Jubilejna 40. Lendavska trgatev sklenila Festival Vinarium

Jubilejna 40. Lendavska trgatev sklenila Festival Vinarium
Foto: RADE BAKRAČEVIĆ
im4_5105

Lendava: 7. september – Sklepno dejanje letošnjega Festivala Vinarium je bila jubilejna že 40. Lendavska trgatev. Tradicionalna etnološka prireditev je v Lendavo pritegnila številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali povorko v starem mestnem jedru, na kateri se je predstavilo 57 skupin.
im4_5063
Ob letošnjem jubileju so podelili tudi priznanja župana promotorjem ljubiteljske kulture za njihovo dolgoletno delo in pomemben prispevek k tradicionalni etno-kulinarični prireditvi.
img_0003
Zapisi o prvi povorki segajo v leto 1976, ko jo je organiziral Stanko Bohorič, takratni direktor termalnega kopališča v Petišovcih.
im4_5136
Že prihodnje leto pa je organizacijo prevzelo Turistično društvo Lendava s predsednikom Karlom Pojbičem. Skozi vsa ta leta do danes so se v vlogi organizatorjev zvrstile številne institucije in posamezniki.
img_0018
Najbolj zaslužni promotorji ljubiteljske kulture so za njihovo predanost, dolgoletno delo in pomemben prispevek k tradicionalni etno-kulinarični prireditvi Lendavska trgatev prejeli priznanje župana Občine Lendava: Aleksander Varga, Rajko Stupar, Gabi Feher in Danijela Hozjan.
im4_5030
Priznanje župana je preje tudi Janez Somi, predsednik Turistične zveze Lendava vabi in sicer za organizacijo prireditev v sklopu Festivala Vinarium v preteklih letih. Prav tako so bila podeljena priznanja za najboljši špricer v okviru ocenjevanja Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava.
img_0024
Tradicionalna povorka s 57 skupinami
Dopoldanska povorka, ki je kljub napovedim potekala brez kapljice dežja in zato organizatorjem prihranila marsikatero skrb, je v staro mestno jedro pritegnila številne obiskovalce.
im4_5114
Ti so si lahko ogledali več kot 57 skupin z okoli 850 nastopajočimi, med katerimi niso manjkali vinska kraljica, starodobniki, konjska vprega ter vozovi okoliških naselij, ki so v nekaj manj kot dvournem mimohodu skozi mestno jedro predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino.
img_0033
Letošnja Lendavska trgatev je prav posebna, saj je že 40. po vrsti in jo praznujemo kot praznik ljubiteljske kulture, etnologije in lokalne kulinarike, pravi župan Janez Magyar: »Zelo sem vesel in počaščen da se je povorke udeležilo 57 društev, ki so se na ta dogodek ves teden pripravljali.
im4_5016
Iskreno se jim zahvaljujem, kakor tudi vsem Lendavčankam in Lendavčanom ter vsem obiskovalcem in gostom, da so počastili že 40. jubilejno prireditev.«
im4_4979
Festival Vinarium je festival presežkov
Danijela Hozjan je pri izvedbi Lendavske trgatve prisotna že 12-ič: »Ta Lendavska trgatev je bila ena izmed najštevilčnejših po številu nastopajočih tako doma kot tudi iz tujine, zelo lepo so se organizirala tako kulturna društva kot krajevne skupnosti.«
im4_5039
Letos celotna organizacija Festivala Vinarium poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava.
im4_5169
Kot je dejal direktor Romeo Varga, je letošnji Festival Vinarium festival presežkov, saj je trajal polna dva tedna, tri osrednje prireditve pa so pritegnile na tisoče obiskovalcev
im4_5146
– obstaja pa tudi prostor za nadgradnjo in obogatitev festivala: »Imamo tri močne dogodke v enem festivalu; vse tri imajo skupno lastnost, da prihajajo iz sebe iz same Lendave in brez Lendavčanov teh prireditev ne bi bilo.«
im4_4999
Letošnja Lendavska trgatev je ponudila tudi animacijski program za otroke v mestnem parku ter na dvorišču knjižnice, mini likovno kolonijo, t. i. muzej na prostem s sejmom rokodelstva ter folklorni festival na osrednjem odru ob kulinarični ponudbi. Za večerni glasbeni nastop in zabavo sta poskrbela Ansambel Avsenik in Poskočni muzikanti.
im4_5246
V znamenju nove razstave likovnih velikanov
Že sinoči so na lendavskem gradu slavnostno odprli novo v nizu razstav likovnih velikanov na lendavskem gradu. Christo, rojen v Bolgariji, in njegova žena, Francozinja Jeanne-Claude, sta najbolj znana umetnika »prekrivanja« umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij.
im4_5365
Na razstavi v Galeriji-Muzeju Lendava so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema. Razstava bo na ogled do 31. januarja 2020.
Festival Vinarium se je letos odvijal med 24. avgustom in 7. septembrom in obiskovalcem poleg treh osrednjih prireditev postregel še s številnimi kulturno-kulinaričnimi dogodki, kot so etno večeri s kulturo in kulinariko, dan stolpa Vinarium, večer lendavskega vina.
im4_5328