Kralj Harald V. in predsednik Pahor o skupnih vrednotah in trdnem prijateljstvu med obema narodoma in državama

Oslo, 7. 11. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo norveškega kralja Haralda V. mudi na dvodnevnem državniškem obisku na Norveškem. Gre za obisk na najvišji protokolarni ravni.

Predsednik Pahor se je v okviru obiska srečal s predsednico Vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg. Predsednik Pahor in norveška predsednica vlade Solberg sta imela daljši pogovor, v katerem sta potrdila odlične bilateralne odnose. Sogovornika sta poudarila, da imata državi sorodne poglede glede številnih mednarodnih vprašanj, obe državi si prizadevata za učinkovit multilateralizem, vladavino prava in človekove pravice.

Spregovorila sta o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Norveško in se strinjala, da obstaja še veliko možnosti za poglabljanje sodelovanja na tem področju. Leta 2018 je obseg blagovne menjave znašal 118 mio EUR, kar Norveško uvršča na 41. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. Poslovne priložnosti za sodelovanje so predvsem na področjih krožnega gospodarstva, okoljskih tehnologij, umetne inteligence, robotike, informacijsko komunikacijskih tehnologij, turizma, idr. Ob tem sta posebej izpostavila pomen razvoja zelenih tehnologij tudi za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in izmenjala mnenja o energetski učinkovitosti v prihodnosti. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da program njegovega državniškega obiska na Norveškem vključuje številne gospodarske elemente, ki izkazujejo obojestranski interes po poglabljanju sodelovanja na tem področju in bodo pripomogli k sklepanju novih poslovnih vezi.

Del pogovora sta predsednik republike in predsednica norveške vlade namenila aktualnim evropskim temam. Izmenjala sta stališča glede varnosti, prihodnosti EU in soglašala, da je potrebno EU okrepiti, da bo lahko zagotovljala varnost, v okviru katere bodo zaščitene naše vrednote in naša evropska in nacionalna identiteta. Predsednica vlade Solberg je potrdila, da Norveška ostaja tesna in zanesljiva partnerica EU in bo z EU tesno sodelovala na področju skupne zunanje in varnostne politike. Sogovrnika sta izmenjala poglede na razmere v evropski soseščini. Med temami pogovorov je bila tudi izmenjava stališč o Zahodnem Balkanu in ocena razmer v tej sosednji regiji. Zavzela sta se za vključenost regije v EU in – za tiste, ki to želijo – tudi NATO. Govora je bilo še o možnostih sodelovanja med državama na področju digitalizacije in umetne inteligence, zlasti v okviru Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, ki nastaja v okviru Inštituta Jožef Štefan.
pahor-1

Foto: Nebojša Tejić/STA

Včeraj pozno popoldne se je predsednik Pahor v spremstvu kraljevega para udeležil odprtja razstave sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja z naslovom “Odprti smo/We’re Open!” v umetnostni galeriji Oslo Kunsthaal. Predsednik Pahor in norveški kralj Harald sta otvorila razstavo, ki je nastala v sodelovanju s Centrom za kreativnost, ki deluje v okviru slovenskega Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, MAO. Namen razstave je norveškemu trgu predstaviti slovenska podjetja in oblikovalce ter njihove najnovejše izdelke, narejenene iz izključno slovenskih sestavin. Razstava bo širši javnosti na ogled tri tedne, predstavili pa se bodo: Asobi / Tokio, Domen Gregorič / AKLIH, Studio Primož Jeza / Donar, Ivana Blaž in Nina Mršnik / Kobeiagi Kilims, Janez Mesarič, Mashoni Design Studio / Intra Lighting, Ribrand / Rokodelski center Ribnica, Jana Mršnik / BelaBela, Raketa / Pikka, Andraž Šapec / Donar, SADAR+VUGA, Tilen Sepič, Matej Štefanac, David Tavčar, Maechtig Vrhunc Arhitekti, Ines Kavčič, Atelje Mali.

Večer se je sklenil v Kraljevi palači s svečano večerjo, ki sta jo ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije v Kraljevini Norveški gostila kralj Harald V. in kraljica Sonja.
pahor-2

Foto: Nebojša Tejić/STA

Danes se bodo predsednik Pahor in kraljevi par udeležili slovensko-norveškega poslovno-znanstvenega dogodka na temo umetne inteligence, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in trajnostnih rešitev v prostorih organizacije SINTEF, ene izmed največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij. Dogodka se bo udeležilo večje število slovenskih in norveških gospodarstvenikov ter predstavnikov izobraževalnih ustanov. V sklopu dogodka bo ob prisotnosti predsednika Pahorja in kraljevega para potekal podpis memoranduma o sodelovanju med organizacijo SINTEF in Institutom Jožefa Stefana, ki ga bosta podpisala direktroja obeh institucij.
pahor-3

Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik Pahor in norveški kraljevi par se bodo nato udeležili odprtja razstave Slovenska alpska arhitektura v smučarskemu muzeju Holmenkollen.

Sledilo bo uradno kosilo, ki ga bo za predsednika Pahorja, kraljevi par in prestolonaslednika v imenu Vlade Kraljevine Norveške gostil minister za digitalizacijo Nikolai Astrup.

V sklopu državniškega obiska bo nato potekal seminar na temo promocije čebelarstva in vloge opraševalcev za trajnostno predelavo hrane na BI Norwegian Business School. Predsednik Pahor bo ob tej priložnosti norveškemu kralju poklonil slovenski čebelnjak s poslikanimi panjskimi končnicami.

Zvečer bo predsednik Pahor v okviru obiska gostil “Slovenski večer” v palači Gamle Loge. Dogodek je oblikovan v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in bo namenjen splošni in turistični promociji Slovenije. Dogodka se bodo udeležili tudi kralj Harald V. in kraljica Sonja ter kronski princ Haakon Magnu