Палмер: Питање косовске независности за Америку не постоји

img_1010

МЕТЈУ ПАЛМЕР и Раде Бакрачевић (архив “Штајерске новице”)
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
ПОЛИТИКА
15:07 05.11.2019(освежено 16:13 05.11.2019)
Питање косовске независности за САД не постоји, изјавио је помоћник државог секретара и специјални амерички изасланик за Балкан, Метју Палмер.
Признање косовске независности, додао је, није пробем који се брзо и лако решава, те да то није питање за медије.
Палмер, који је претходно у Скопљу и Приштини рекао да Србија неће бити примљена у чланство ЕУ док не призна косовску независност, рекао је у емисији “Прави угао” РТВ-а, да је признање косовске независности тема о којој ће се расправљати за преговарачким столом.
Тврди да је током боравка у Приштини претходног дана био јасан када је рекао да је укидање такси на робу из Србије пут ка нормализацији и дијалогу.
“До решења се може доћи уколико обе стране приближе ставове и ми нећемо никоме наметати то решење”, рекао је Палмер.
Сматра и да Србија треба да престане са активностима које спроводи ради делегитимизације косовске независности, због чега су таксе и уведене.
Иначе, Приштина је таксе на производе из централне Србије и БиХ увела новембра прошле године, а након пропалог покушаја да се прикључи чланству у Интерполу.
Палмер је рекао да САД желе да Србија и Косово нормализују односе и тако отворе пут ка заједничком циљу а то је чланство у Европској унији.
Истакао је да за САД не постоји питање косовске државности и независности, која је неповратна већ нормализација односа до које мора доћи дијалогом и договором.
“Циљ процеса и тог дијалога није форсирање било које стране ради нормализације односа, већ напротив подршка и једној и другој страни” рекао је.
Договор који унапређује мир и стабилност је вишедимензионалан и он подразумева безбедносна, политичка и нека друга питања, као и проблем људских права и грађанских слобода и заштиту културног блага, прецизирао је Палмер.
САД желе позитивну атмосферу, које сад нема и до ње се може доћи уколико Београд престане са делелегитимизацијом косовске државности и независности.