ŠTAJERSKE NOVICE – 20 MILIJONOV OGLEDOV

ČASOPIS BAKOS
20. milionov ogledov za Guinnessa
14.09.2019

6666
Patrijarh Irinej
»Štajerske novice« v petnajstih letih kar 20 milijonov ogledov!
Štajerske novice, spletni časopis Srbov v Sloveniji dosega rekorde v branosti.
Gotovo je, da so dandanes redki mediji, tudi spletni, zlasti tisti, ki pišejo predvsem o življenju določene narodnostne skupnosti, ki dosegajo takšno branost, kot so to „Štajerske novice“, spletni časopis Srbov iz diaspore, zlasti v Sloveniji in avstrijski Štajerski.
1111-sarec-i-ja
Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije
V petnajstih letih, odkar je takratni predsednik Srbskega kulturnega društva v Mariboru in glavni urednik spletnega časopisa Rade Bakračević, ustanovil „Štajerske novice“, so slednje zabeležile kar 20 milijonov ogledov. Medij, ki ga sofinancirata: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Ministrstvo za zunanje zadeve – Uprava za Srbe iz diaspore in regije. kot poudarjajo, piše „za vse generacije“ in zato je tudi priljubljen za bralce vseh starosti, pa ne samo Srbe, temveč si ga radi „privoščijo“ tudi Slovenci in drugi narodi z območja bivše skupne države.
5555
Predsednik Slovenije Borut Pahor
Seveda tukaj gre posebna pohvala za vztrajnost ustanoviteljev in ustvarjalcev Štajerskih novic, ki jih vodi glavni in odgovorni urednik Rade Bakračević. Časopis »Štajerske novice«, berejo ljudje po vsem svetu. Ob takšnem dosežku, saj so pred dnevi ob 15. rojstnem dnevu zabeležili 20 milijonov obiskov, odgovorni urednik Bakračević s ponosom poudarja, da gre za dosežek, ki sodi v Guinnessovo knjigo rekordov. Zato prizadevni Radenčan Rade Bakračević ni zamudil priložnost, da zahvali vsem, ki so tako ali drugače pomagali in še vedno pomagajo objavljati Štajerske novice. Poleg ustvarjalcev časopisa, so tukaj predvsem: Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Srbije – Direktorat za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Radiotelevizija Srbije – Radiodifuzija Srbije na spletu, Radio Beograd, Društvo novinarjev itd.
ana-brnabic-i-ja-na-bledu
Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije
„Razlog za ustanovitev Štajerskih novic, pred 15 leti je bil povezovanje posameznikov in združenj v obeh delih Štajerske – v Sloveniji, pa tudi na avstrijski strani, torej tam, kjer živijo Srbi in njihovi potomci kot manjšina, nato širjenje srbske kulture in njeno zastopanost pripadnikom drugih narodov, teritorij s približno z dvema milijonoma ljudi“, pravi Bakračević in nadaljuje: „Uredništvo je od prvega dne objave sledilo le enemu cilju – objektivnemu in resničnemu poročanju brez političnega barvanja o dogodkih in življenju v vseh treh državah – Sloveniji, Avstriji in Srbiji. Seveda so bile novice in članki o našem življenju in delu razpršeni po državi ali v drugih državah EU. Tak način poročanja je »Styrian News« sčasoma dobil odličen ugled. Časopisi in uredništva so prejeli številne pohvale in nagrade slovenske, avstrijske in srbske strani. S politiki in številnimi vidnimi socialnimi delavci, pisatelji, umetniki, znanimi novinarji itd. Vsi so se z veseljem odzvali na besedo Štajerske novice“.
img_9335
Dalaj Lama
Omeniti kaže tudi nekatere dosežke omenjenega spletenega časopisa, med drugim to, da je Tehnična univerza v Gradcu, kjer je znani znanstvenik in izumitelj Nikola Tesla začel s študijem, na pobudo Štajerskih novic, Tehničnemu laboratoriju dala ime Srba Nikole Tesle, nekdanjega subjekta avstrijskega cesarstva. „Omenimo še eno lepo kampanjo Štajerskih novic – v glavnem mestu Štajerske v Gradcu, v parku v središču mesta, je bilo na iniciativo Štajerskih novic zasajeno drevo prijateljstva, ki simbolično povezuje mesti Kraljevo in Gradec, kar pomeni Srbijo in Avstrijo! Slovesnosti se je udeležilo veliko število članov Štajerske skupnosti Maribora in štajerskih politikov pod vodstvom graškega župana Siegfrieda Nagla“, pravi Bakračević, ki je skupaj z graškim županom tudi zasadil drevo prijateljstva.
zorana-vlatkovic-ambasador
Zorana Vlatković, veleposlanica Srbije v Sloveniji

