STASAVAJU NOVI SRPSKI GENIJALCI

U svetu danas ima oko pedeset hiljada naših studenata, diplomaca i mladih stručnjaka

– Srpska pamet je najveće blago koje danas imamo.
Naslednici Nikole Tesle i Mihajla Pupina zadivljuju svet svojim delima. Srbija treba da učini sve da ih vrati kući – poručuje Mira Pavlović iz Čikaga

slobodan-i-mira-pavlovic-u-slobomir-univerzitetu
Slobodan i Mira Pavlović u Slobomir Univerzitetu

Marko Lopušina

– Pročitala sam vest da našeg mladog pronalazača Dejana Lukića iz Broda, koji ima svega 13 godinа, već traže i žele da angažuju američka NASA i nemački Telekom. Dečak je izumio komunikacioni nano satelit u Ku opsegu frekfencija za internet i mobilne komunikacije, koji unosi revoluciju u radu. Rastužila sam se kada sam shvatila da će i ovaj mladi Srbin i genijalac da ode u svet i da će SAD ili Nemačka kupiti za male pare njegovu pamet – javila nam je Mira Pavlović iz Čikaga, inače osnivač Slobomir Univerziteta.
Mladom naučniku Dejanu Lukiću od malena velika inspiracija bili su Nikola Tesla, odnosno njegov rad, Tomas Alva Edison, Elon Musk, kompanija “SpaceX”, Svemirska agencija NASA i srpski zet Albert Ajnštajn.
Naša sagovornica Mira Pavlović naglašava kako su SAD pune mladih pametnih Srba. Troje njih već rade u NASA. Dvoje studenata sa Slobomir Univerziteta u Bijeljini u Americi su proglašeni za mlade genijalce i angažovani da rade u tamošnjim kompanijama.
– Srpska pamet je najveće blago koje danas imamo.
dokument-o-saradnji-nasa-i-dejana-lukica

