Predsednik Pahor začel prvi državniški obisk na Norveškem

Oslo, 6. 11. 2019 |

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo norveškega kralja Haralda V. danes in jutri mudi na Norveškem. Gre za prvi obisk slovenskega predsednika najvišji ravni na Norveškem.

norveska-1
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednika Republike Slovenije sta pred kraljevsko palačo v Oslu z vojaškimi častmi sprejela gostitelja kralj Harald V. in kraljica Sonja. Po pregledu kraljeve častne garde so predsednik Pahor in člani kraljeve družine pozdravili tudi predstavnike slovenske skupnosti, ki živijo na Norveškem. Pozdravni ceremonial se je nato preselil v Kraljevo palačo, kjer je potekala tudi uradna izmenjava daril in odlikovanj med predsednikom Pahorjem ter kraljevim parom in prestolonaslednikom.

Ob državniškem obisku je norveški kralj podelil predsedniku Republike Slovenije odlikovanje prve stopnje “Veliki križ norveškega kraljevega reda svetega Olava” (Grand Cross of the Royal Norwegian Order of St Olav). Gre za najvišje norveško odlikovanje, ki ga kralj podeljuje tujim državnikom ob priložnosti državniških obiskov. Predsednik Pahor je ob tem norveškemu prestolonasledniku Haakonu Magnusu vročil odlikovanje Zlati red za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih odnosov in sodelovanja med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško ter za promocijo boja proti podnebnim spremembam, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in odpravo revščine na diplomatsko mednarodnem področju.
norveska-2

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je po položitvi venca k spomeniku žrtvam 2. svetovne vojne ob trdnjavi Akershus obiskal norveški parlament, Storting. V pogovoru s predsednico Tone Wilhelmsen Trøen sta sogovornika potrdila odlične odnose med državama, ki ju družijo sorodni pogledi glede večine vprašanj. Izmenjala sta mnenja o politični kulturi in zaupanju ljudi v institucije na Norveškem in v Sloveniji. Glede na trend padanja zaupanja v politične institucije sta se strinjala, da si je treba toliko bolj prizadevati za transparentnost njihovega delovanja. Sogovornika sta spregovorila tudi o meji med svobodo govora in sovražnim govorom. Na kratko sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Norveško in se strinjala, da obstaja še veliko možnosti za poglobitev sodelovanja na tem področju.

norveska-3

Foto: Nebojša Tejić/STA

Sledilo je uradno kosilo, ki sta ga gostila Njuni veličanstvi kralj Harald V. in kraljica Sonja.

Predsednik republike Pahor in norveški kralj Harald bosta popoldne odprla razstavo sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja z naslovom »Odprti smo!« (We’re open). Predsednik Pahor se bo nato srečal še s predsednico Vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg, zvečer pa bo v Kraljevi palači potekala svečana večerja, ki jo bosta ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije v Kraljevini Norveški v Kraljevi palači gostila kralj Harald V. in kraljica Sonja.

Jutri bosta predsednik Pahor in kralj Harald obiskala skakalnico Holmenkollen ter v tamkajšnjem smučarskem muzeju odprla razstavo slovenske alpske arhitekture.

S postavitvijo slovenskega čebelnjaka, ki ga bo predsednik Pahor podaril gostitelju, bo poudarjen pomen trajnostnega razvoja, čebel in drugih opraševalcev, čemur tudi Norveška pripisuje velik pomen in je nedavno sprejela posebno strategijo na tem področju. V okviru predsednikovega obiska bo pripravljen poseben večer s koncertom in turistično promocijo Slovenije ter predstavitvijo tipičnih vin ter kulinarike.

Osrednji dogodek, namenjen krepitvi gospodarskega in znanstvenega sodelovanja pa bo poslovna konferenca – priredili jo bodo na eni največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij SINTEF, kjer bodo predstavnikom odličnih slovenskih in norveških podjetij predstavljeni dosežki s področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti