VUČIĆ SA SLOVENAČKIM PREMIJEROM ODNOSIMA DVEJU ZEMALjA, EKONOMSKOJ SARADNjI I EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

VUČIĆ SA SLOVENAČKIM PREMIJEROM ODNOSIMA DVEJU ZEMALjA, EKONOMSKOJ SARADNjI I EVROPSKIM INTEGRACIJAMA
BEOGRAD: 27 08 2019
Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama.
sarec-1

Sastanak Aleksandra Vučića i Marjana Šareca (foto:Lola Đorđević).
Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evrointegracija, a posebno na kontinuiranoj političkoj i tehničko-ekspertskoj pomoći u konkretnim pregovaračkim poglavljima.
Naglasio je da Srbija vidi Sloveniju kao veoma važnog partnera kako bilateralno, tako i u regionalnom i evropskom kontekstu.
«Za Srbiju je Slovenija veoma važna kao ekonomski partner sa kojim postoje stabilni ekonomski tokovi, povezanost tržišta i sve uspešnija investiciona saradnja», istakao je predsednik Vučić.
Sastanak Aleksandra Vučića i Marjana Šareca (foto:Lola Đorđević)
Slovenački premijer je rekao da Slovenija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, zato što je, kaže, interes Slovenije da odnosi u regionu budu dobri.
Dodao je da Srbija može da računa na podršku u vezi sa proširenjem EU.
Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi veoma intenzivni, o čemu svedoče međusobne posete na visokom i najvišem nivou.
Trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 odsto, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.
Kao zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan, Slovenija podržava evropske integracije Srbije, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike.
sarec-2

Sastanak Aleksandra Vučića i Marjana Šareca (foto:Lola Đorđević)
Kontinuirana podrška Slovenije evropskom putu Srbije
Srbija i Slovenija imaju dobre političke, posebno, ekonomske odnose, rekla je premijerka Ana Brnabić i zahvalila toj zemlji na kontinuiranoj podršci i evrointegracijama. Srbija je dobar partner Slovenije, poručio je slovenački premijer Marjan Šarec u Beogradu.
U zvaničnoj poseti Beogradu je premijer Slovenije Marjan Šarec. Posle svečanog dočeka ispred Palate «Srbija», uz najviše državne počasti, premijerka Ana Brnabić odvojeno je razgovarala sa slovenačkim kolegom.
Održan je i sastanak delegacija dve zemlje.
sarec-3
Premijerka Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da je slovenačka privreda jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u Srbiji, sa uloženih preko milijardu evra.
Sada je to milijardu i 100 miliona evra, kaže Brnabićeva i dodaje da čak 1.600 slovenačkih kompanija uspešno posluje u Srbiji.
«Ako postoji jedna stvar koju bih ja volela — potrudiću se da naučimo od Slovenije — a to je koliko je važno za dinamičnu, zdravu ekonomiju taj sektor malih, mikro i srednjih preduzeća jer 1.600 slovenačkih preduzeća pokazuje koliko je jaka slovenačka ekonomija», rekla je ona.
«To je ono što je i nama potrebno i trudiću se da repliciramo neka od vaših iskustava», poručila je premijerka Srbije slovenačkom kolegi.
Marjan Šarec kaže da Slovenija podržava proširivanje EU na Zapadni Balkan, jer Srbija to zaslužuje.
«Znamo da ima mnogo otvorenih pitanja, ali sigurno ćemo i dalje nastaviti da podržavamo, jer EU je veza država što je do sada nešto najbolje što se Evropi desilo i verujem da Slovenija kao poznavalac regiona, već i dobar prijatelj regiona dobro poznaje probleme kojih tu ima i dobro rzumemo. Nastavićemno da podržavamo proširenje na Zapadni Balkan», istakao je Šarec.