Trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške v Šibeniku

Šibenik, 4. 9. 2019 |

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije v Šibeniku na Hrvaškem.

Hrvaska, Sibenik. Tilateralno srecanje predsednikov Slovenije, Hrvaske in Avstrije, Boruta Pahorja, Kolinde Grabar-Kitarovic in Alexandra van der Bellna.

Hrvaska, Sibenik.
Tilateralno srecanje predsednikov Slovenije, Hrvaske in Avstrije, Boruta Pahorja, Kolinde Grabar-Kitarovic in Alexandra van der Bellna.

Na povabilo predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović so se v Šibeniku sestali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, gostiteljica predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen.

Namen rednih tristranskih srečanj med Republiko Slovenijo, Republiko Avstrijo in Republiko Hrvaško je krepitev odnosov in sodelovanja v ožjem regionalnem formatu, ter obravnavati teme v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu. Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja je bila prihodnost Evropske unije, predvsem v luči nedavnih volitev v Evropski parlament. Letošnje trilateralno srečanje predsednikov je bilo šesto po vrsti.

Predsedniki Pahor, Van der Bellen in Grabar-Kitarović so posebno mesto namenili krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami, posvetili pa so se tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru so razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o migracijah.

Trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške v Šibeniku
Foto: Hina/STA