Predsednik republike otvoril spominsko obeležje v Beltincih

Predsednik republike na osrednji občinski slovesnosti v Beltincih otvoril spominsko obeležje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Beltinci, 16. 8. 2019

Beltinci, park ob zupnijski cerkvi svetega Ladislava v Beltincih. Osrednja slovesnost ob 23. prazniku obcine Beltinci in dnevu zdruzitve prekmurskih Slovencev z maticnim narodom.

Beltinci, park ob zupnijski cerkvi svetega Ladislava v Beltincih.
Osrednja slovesnost ob 23. prazniku obcine Beltinci in dnevu zdruzitve prekmurskih Slovencev z maticnim narodom.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan Občine Beltinci Marko Virag in njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode so danes v Beltincih otvorili spominsko obeležje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Predsednik republike se je v slavnostnem nagovoru zahvalil vsem, ki so prispevali k temu, da je v Beltincih postavljen spomenik trem velikanom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom – dr. Matiji Slaviču, Ivanu Jeriču in Jožefu Kleklu st.

“Spomenik zapolnjuje praznino spominskih obeležij v Prekmurju in Sloveniji, ki naj bi spominjala na prelomno odločitev leta 1919,” je dejal predsednik Pahor in dodal: “Tudi zato sem se leta 2013 odločil, da pred spomenik katoliškega duhovnika Jožefa Klekla v sosednjih Črenšovcih vsako leto ob tem prazniku položim venec.”

Predsednik Pahor bo jutri ob 10. uri v Predsedniški palači ob državnem prazniku nagovoril zbrane na dnevu odprtih vrat, njegov osrednji govor ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pa bo zvečer po koncu svete maše v Beltincih. Mašo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal bo murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, udeležil pa se je bo tudi njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode.

Predsednik republike na osrednji občinski slovesnosti v Beltincih otvoril spominsko obeležje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Foto: Daniel Novakovič / STA