povorka do sada u centru Novog Sada. Lane je učestvovalo 7.000 posetilaca.

3 Sve radionice za početnike i veći deo festivalskog programa biće besplatan, dok će se radionice kapuere, samba perkusija i cavaquino instrumenta za naprednu grupu polaznika naplaćivati.

5
Deseti Novosadski samba karneval Dani Brazila organizuje Udruženje građana “Artkor” u saradnji sa Udruženjem poštovalaca brazilske muzike i kulture „Sambansa“, Sportskim udruženjem “Capoeira Senzala” i Plesnim udruženjem “Sambalkinhas“ iz Novog Sada pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu, Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada, Ambasade Brazila iz Beograda, Turističke organizacije Grada Novog Sada, uz pomoć partnera kulturne stanice Eđšeg, Omladinske prestonice Evrope 2019. godine – OPENS, Kulturnog centra Grada Novog Sada i Gradskog zelenila i zahvaljujući podršci kompanije Veletabak.

Radomir Čubranović