Dokument o saradnji NASA i Dejana Lukića.
Naslednici Nikole Tesle i Mihajla Pupina zadivljuju svet svojim delima. Srbija treba da učini sve da ih vrati kući – poručuje Mira Pavlović iz Čikaga, čiji studenti i diplomci imaju po ugovoru obavezu da rade u otadžbini, ali najuspešniji i najbolji to ne čine.
Prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju od 2000. iz zemlje je otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih. U svetu danas ima oko pedeset hiljada naših studenata, diplomaca i mladih stručnjaka Većina njih – 77 odsto – stekla je fakultetsku diplomu pre odlaska iz Srbije, a titulu doktora nauka 40 odsto njih.
Više od polovine srpskih mladih genijalaca najviši stepen obrazovanja stekao je u inostranstvu, pre svega u Americi, Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Rusiji i Francuskoj. Neki od njih su i zvanično proglašeni za najbolje studente i mlade stučnjake u Austriji, Rusiji, SAD i Velikoj Britaniji.
srdan-budimir-najbolji-student-i-kosarkas-univerziteta-teksas
Srđan Budimir najbolji student i košarkaš Univerziteta Teksas.
– Ako školovanje jednog diplomca košta državu Srbiju oko 300.000 evra, onda seobom hiljade srpskih “mozgova” naša zemlja faktički poklanja milijarde evra inostranstvu. Za utehu ostaje nam samo saznanje da su naši studenti i diplomci među najboljima u svetu – kaže dr Vladimir Grečić, ekspert za migracije i autor knjige “Srpska naučna dijaspora”.
Prema podacima Austrije zvanično najbolji srpski student u 2018. godini je Anja Vujaković iz Prijedora, student Diplomatske akademije, čiji je prosek ocena čista desetka. Anja ima 26 godina i ovu titulu je osvojila među 96.000 studenata Bečkog Univerziteta. Diplomirala je romanistiku, a potom upisala Diplomatsku akademiju. Govori pet jezika, srpski, nemački, engleski, španski i francuski. Planira da se u Austriji bavi međunarodnom politikom i diplomatijom.
Danijela Kralus iz Zrenjanina, stipendista kompanije NIS, proglašena je za najboljeg stranog studenta na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu u 2019. godini.
Danijela je u Sankt Peterburgu završila osnovne akademske studije na Fakultetu “Naftno i gasno inženjerstvo”, smer “Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta”.
– Studije u Ruskoj Federaciji se značajno razlikuju od studija u Srbiji. Dosta pažnje na fakultetu je posvećeno praktičnoj nastavi i radu u laboratorijama u manjim grupama, što nam je omogućilo da efikasnije savladamo teorijski deo nastave. Takođe, pored stručnih, imali smo dosta i opštih predmeta koji su nam dali širu sliku generalno o biznisu – izjavila je Danijela Kralus za srpske medije.
Titulu najboljeg studenta u Rusiji pre nje osvojio je Andrija Avramović. Bio je najbolji u okviru konkursa koji sprovode rusko Ministarstvo prosvete i nauke i Agencija za mlade na federalnom nivou. Diplomirao je na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „I. M. Gubkin”, na Fakultetu naftno i gasno inženjerstvo, Smer razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta:
– Moja interesovanja za geologiju, prirodne i tehničke nauke spojila su se s planovima NIS-a za stipendiranje studenata u okviru programa „Energija znanja” i s uverenošću mogu reći da je to sve predstavljalo odličnu priliku za sticanje kvalitetnog obrazovanja i izgradnju osnove za početak uspešne karijere – kaže Andrija.
Srđan Budimir, student završne godine univerziteta Teksas A&M komerc, okitio se proletos laskavim priznanjem – „Najbolji u klasi“, za koje lično predsednik univerziteta nakon prolećnog semestra svake godine bira laureata. Nagrada je namenjena studentu-sportisti koji se ističe osobinama kao što su strast, inovativnost, odlučnost, poštovanje, ne samo atletski nego i akademski.
– S obzirom na to da na univerzitetu ima oko 500 sportista u različitim sportovima, ova nagrada predstavlja veliku čast i za mene – kaže Srđan Budimir, koji je poreklom iz Banatskog Karađorđeva kod Zrenjanina.
Do završetka studija ostalo mu je još nekoliko ispita koje planira da položi tokom leta, kada se vraća u Teksas. U Americi je upravo na Elektro-tehničkom fakultetu Vuk Milutinović diplomirao smer nano tehnologije i robotike. Dr Maja Materić iz Vašingtona je već afirmisana u SAD kao genije za robotiku.
Milica Gašić iz Beograda doktorirala je na Kembridžu, a radi na Univerzitetu Zarbriken. Bavi se tehnologijama jezika. Uči mašine da govore i razumevaju, da komuniciraju između sebe i sa ljudima. Dobitnica je prestižne naučne nagrade fondacije Humbolt za razvoj veštačke inteligencije i robota.
– Lista mladih srpskih genijalaca je nepregledna, jer ih ima zaista jako mnogo. Naša javnost u otadžbinskim zemljama, nažalost, ne zna previše o novim naslednicima Nikole Tesle i Mihajla Pupina, koji žive i rade u svetu. Strani mediji pišu povremeno o mladima koji su izumili najmoderniji automobil, najmoderniji elektorsni bicikl. Branko Bojović je novi genije američke hirurgije jer je sa kolegama u bolnici Univerziteta Merilend u Baltimoru 36 sati operisao čoveka, kome je ugradio jezik, zube, vilicu u jednom komadu i izradio mu sasvim novo lice – podseća nas predsednik Telisne naučne fondacije iz Filadelfije.
Rezultata istraživanja Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u kome je učestvovalo 11.013 studenata, i to 10.244 studenta državnih i 769 privatnih fakulteta i visokih škola pokazuju da je Nemačka prvi izbor seobe za 37,5 odsto studenata medicinskih nauka, za skoro petinu akademaca prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških nauka, za 17,5 procenata studenata društvenih fakulteta i za 16 odsto budućih IKT stručnjaka.
Država Srbija poslednjih godina pokušava da reši problem “odliva mozgova”, kako s enaziva seoba mladih studenata, diplomaca i stručnjaka iz zemlja u razvijene države sveta. Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je 5. avgusta 2019. godine da očekuje da bi predlog Strategije o migracijama mogao da bude upućen Vladi Srbije u januaru naredne godine i da bi, ako ona bude prihvaćena, do avgusta trebalo da bude izrađen i akcioni plan zaustavljanje seoba pametnih ljudi.
Zadužbina “Studenica”, koja daje stipendije najboljim srpskim akademcima u Srbiji, obavezuje ih da kao diplomci ostaju da rade u otadžbini.
I Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) poziva građane Srbije sa uspešnom međunarodnom karijerom, a posebno one u dijaspori, da konkurišu da budu uključeni u listu stručnjaka koji su spremni da prenesu svoja znanja i veštine, i pomognu Srbiji da usvoji dobre međunarodne prakse.
Život je, međutim pokazao da polovina mladih genijalaca ne planira da se uopšte vrati u domovinu. Dok druga polovina planira da živi i radi u Srbiji. Tako razmišlja i najbolji srpski student u Rusiji:
– Od septembra započinjem svoju karijeru u kompaniji NIS, gde ću se tokom nekoliko meseci upoznati sa svojom profesijom praktično, na terenu. Planovi su mi da uporedo sa poslom upišem i master studije u Srbiji – izjavila je diplomac Danijela Kralus, poreklom iz Zrenjanina.

Antrfile
ENCIKLOPEDIJA PAMETNIH
– U Srbiji i Republici Srpskoj se u javnosti malo zna o našim mladim genijalcima u svetu. Zato sam predložila da Slobomir Univerzitet objavi enciklopediju sa podacima o mladim srpskim genijalcima i naslednicima Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i drugih svetskih naučnika – kaže Mira Pavlović.