SRBIN UHVATIO DŽONA DILINDŽERA

SRBIN UHVATIO DŽONA DILINDŽERA

– Čovek koji je pratio Dilindžera više od godinu dana i pokušao da uhapsi ovog američkog „javnog neprijatelja broj 1“ bio je Matija Ličanin, poznatiji kao Met Lič, kapetan državne policije u Indijani.
Marko Lopušina
americki-mafijas-dzon-dilindzer
Porodica slavnog američkog mafijaša Džona Dilindžera
podnela je molbu za ekshumaciju njegovog tela sa groblja u Indianapolisu. Dilindžerovi potomci tvrde da Džon nije sahranjen na groblju Kraun hil. Dilindžerov nećak Majkl C. Tompson tužio je groblje prošlog meseca tražeći sudski nalog da dobije pristup groblju i utvrdi gde počiva njegov slavni predak. Ročište porodice Džona Dilindžera i Gradskog groblja održaće se 1. oktobara.
Skoro šest decenije Džon Dilindžer je bio najpoznatiji američki pljačkaš banaka. Tridesetih godina prošlog veka nacionalni lov na Dilindžera kulminirao je pucnjavom u Čikagu koja je ušla u legendu. Malo ko zna da je čovek koji je pratio Dilindžera više od godinu dana, a koji je dobijao preteće pozive i razglednice od ovog američkog „javnog neprijatelja broj 1“ bio Matija Ličanin, poznatiji kao Met Lič, kapetan državne policije u Indijani.
matija-licanin-desno-pored-ubijenog-dzona-dilindzera

Matija Ličanin desno pored ubijenog Džona Dilindžera.
Kada je 1922. godine Dilindžer prvi put opljačkao banku, Matija je tek bio počeo da radi u policiji grada Gerija u Indijani. Nakon devet godina službe u Geriju završio je na čelu Odeljenja za poroke. Matija Ličanin iz Indijane rođen je 1894. godine u Vrgin Mostu u Kordunu. Matijini roditelji, Vuja i Mile Panković su, posle seobe u Liku, promenili prezime. Vujo Ličanin se prvi doselio u SAD, gde je radio u čeličani u Pensilvaniji. Sin Matija i majka Mila su došli kasnije, 1907. godine, kada je dečak imao 13 godina.
Vujo i Mila su se u međuvremenu preselili u Geri i dobili Mosija, Milana i Anu. Posle njihovog razvoda Matija je, sa 17 godina, kao najstariji sin postao glava porodice i promenio prezime u Lič. I on je radio je u čeličani, ali je mobilisan da bi se 1915. godine borio pod komandom generala Peršinga protiv čuvenog Franciska Panča Vile. Kad su SAD ušle u Prvi svetski rat, Lič je bio narednik u 151. pešadijskoj brigadi.
Nakon rata, vratio se u Geri, i 1925. godine venčao se sa Merion Brančić i pristupio uticajnoj Američkoj legiji, koja je imala veliku političku moć, jer se borila da se ozakoni državna pomoć veteranima. Vođa legije Pol Meknata, koji je ušao u politiku i 1932. postao guverner Indijane, našeg Meta Liča je postavio na mesto glavnog oficira za sprovođenje zakona u državi Indijana.
Ličov posao je bio hvatanje Džona Dilindžera i njegove bande. Posle nekog vremena, Dilindžer je počeo da zove Liča telefonom, da mu se ruga i da mu preti. Poslao mu je i knjigu „Kako postati detektiv“. U novembru 1933. doušnik je dojavio Liču da će Dilindžer posetiti jednog lekara u Čikagu. Lič mu je namestio policijsku zasedu, ali ju je Džon osetio i pobegao idući u rikverc punom brzinom. Posle pljačke banke 1934, kada je Dilindžer upucao policajca Patrika O’Melija, njegova banda se sklonila u Arizonu. Požar je, međutim, zahvatio njihov hotel, banditi su otkriveni, a Dilindžera je uhapsio policajac u Tusonu.
Met Lič je otišao u Tuson da ispita zatvorenike. Oni su bili smešteni u zatvoru Kraun Point, odakle je opasni Džon Dilindžer pokušao da pobegne. Isklesao je drveni pištolj, ofarbao ga u crno imalinom, nadjačao stražare i pobegao iz zatvora. Ukrao je šerifova kola i otišao u mesto Sent Pol u Minesoti, gde je stvorio novu bandu. Kada se našao u okruženju agenata FBI, opasni mafijaš je iz Sent Pola prebegao u Čikago, pravo kod kapetana Matije Ličanina.
Ličaninova potraga za jednim od najopasnijih gangstera u američkoj istoriji okončana je godinu dana kasnije, ispred čikaškog pozorišta Biograph theater. Duel pištoljima između lovca i lovine u štampi je opisan kao holivudska drama. Lič – visok, crnokos, bio je slika i prilika detektiva. Džon Dilindžer je imao ofarbanu kosu, zategnuto lice, kiselinom spržene vrhove prstiju, kako bi uništio otiske prstiju i naočare.
Taj dvoboj sa Ličom iskusni kriminalac Džon je preživeo i pritajio se u Čikagu. Ipak, Dilindžera je odala devojaka Ana Sejdž, sa kojom je išao u bioskop. FBI ga je likvidirao ispred bioskopa u Čikagu. Kapetan policije Met Lič, ljut zbog toga, jer ga FBI nije obavestio o akciji napustio je policiju i postao prodavac nekretnina.
Kada je počeo Drugi svetski rat, trgovac Lič se pridružio američkoj armiji, juna 1942. godine. Imao je tada 48 godina i čin majora, ali kada se posle četiri godine ratovanja vratio u Geri, bio je lokalni heroj.
U međuvremenu, razveo se od Merion i ranih pedesetih oženio se Meri Lori Hidens. Kao demobilisani oficir 1954. godine, Lič je radio u Komisija za alkohol države Indijana. Tada je već razmišljao o tome da napiše svoju knjigu o progonu Džona Dilindžera. Otišao je u Njujork na razgovor sa izdavačem, ali je u povratku kući u Pensilvaniju, zajedno sa suprugom, poginuo u saobraćajnoj nesreći. Imao je 61 godinu. Sahrana Meta i Meri Lič bila je 1955. godine jedna od najvećih u Geriju.