87 RIBLJIH ČORBI NA “BAČKOM KOTLIĆU”

87 RIBLJIH ČORBI NA “BAČKOM KOTLIĆU”

Sinoć (subota, 17. avgust) u centru Bača održana je po 16. put velika, tradicionalna turistička kulturno-umetnička manifestacija u takmičenju kuvanja najbolje riblje čorbe “Bački kotlić 2019” u organizaciji Turističke organizacije opštine Bač . Ukupno se takmičilo rekordnih 87 kotlića od prijavjenih 95 ekipa. Naravno, pojedinačnih takmičara je bilo mnogo više jer je jednu ekipu moglo da čini čak i do 6 takmičara po jednom kotliću.
Dobro raspoloženje, po tradiciji, širio je dim potpaljene vatre i miris kvalitetne dunavske ribe, a tu je potpomagala živa muzika u izvođenju Delića, Škore i Ivane, a narodne igre u izvođenju velikog ansambla KUD-a “Mladost” iz Bača su oduševili publiku na prepunom glavnom trgu u Baču.
Inače, gradić Bač u središnom delu Bačke, je poznato kulturno-istorijsko i turističko mesto u kojem se nalazi viševekovni verski objekat – franjevački samostan od izuzetnog značaja koji je na prelimimarnoj listi kulturne baštine UNESCO-a, zatim prepoznatljiva stara srednjevekovna tvrđava, kao i tursko kupatilo – sve objekti pod zaštitom države kao kulturni spomenici. Prošle godine takvom Baču je pripala Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe kao najuglednija evropska nagrada u oblasti kulturnog nasleđa. Za „Nagradu EU za kulturno nasleđe/Nagrada Evropa Nostra“ je konkurisalo 160 projekata iz cele Evrope. Projekat „Vekovi Bača“ je jedan od 29 kojima je vredna nagrada dodeljena. Među tih 29 projekata, stručna komisija najuglednije evropske mreže za zaštitu kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ je, zbog evidentnog kvaliteta, izdvojila sedam i nagradila ih i „Grand pri-jem“. Među tih 7 se našao i projekat „Vekovi Bača“, jedan od svega tri u kategoriji konzervacije kojima je pripalo to priznanje…
Kao u kulturno-istorijskim spomenicima, Bač je prepoznatljiv i u kulinarskim znalcima: prošle godine pobednik ribljih kotlića za Vojvodinu je bio upravo iz Bača. Stoga je odgovornost žirija bila još veća. U kasnim večernjim satima žiri je saopštio svoju odluku ko su “autori” najboljih ribljih čorbi na manifestaciji “Bački kotlić”. To su:

Prvo mesto osvojila je ekipa Kokolo, drugo mesto ekipa Vladimir Lovrić , dok su treće mesto podelile ekipe “Slobodni momci” i “Sever”.
Kao i prethodnih 15 godina i ovogodišnji „Bački kotlić“ će se pamtiti po prijatnom vremenu, lepom druženju i raspoloženju, raznolikoj zabavi, dobrom domaćem piću i igrom i pesmom do sitnih sati…

Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović