DRUGOG OKTOBRA U NOVOM SADU POČINJU MEĐUNARODNI SAJMOVI – LORIST

1-detalj-sa-press-konferencije

Detalj sa PRESS konferencije

Novi Sad, 1. oktobar – Sutra (sreda, 2. oktobar 2019.) u Kongresnom centru Novosadskog sajma, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor svečano će označiti, po 52. put, početak tradicionalnih jesenjih međunarodnih sajmova LORIST (sajmovi lova, ribolova, sporta, turizma, ekologije…). Međunarodni sajmovi LORIST počinju Sajmоm lova i ribolova i Sajmоm ekologije 2. oktobra, a Sajam turizma i Sajam sporta počinju od četvrtka, 3. oktobra. Zemlja partner Međunarodnih sajmova „Lorist” je Mađarska. Na svečanom otvaranju goste i izlagače pozdraviće i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković, državni sekretar u Vladi Mađarske Atila Sinaj i Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.
Novosadski sajam je izuzetno zadovoljan i ponosan jer je ovogodišnji LORIST jedan od najuspešnijih sajamskih priredbi i posle Međunarodnog sajma poljoprivredi je najveći. Nastupiće više od 500 izlagača koji će predstaviti ponudu u oblastima lova, ribolova i turizma Dunavskog regiona, ali i ekologiju i sport u našoj zemlji. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta organizuju se kongresne aktivnosti i poslovni susreti, a učesnici dolaze iz 20 zemalja, Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Holandije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Velike Britanije.

2-novosadski-sajam
Novosadskisajam.
Za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je Poklon-igra, a sve koji dođu na LORIST očekuju atraktivni sadržaji, nesvakidašnje promocije, popusti, noviteti, takmičenja i mnogo zabavnog sadržaja.
Već po tradiciji, Novosadski sajam će biti „opsednut” lovcima, ribolovcima jer po povoljnim, sajamskim cenama mogu da kupe sve za lov i ribolov. Tu su atraktivne izložbe lovnih trofeja, izložbe fotografija, streljana, zatim šumari, srednjevekovno selo i borba vitezova. Hala „Master” nudi vatromet raznih turističkih ponuda od banja, mora, planina, a Mađarska i Crna Gora su organizovale svoje nacionalne izložbe, a tu je i gastroturizam. Zemlja partner Sajmova LORIST – Mađarska predstaviće banje i spa centre u toj zemlji, koji su već nekoliko godina sve interesantniji turistima iz Srbije. Ponudu Srbije upotpuniće više od 60 turističkih organizacija. Najbrojnije su iz Vojvodine i predstaviće se na štandu Turističke organizacije Vojvodine, zatim iz Zapadne Srbije, a nastupiće i turističke organizacije Beograda, Novog Sada, Niša, Požarevca, Bora, Pirota, Medveđe, Kraljeva, Kragujevca, Jagodine, Zrenjanina, Sombora, Žablja, a po tradiciji Slovenija je uvek prisutna i interesantna na Sajmu turizma, posebno Bled. Posetioci će imati priliku da vide novosti iz oblasti sporta i rekreacije, zdravog života i ekologije… U halama i na otvorenom prostoru biće organizovani prikazi sporta u školama kroz motorički poligon, atletski petoboj, stoni tenis, trening na stanicama, basket 3×3, mini rukomet, fudbal i takmičenje „Između dve vatre“. Učesnici su učenici osnovnih škola, a organizatori Savez za školski sport Grada Novog Sada, Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradski sportski savez Novog Sada i Savez za školski sport Vojvodine. Održaće se i 25. memorijalni turnir u rvanju grčko-rimskim stilom „Jovan Bogić Pufika“ i 10. Konjički kup Sajma sporta koji će biti priređen na Manježu Novosadskog sajma. Organizator turnira je nacionalna konjička federacija – Savez za konjički sport Srbije – olimpijskih i FEI disciplina. Suorganizatori su Novosadski sajam, Konjički centar Novosadski sajam i Konjički savez Vojvodine, uz podršku Grada Novog Sada. Takmičenje je uvršteno u kalendar Svetske konjičke federacije FEI. Na taj način se i Novi Sad svrstao među gradove domaćine najprestižnijih svetskih konjičkih dešavanja… Nisu zaboravljeni posetioci koji ogladne – biće prilike da se pojedu lovački i ribolovački specijaliteti…

3-detalj-sa-sajma-turizma
Detalj sa Sajma turizma
Naravno, ocenjivanje kvaliteta usluga i proizvoda biće zaokruženo na „Večeri šampiona” (4. oktobra) – na završnoj priredbi koja vrednuje kvalitet ugostiteljsko-turističkih objekata i usluga, svežeg voća i povrća, stonog grožđa, opreme za lov i ribolov, lekovitog bilja i preparata od lekovitog bilja. Tada će se videti rezultat rada Komisija koje su počele rad još tokom leta. Posebna čast najboljima još jednom biće ukazana na Večeri šampiona…
Novosadski sajam nije zaboravio ni porodicu: Porodični dan je petak, 4. oktobar kada porodica može pod veoma povoljnim uslovima da uđe na Sajam.
Inače, tradicionalno već 8 godina generalni sponzor Međunarodnih sajmova LORIST je Generali Osiguranje Srbija.

Radomir Čubranović