Simboličen in koristen obisk v Nemčiji ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu

Berlin, 8. 11. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi v Berlinu. Obisk je posvečen 30. obletnici padca Berlinskega zidu.

Predsednik Pahor se je zjutraj srečal z nemškim zveznim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem, s katerim sta se pogovarjala o aktualnih evropskih in globalnih temah, o stanju demokracije trideset let po padcu Berlinskega sveta in o prihodnosti Evropske unije po nedavnih volitvah v evropski parlament, Predsednika sta poudarila, da so odnosi med državama odlični, politični dialog pa poteka redno – njuno tokratno srečanje je bilo že četrto letos. Predsednik Pahor se je predsedniku Steinmeierju zahvalil za današnji pogovor, predsednik Steinmeier pa je pohvalil junijsko srečanje pobude Tri morja v Sloveniji in se mu zahvalil, da ga je kot gostitelj nanj povabil.

pahor-in-predsednik-nemcije-frank-walter-1
Foto: Daniel Novakovič/STA

Glede aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanj je bil poudarek pogovorov posvečen prihodnosti Evropske unije in aktualnim razmeram, s katerimi se ta sooča. Sogovornika sta spregovorila o izstopu Združenega kraljestva, razmerah na Zahodnem Balkanu, stanju na področju migracij in potrebi po skupnem evropskem odzivu nanje ter o varnostni situaciji v Evropi in v svetu. Predsednika sta se zavzela za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo in soglašala, da je potrebno spregovoriti o težavah, s katerimi se sooča Evropa in jih reševati v javni in vključujoči razpravi. Glede brexita predsednika Pahor in Steinmeier podpirata nadaljnjo ambicijo za urejen izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije in ohranitev enotnosti med državami članicami EU27 glede tega vprašanja. Predsednika sta še poudarila, da tako Slovenija kot Nemčija podpirata širitev EU na Zahodni Balkan, ob jasnem pričakovanju izvedbe potrebnih reform in izpolnitvi vseh kriterijev.

Sogovornika sta govorila tudi o zgodovinskem pomenu padca Berlinskega zidu, katerega 30. obletnico obeležujemo v teh dneh. Predsednik Pahor je predstavil glavno sporočilo govora, ki ga je pozneje imel na povabilo ICD – Mednarodnega centra za kulturno diplomacijo na konferenci ob 30. obletnici in je imel naslov “Pomen evropske ideje za demokratične spremembe pred in po padcu Berlinskega zidu in aktualnost evropske ideje za skupno prihodnost”. Predsednik Pahor je izpostavil padec Berlinskega zidu kot enega najbolj navdihujočih zgodovinskih mejnikov 20. stoletja, ki simbolizira zahtevo po svobodi, povezovanje in združevanje.

Slovenski predsednik je ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu položil venec k obeležju zidu ob Bernauer Strasse in se tako poklonil žrtvam zidu. Obiskal je spominski muzej in si ogledal dokumentacijski center.

Na povabilo ICD – Mednarodnega centra za kulturno diplomacijo se je udeležil tudi konference ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu, kjer je imel govor o pomenu dogodkov pred 30. leti v Evropi in kaj ti pomenijo za skupno evropsko prihodnost.
pahor-polaga-venec-berlinski-zid

Foto: Daniel Novakovič/STA