VOJNI FILM PREBOJ

NARAYAN

vojni film
PREBOJ
VLOGE:
Komandant Franc Sever Franta DOMEN VALIČ
Rudi Pfeiffer ………………………………………………..JERNEJ GAŠPERIN
Valerija Skrinjar Valči…………………………………………………..ANA ŠPIK
Jože Strniša……………………………………………………..LOVRO ZAFRED
Franci Bera………………………………………………………..DENYS BILASH
General SS Erwin Rosener………………………………………..ROK VIHAR
Poročnik SS Johannes Krepp…………………………..MARKO PLANTAN
Sine……………………………………………………………………TJAN PREMZL
Harkov………………………………………………………DARKO NIKOLOVSKI
Dr. Lazo JAN BUČAR
Bolničarka Vesna VALENTINA PLASKAN
Bolničarka Ana……………………………………………………..DARJA KRHIN
Partizan Lovro ANDREI LENART
Komandant VDV bataljona……………………………………MIHA RODMAN
Partizan Dan…………………………………………….DOMINIK VODOPIVEC

USTVARJALCI FILMA:

Režija in scenarij .DEJAN BABOSEK
Producenti ……………………………………………………..DEJAN BABOSEK …………………………………………………………………..ALJAŽ VERHOVNIK ………………………………………………………………………JERNEJ BRAJER
Direktor fotografije………………………………………………GREGOR KITEK
Glasba……………………………………………………………………..TIM ŽIBRAT
Kostumografija………………………………………………BARBARA DRMOTA
Scenografija…………………………………………………………URŠKA MAZEJ
Montaža DEJAN BABOSEK
Oblikovanje zvoka………………………………………………BORUT BERDEN
Maska………………………………………..DARJA KRHIN BARBARA HREN

žanr: vojni film

Dolžina: 90 minut, oznaka “”

© 2019 FIVIA Vojnik, Vse pravice pridržane

Distribucija v Sloveniji: FIVIA d.o.o., Vojnik

spletna stran: www.fivia.si

Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Komandant Franc Sever Franta (Domen Valič) se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki, se jim je v težkih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev.

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal Franc Sever Franta partizanski komandant, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork. V filmu spremljamo sedaj 96 letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni Marca 1945, ko so se skupaj s soborci znašli v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral, kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let prevzeti odgovornost za njihova življenja. Na eni strani je partizane pestila huda zima v snegu, mrazu, pomanjkanju hrane, vode, opreme, oblačil in municije, ter na drugi strani izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bilo uničenje vseh partizanov.

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, z igranim filmom o bitki na Menini planini, prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove. Film prikazuje nemogoče pogoje v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo. Živimo v času ponovnega vzpona naci-fašističnih ideologij, sejanja strahu in sovraštva, priča smo spreminjanju zgodovine in vrednosti Narodnoosvobodilnega boja, tako po socialnih omrežjih, v medijih in kar je najhuje še v politiki.

PREBOJ nastaja v sodelovanju filmske produkcije NARAYAN PRODUCTION, ZVEZE ZDRUŽENJ BORCEV ZA VREDNOTE NOB Slovenije in KULTURNO ZGODOVINSKEGA DRUŠTVA TRIGLAV.

Režiser in scenarist filma je DEJAN BABOSEK, avtor številnih glasbenih spotov in oglasov. V njegovi filmografiji pa najdemo celovečerna igrana filma Izhod 2013 in Ksana 2017, ter družbeno angažirana filma, kratki igrani film Strah 2016, ter igrano dokumentarni film V imenu resnice 2017.

»Za preboj na Menini planini sem izvedel šele leta 2018 in zgodba se me je takoj močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, sem takoj vedu, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostat živ in nikoli utonit v pozabo.»
– Dejan Babosek

»Predvsem bi želel sodelovat v filmu, ki kaže narodni pogum, ponos in vztrajanje v času, ki najbolj preizkuša človeško dostojanstvo in humanost – v času vojne. Mislim da je za sodobno slovensko kinematografijo pomembno posneti film, ki preko neizpodbitnih dejstev priča o slovenski slogi, srčnosti in zmagi. Še toliko bolj, če je ta zgodba stara več kot 70 let, saj se zgodovina vedno hitreje ponavlja.«
– Domen Valič