Ocenjujoč pomen Štajerskih novic, se je veliko srbskih in avstrijskih politikov pogosto srečevalo z glavnim urednikom Bakračevićem in drugim novinarji. Med drugim so bila srečanja z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem, vodjo kabineta predsednika Republike Srbije Nikolo Selakovićem, veleposlanico Republike Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković, s srbskim patriarhom gospodom Irinejem in drugimi.
4444
Nikola Selaković
Ne smemo pozabiti na lepe stike s slovensko stranjo, npr. s predsednikom Borutom Pahorjem, ki je v intervju med drugim dobesedno dejal „ne smemo dovoliti ponovitve sovraštva med Srbi in Slovenci, ki je bilo vidno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Srbi in Slovenci so zdaj spet največji prijatelji“. Celjski nadškof Stanislav Lipovšek je v intervjuju za Štajerske novice dejal, da bratske pomoči, ki so jo Srbi leta 1941 nudili izgnanim Slovencem nikoli ne smemo pozabiti. ko so naše očete in matere, ki so jih Nemci iz Slovenije pregnali s svojih ognjišč, Srbi sprejeli v svoje domove kot brate!“ Bakračević ob tem dodaja: „Izzivi in mnenja, ki jih bralci postavljajo pred nas, morajo biti v prvi vrsti vrh Štajerskih novic.
%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82-%d0%b4%d1%80-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%80%d1%85-%d0%b8%d1%80
Patrijarh Irinej, Mitropolit Dr Porfirije
Prizadevamo si za kakovosten časopis, saj želimo biti uspešni in ustvariti takšne znanstvene in raziskovalne pogoje, ki bodo Srbe prepoznali v naši novi domovini Sloveniji in omogočili, da se naši uredniki in dopisniki vključijo v najboljše evropske trende.

%d1%88%d0%ba%d0%be%d1%84-%d0%bb%d0%b8%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%88%d0%b5%d0%ba-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b8
Dr Stanislav Lipovšek, celjski škof, Dr Porfirije, mitropolit zagrebško – ljubljanski
Mislim, da so Štajerske novice že od prvega dne velik medijski hit, kajti o nas so pisali in nas seznanili s slovenskim in svetovnim prebivalstvom: RTV Slovenija, RTV Srbija, Radio Srbija, Večernje novosti, Mednarodni radio, “Vesti”, Večer Maribor, “Kurir”, STA, Slovenske novice, Radio Maribor, Radio Murski val, Radio Maxi, Prepih, Prlekija-on.net, Bakos.si, Ibarske novice, TV Radgona ipd.

ivica-dacic
Ivica Dačić, minister za zunanje zadeve Republike Srbije
Rade Bakračević je bil 10 let honorarni dopisnik časopisa »Politika Ekspres« in revije »Praktična žena«. »Dvajset let piše za »Sportske novosti«, pet let za hrvaški »Večernji list«. Piše za časopis »KURIR«, ki se tiska v Srbiji in Nemčiji. Bil je štiri leta glavni in odgovorni urednik revije »KONTAKT«, in pa tudi glavni in odgovorni urednik revije »MOSTOVI«. Štirideset let je pisal za več časopisov iz bivše skupne države. Že petnajst let ureja časopis »Štajerske novice«. Član je Mednarodnega združenja novinarjev, tudi slovenskega in srbskega.
predsednica-vlade-r-srpske-i-ja
Željka Cvijanović, predsednica Republike Srbske
26. in 27. septembra 2014. je potekal 8. festival poezije »Balkanika« v romunskem mestu Braila ob Donavi. To je bilo mednarodno srečanje poetov 14-ih držav, ki je je posebej bilo posvečeno Sloveniji. Ob tem je pesnik in urednik spletnega časopisa Štajerske novice, Rade Bakračević iz Radencev, bil imenovan za častnega člana Zveze pisateljev Romunije Filala galati.
O.B.