ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР И ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА ОТВОРИЛИ 56. КАНЦЕРОЛОШКУ НЕДЕЉУ

prestolonaslednik-i-princeza-katarina

Београд, 6. новембар 2019. – Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина отворили су 56. Канцеролошку недељу заједно са Министром здравља Њ.Е. Златибором Лончаром, национални годишњи онколошки конгрес са међународним учешћем, у организацији Канцеролошке секције Српског лекарског друштва, а под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Катарине, која ће се одржати од 6. до 9. новембра 2019. године у хотелу “Crown Plaza” у Београду.

Почетак конгреса обележило је обраћање Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, као и Министра здравља Србије Њ.Е. Златибора Лончара, председника Одељења за онкологију Српског лекарског друштва проф. др Радана Џодића, председника Српског лекарског друштва, проф. др Радоја Чоловића, директора Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“, проф. др Верице Јовановић и заменика директора за истраживање и образовање у Институту за онкологију и радиологију Србије, проф. др Марине Никитовић.

Принцеза Катарина и њена хуманитарна Фондација већ годинама раде на образовању и подизању свести о превенцији рака. Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина поклонили су најнапреднију и, у то време, 2009. године, прву мобилну мамографску јединицу Клиничком центру Ниш. Та јединица коштала је 900.000 евра, а њом је прегледано преко 100.000 пацијената.

Краљевски пар је такође поклонио мамографске апарате радиолошком одељењу Опште болнице Ћуприја и Клиничком центру Бежанијска коса у Београду, као и два ултразвучна апарата за преглед дојке Институту за онкологију у Београду и Клиници за радиологију у Нишу. У мају 2015. године Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина у сарадњи са фондацијом Хемофарм и Астром Зенеком обезбедили су секвенцер последње генерације за Институт за онкологију и радиологију Србије, док ниједна друга здравствена установа у Србији није имала тако напредан уређај, којим се тестирају гени рака, са више узорака истовремено, што значајно смањује време тестирања. Исте године Клиничком центру за гинекологију и акушерство у Београду дарована су 3 ултразвучна уређаја у вредности од 94.000 евра. Две године након тога, Фондација Принцезе Катарине испоручила је Клиничком центру Ниш мамографски апарат и пацијенат-монитор у вредности од 300.000 евра, након чега је 2019. године уследила донација најсавременијег уређаја за мамографију, који је употпунио рад раније дониране јединице за мамографију.

Само у 2019. години, Фондација Принцезе Катарине донирала је преко 10 инфузионих пумпи за лечење жена оболелих од рака дојке Институту за онкологију Војводине, возило „Тоyота“ марке Општој болници Чачак за превоз пацијената из Чачка и околине у болницу, ради хемотерапије и дијализе, ПЦР апарат вредан 30.000 ЕУР, који се користи у процесу генетичког тестирања наследне предиспозиције за рак дојке и јајника пацијената у Србији Институту за онкологију и радиологију Србије.

Захваљујући подршци Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине, овогодишњи конгрес су посетили и одржали предавање два предавача из Центра за истраживање рака „Memorial Sloan Kettering“ из Њујорка. Предавање „Нови хоризонти у онколошком имиџингу” одржала је проф. др Хедвиг Хричак, а предавање “Улога ПЕТ имиџинга у дијагностици и праћење пацијената са чврстим туморима“ проф. др Хеико Шодер. За конгрес се пријавило више од 500 учесника, а предавања ће одржати најистакнутији медицински стручњаци како из Србије, тако и из других држава.

Фондација Принезе Катарине ће организовати свечану вечеру на Краљевском двору у част организаторима и предавачима из Србије и иностранства, који су подржали и учествовали на Когресу.

Принцеза Катарина помазе нашим докторима и медицинским сестрама, те ће Фондација Њеног Краљевског Величанства организовати прву Конференцију медицинских сестара и техничара српске дијаспоре од 23. до 25. априла 2020. године и 11. по реду Конференција српске медицинске дијаспоре која ће се одржати од 18. до 20. јуна 2020. у хотелу Метропол.