57. AGRA, KMETIJSTVO IN ŽIVILSTVO NOVE GENERACIJE

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

img_0011
»Letošnja 57. Agra, ki je stara, kot je povprečna starost slovenskega kmeta, je še bolj kot kadar koli prej opravičila sloves najbolj prepoznavne tovrstne prireditve v Sloveniji in širši evropski regiji… S sloganom »Sejem nove generacije!« je opozarjala na ključne dileme slovenskega kmetijstva in podeželja, nakazovala smeri razvoja evropske kmetijske politike in trende, ki zaposlujejo svetovno okoljsko politiko in skrb za trajnostni razvoj. 1.850 razstavljavcev iz 32 držav, 400 podjetij na mednarodnih ocenjevanjih, preko 150 dogodkov in blizu 120.000 obiskovalcev sejma je samo skopa bilanca sejma, ki je več kot samo kmetijsko-živilski sejem.
Sejem na stičišču štirih držav je vse bolj slovenski, pa tudi vse bolj mednaroden. Vse bolj slovenski zato, ker na njem sodelujejo praktično vse institucije, ki so povezane s kmetijstvom, podeželjem, pa tudi politiko na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z ministrico dr. Aleksandro Pivec, in nenazadnje s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki je bil letošnji otvoritelj.
img_0047
Vse bolj mednaroden pa, ker je iz leta v leto na njem več državnih predstavitev, pa tudi po tem, da je bila letos dežela partnerica avstrijska Štajerska, ki je s tem dokazala, da je ta sejem vse bolj tudi njihov sejem. Mednarodni pomen sejma potrjuje tudi dejstvo, da je letošnjo Agro obiskal tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan, ki je prav tako izrazil, da je to najpomembnejši tak sejem v tej evropski regiji.

img_0325
Agra 2019 je dobra napoved Agre 2020 za iskanje novih digitalnih pristopov. Kot predstavnik organizatorja vas že sedaj vabim na Agro 2020, ki bo ponujala vse te vsebine, ki smo jih letos zastavili, predvsem pa nadaljevala s projekti digitalizacije.«
Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma
img_0063
OSEBNA IZKAZNICA SEJMA

– 1850 razstavljavcev
– 32 sodelujočih držav
– skupaj 71.800 m2 razstavnih in predstavitvenih površin
– 24.500 m2 razstavnih površin v halah
– 29.000 m2 zunanjih razstavnih površin
– 3.000 m2 razstav živali
– 15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža

VRHUNSKA MEDNARODNA SEJEMSKA RAZSTAVA
img_0078
Prikazane so bile novosti, med njimi tudi svetovne premiere, vrhunska tehnologija in tehnika za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo. V posebnem sejemskem oddelku so razstavljavci prikazovali prednosti in priložnosti, ki jih nudi digitalizacija. Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru je predstavila delo prototipskega robora in robota za nanos fito-farmacevtskih sredstev, ki je že v redni uporabi.
img_0082
PREDSTAVITVE DRŽAV IN REGIJ
img_0244
Ob avstrijski Štajerski, deželi partnerici sejma AGRA so se predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II”, ki povezuje 24 mest sosednjih Slovenije, Avstrije in Madžarske.

PREDSTAVITVE NAJPOMEMBNEJŠIH INSTITUCIJ
img_0251
Pridelovalce, poslovneže, strokovnjake in potrošnike so poleg vrhunskih ponudnikov iz vseh kontinentov povezovale najpomembnejše strokovne, gospodarske in stanovske organizacije, kot so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, kmetijsko živilske šole in univerze, Zveza podeželske mladine Slovenije, Kmetijski inštitut, kampanja EU varujemo skupaj, številne Lokalne akcijske skupine
ter druge krovne ustanove.
img_0088
STROKOVNE RAZSTAVE ŽIVALI IN VZORČNI RASTLINSKI NASADI

Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse so oživljale strokovne razstave in predstavitve rejskih dosežkov s področja govedoreje, konjereje, reje drobnice in razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov s teh kmetij. Maneža je vsak dan vabila z zanimivim dogajanjem.
Vsak dan so z zanimivimi delavnicami, vodenimi ogledi, predavanji in praktičnimi nasveti vabili bujni sejemski vrtovi, osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami za samooskrbo, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma, gozdno parkovni nasad, slovenski trsni izbor in ekstenzivni nasad jablan starih sort.
img_0110
AGRA JE NAPOVEDALA SLOVENIJO KOT EVROPSKO GASTRONOMSKO REGIJO 2021

Hrana iz naše bližine, pridelki in izdelki avtohtonih slovenskih pasem in rastlin so pomemben del projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Vsakodnevno jo je napovedovala Agrina kuhinja s kulinaričnimi stvaritvami iz slovenskih izdelkov, nagrajenih na strokovnih ocenjevanjih kakovosti ter iz svežih vrtnin sejemskih vrtov. Na Dan gastronomije, v ponedeljek 26. 8. 2019, je delovna skupina Slovenija – evropska regija gastronomije 2021, posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organizirala strokovni posvet z naslovom »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Razstava Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je predstavila najpomembnejša slovenska živilska podjetja in ponujala vsakodnevne degustacije in ugodne nakupe njihovih izdelkov. K ugodnim in zdravim nakupom domačih slovenskih dobrot ter pokušnjam so vabile Agrina tržnica, kulinarična in turistična ponudba Pomurja, Medeni in Vinski hram.
img_0310
AGRA JE POSLOVNO POVEZOVALA

Ob številnih poslovnih sestankih na razstavnih prostorih je v torek potekal madžarsko – slovenski poslovni forum z naslovom »Inteligentne odločitve v agronomiji« s poudarkom na protitočnih sistemih in dronih v kmetijstvu, ki mu je sledilo mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS AGRA 2019.
img_0267

AGRA JE BILA STROKOVNO TEHTNA IN ODMEVNA.

