ПАЛМЕР: ВАШИНГТОН ЋЕ ПОДРЖАТИ ВЛАДУ У ПРИШТИНИ, РУСИЈА ЖЕЛИ НЕСТАБИЛАН РЕГИОН

news-front

img_0862
Метју Палмер (Фото: Раде Бакрачевић, архив „Штајерске новице“)

ПАЛМЕР: ВАШИНГТОН ЋЕ ПОДРЖАТИ ВЛАДУ У ПРИШТИНИ, РУСИЈА ЖЕЛИ НЕСТАБИЛАН РЕГИОН…

Специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да је уверен да споразум између Београда и Приштине може бити постигнут, да ће САД подржати Владу у Приштини која је посвећена дијалогу, као и да Русија жели регион заснован на нередима и неповерењу.
«Један од наших примарних циљева је да подржимо формирање владе на Косову која је посвећена дијалогу, што значи суспендовање тарифа и враћање на преговарачки сто», рекао је он у интервјуу за РТЦГ.
Он каже да би преговори требало да буду озбиљнији и да доведу до свеобухватног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.
«Идеално би било да то буде на основу узајамног признања. Једном када се две стране врате за преговарачки сто бићемо тамо као партнери у потрази за споразумом који ће бити прихватљив за све, трајан и фер и који ће помоћи Србији на путу ка ЕУ», казао је он.
Он је додао и да је за читав регион важно да се то питање реши, али и да не верује да размирице између Београда и Приштине могу утицати на европски пут осталих земаља.
Палмер је казао да су «Руси на снази на Западном Балкану», а да САД има суштински различит поглед на регион у односу на Русију.
«Западни Балкан видимо као члана породице западних земаља, интегрисаних у евроатланским институцијама, као земље у којима се сарађује на основу правила и норми. Руси су показали да желе регион заснован на нередима и на неповерењу. Мислим да смо то најјасније видели у Црној Гори када су Руси подржали државни удар 2016. године који је био нечувен потез како би се Црна Гора спречила да иде ка НАТО-у и Западу», рекао је он.
Упитан да ли мисли да је могуће да се тако нешто поново догоди, Палмер је рекао да нема ниједну информацију која би га могла навести да верује да се тако нешто може поновити.
«Ипак не мислим да су Руси завршили са настојањима да праве проблеме у Црној Гори и на Западном Балкану и то видимо у целом региону», рекао је он.