DIVNA OBRENOVIĆ, DOBITNICA PUPINOVE MEDALJE

pupin-1
Tekst i foto: Rade Bakračević
Idvor – oktobra 2019 – U Srbiji se decenijama vrše ozbiljni napori da se najveći srpski naučnik i lobista u svetu Mihajlo Pupin otrgne od zaborava. Sve vreme se bore da Pupinovo delo približe srpskom čoveku, posebno mladima. Srbi kroz istoriju objektivno nemaju značajniju ličnost i većeg patriotu od Pupina.
Zato svake godine 9. oktobra u njegovom Idvoru organizuju Oktobarske susrete, koji se održavaju povodom njegovog rođendana. Svečanostima je prisustvovao veliki broj poštovaoca velikog genija Pupina – nekoliko stotina.
divna-2
Idvor je Banatsko selo koje je smešteno na oko 13 kilometara od čuvene Kovačice. Idvor je poznatiji kao rodno mesto velikog srpskog naučnika – fizičara svetskog glasa Mihajla Pupina (1854-1935).
Velike svečanosti za velike ljude događaju se godina širom naše planete. Tako svake godine u banatsko selo Idvor stiže veliki broj pozitivnih ljudi, koji obožavaju najvećeg Srbina. Tog dana se održavaju oktobarski susreti u Domu kulture »Mihajlo Pupin« u Idvoru, pod pokroviteljskom Matice srpske. Ove godine 40. po redu.
divna-1

Malo banatsko selo Idvor danas je poznato u svetu po tome što je tu rođen Mihajlo Pupin. Na velikog naučnika podsećaju njegova rodna kuća, muzej koji je smešten u zgradi stare škole i Narodni dom – Pupinova zadužbina rodnom selu koja je trebalo da postane narodni univerzitet. Svake godine na Oktobarske susrete stižu predstavnici društva Mihajlo Pupin iz Ljubljane na čelu sa svojom predsednicom Divnom Obrenović.

divna-3
Njeno društvo u Ljubljani tradicionalno okuplja poštovaoce lika i dela velikog naučnika .
Članovi društva posebno su veseli jer je njihova predsednica prošle godine dobila prestižno priznanje Pupinovu medalju. U obrazloženju komisije o dodeljivanju nagrade Mihajlo Idvorski Pupin, između ostalog se navodi da Divna Obrenović decenijama prati aktivnosti posvećene srpskom geniju i da je zaslužna za realizaciju nekoliko važnih projekata, posvećenih Pupinu

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1858. godine u Idvoru u Banatu. Sam sebi je dao nadimak “Idvorski” po rodnom mestu. Njegovi roditelji, Konstantin i Olimpijada, iako nepismeni zemljoradnici, upućivali su ga od ranog detinjstva da ide u svet i bavi se naukom. Majka mu je govorila da je znanje svetlost koja osvetljava kroz život i da ne sme ostati slep kod očiju