Veliko vlogo pri izvedbi bogatega strokovnega programa so imele številne institucije, v ospredju pa je bilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki je vsakodnevno zanimive posvete pripravljalo na razstavnem prostoru hale A in s tem poskrbelo, da so bili posveti namenjeni za širšo javnost. V Soboto so sejem obiskali udeleženci konference evropskih kmetijskih ministrov, ki je dan prej potekala v Ptuju. V nedeljo je bil na sporedu posvet Od preciznega k pametnemu kmetijstvu. Strokovno dogajanje za čebelarje je pripravila Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu. Zveza lastnikov gozdov Slovenije je opozorila na problem vožnje v naravnem okolju.
img_0269
Zanimive posvete je pripravil Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije. V ponedeljek je potekala zaključna delavnica opolnoMOČEN KMET v organizaciji Zveze slovenske podeželske mladine. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je organizirala posvet o certificiranju senenega mesa. Na sporedu je bil Veterinarski posvet. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je pripravilo posvet o označbah na živilih in o nepoštenih praksah v verigi preskrbe s hrano. V torek je potekal posvet o skupni kmetijski politiki po letu 2021.
img_0292
Strokovno vinogradniško vinarsko srečanje je organizirala Vinska družba Slovenije. Potekala so seja Odbora za kmetijstvo Državnega zbora RS na tematiko digitalizacije v kmetijstvu, Sadjarski posvet GZS, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, pa predstavitev spremljanja kmetijskih zemljišč s satelitskimi posnetki. Kmečke žene so se srečale na posvetu Vključevanje v organizirano delovanje. Bil je praznik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije s podelitvijo priznanj …
img_0318

V sredo je MKGP spregovorilo o izboljšanju položaja kmetov v verigah vrednosti. Uvod v zadružni praznik je bila podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije. Zveza društev rejcev drobnice Slovenije je osvetlila organiziran odkup drobnice in vstop sektorja drobnice v shemo Izbrana kakovost. Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije, Kmetija Vidov Brejg in Pomurski sejem so pripravili posvet: Zdravljenje z naravo… Četrtek je kot Dan ekološkega kmetijstva podčrtal posvet ekoloških kmetov na temo Biodiverziteta kulturnih rastlin in novi poslovni izzivi v ekološki pridelavi. Potekalo je srečanje regij Slovenske Gorice in jugovzhodne avstrijske Štajerske ob 51. dnevu avstrijske Štajerske.
img_0325
PODELITVE PRIZNANJ STROKOVNIH OCENJEVANJ KAKOVOSTI POD OKRILJEM SEJMA AGRA 2019

Na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mlečnih in mesnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vina, medu in kmetijske mehanizacije in opreme je sodelovalo 428 proizvajalcev s 1389 izdelkov. Priznanja so svečano razglasili in podelili na sejemsko nedeljo, ponedeljek in torek.

DOGAJANJE IN DRUŽENJE Z DOBRIM NAMENOM
img_0339
Na sejmu AGRA so se po stanovskih dnevih zvrstili: ples sejemskih maskot, tekmovanje v plesanju polke, tekmovanje v vlečenju vrvi, srečanje mladih kmetov in podeželske mladine, srečanje kmečkih žena in deklet, srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, srečanje sommelierjev ter 10. srečanje starodobnih traktorjev Steyr. Obiskovalci so lahko uživali v vodenih pokušnjah vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2019 z Meto Frangež, Vinsko kraljico Slovenije 2019. Potekali so 21. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke, tekmovanje v vlečenju vrvi ter šahovski turnir. Dan avstrijske Štajerske je poleg drugega dogajanja prinesel tudi mednarodno kolesarsko vožnjo ob reki Muri z zaključkom na sejmu AGRA.
img_0236

img_0274
DR. ALEKSANDRA PIVEC, MINISTRICA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO O SEJMU AGRA

Pozitivno oceno šestdnevnega dogajanja na sejmu Agra je podala tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec: »… Mislim, da je Agra izjemno potrebna. Da pokriva širši regijski prostor, ne samo Slovenijo, vidimo tudi mednarodno udeležbo. Imeli smo številne mednarodne sestanke, ki jih mogoče ne bi bilo v tolikšni meri, če tega sejma ne bi bilo. Po obisku sodeč pa seveda vidimo, da je ta sejem izjemno potreben in zaželen tudi med kmetovalci in drugimi, ki so del živilsko-prehrambenih verig ….«

VLJUDNO VABLJENI NA SEJEM AGRA OD, 22. DO 27. AVGUSTA 2020!
img_0250

img_0356

img_0417

Podrobnejše informacije:

Mateja Jaklič, direktorica komerciale
telefon: +386 2/5642 116, e-pošta: mateja.jaklic@pomurski-sejem.si

Andrej Slogovič, projektni vodja
Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, strokovno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije, telefon: +386 2/5642 112, e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si

Jana Dimec, projektni vodja
Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, telefon: +386 2/5642 108, e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Boris Nicolas Erjavec, projektni vodja za mednarodne projekte
Mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, Mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo, telefon: 02/5642 115, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si

mag. Vesna Dajčman, projektni vodja
strokovni program Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, telefon: +386 2/5642 118,
e-pošta: vesna@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si