Štajersko mlado vino PUBEC 2019 v Ljubljani privabilo več kot 800 obiskovalcev

Ljubljana, 7. november 2018
vec-kot-800-obiskovalcev-je-uzivalo-v-veceru-s-pubeci
Več kot 800 obiskovalcev je uživalo v večeru s Pubeci
Po uspešnem ponedeljkovem 5. Salonu štajerskih mladih vin Pubec v Mariboru, so se Pubeci že četrtič predstavili v Ljubljani. Več kot 800 ljubiteljev vina in kulinarike, gostincev in vinskih poznavalcev v dvorani je bila tako najboljša možna potrditev, da projekt Pubec uresničuje svoje načrte z dvigom priljubljenosti in prepoznavnosti štajerskega vina. Namen projekta Pubec je skupna promocija štajerskih vinarjev, štajerskega mladega vina in štajerske kot vrhunske vinske destinacije…
Festivalno dvorano bodo štajerski vinarji ponovno zavzeli 23. aprila prihodnje leto, ko se bodo predstavili z najboljšim iz štajerskih kleti, z delovnim naslovom: »Predstavitev najboljših štajerskih vin in letnika 2019«.

legenda-slovenske-kosarke-ivo-daneu-v-druzbi-direktora-kk-cedevita-olimpija-davorja-uzbinca

Legenda slovenske košarke Ivo Daneu v družbi direktora KK Cedevita Olimpija Davorja Užbinca
Štajersko mlado vino Pubec 2019 je na četrti salon v Ljubljani pritegnilo več kot 800 obiskovalcev. Mladi vinski letnik, ki ga je na pokušnjo postavilo 25 štajerskih vinarjev so okušali tudi številni priznani ljubljanski gostinci med njimi velja izpostaviti Dado Jerovšek, lastnico podjetja Kaval Group in masterchefa Luka Jezerška. Ekipni duh, ki so ga s Pubecom prinesli v Ljubljano Štajerci, so podprli številni športni asi: spidvejist Matej Žagar, nekdanji uspešni smučar Bojan Križaj, direktor KK Cedevita Olimpija, Davor Užbinec in legenda slovenske košarke, Ivo Daneu.
Da so ljubljanski obiskovalci spoznali tudi odlično štajersko kulinariko je ponovno poskrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, za glasbeno kuliso pa je na odru tokrat stala glasbena skupina Chizz Band iz Ptuja.
Uradno so 4. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani otvorili Tadeja Vodovnik Plevnik, KGZS Maribor, Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije ter Borut in Natalija Cvetko, pobudnika in organizatorja Pubeca.
Med obiskovalci so bili tudi številni znani Slovenci med njimi kranjski župan Matjaž Rakovec, vinski strokovnjak Jože Rozman, Danica Lovenjak, Drago Bulc.

masterchef-luka-jezersek-in-aljaz-toplak
Masterchef Luka Jezeršek in Aljaž Topla

Glavne zvezde večera pa so zagotovo bili Pubeci, štajerski vinarji in vinarke Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Hiša penin Frangež, Vinogradništvo Frešer, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, Vinogradništvo Jaunik, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina Kramer, Vino Leber, UM FKBV – Meranovo, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino , Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.
Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destiancijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje.
pubeci-in-deklineuros-cehnar-steyer-vina-aleksander-rigo-rigo-vina-in-deklini-iz-radgonskih-goric

Pubeci in dekline Uroš Cehnar Steyer vina Aleksander Rigo Rigo Vina in deklini iz Radgonskih goric.
Štajerski vinarji uspešno združeni tudi v peti sezoni projekta Pubec
Da je skupni pristop pri promociji mladih vin velika prednost, ki poveča prepoznavnost ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepi prepoznavnost Štajerske, kot vrhunske dežele in odlične kulinarične in turistične destinacije, je letos dokazalo 25 vinarjev. Pet leta skupnega dela že prinaša spodbudne rezultate, saj vinarji povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino Pubec prav zaradi odmevnosti pogosteje natočijo v svoj kozarec, ga uporabijo kot spremljavo k hrani, prav tako pa ga z veseljem podarijo svojim prijateljem.
Kdo so Pubeci 2019?

spidvejist-matej-zagar-v-druzbi-zene-alekasndre

Spidvejist Matej Žagar v družbi žene Alekasndre.

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinograde. Pubeci 2019 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Hiša penin Frangež, Vinogradništvo Frešer, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, Vinogradništvo Jaunik, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina Kramer, Vino Leber, UM FKBV – Meranovo, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino , Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

uradno-so-4-salon-stajerskih-mladih-vin-v-ljubljani-otvorili-tadeja-vodovnik-plevnik-kgzs-maribor-meta-frangez-23-vinska-kraljica-slovenije-ter-borut-in-natalija-cvetko-pobudnika-in-organizatorj

Uradno so 4.Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani otvorili Tadeja Vodovnik Plevnik KGZS Maribor Meta Frangež 23. Vinska kraljica Slovenije ter Borut in Natalija Cvetko pobudnika in organizatorji.

Dvig prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev ter Štajerske kot pomembne vinske destinacije
Eden izmed ciljev projekta »Pubec – Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo tudi dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.
Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed in skupaj z Natalijo Cvetko pobudnik za rojstvo projekta, je izrazil navdušenje nad letošnjim letnikom, saj »peti Pubec ponovno prikazuje in združuje najboljše kar pri mladem vinu premore Štajerska in verjamem, da nam je ponovno uspelo predstaviti zelo dober, kakovosten vinski letnik, danes v Mariboru, čez dva dni v Ljubljani. Ob spremstvu pristne štajerske kulinarike in glasbe poteka pravo, kulturno druženje, ki je le pika na i odlični vinski kapljici. Naš cilj je, da popeljemo to naše štajersko vino v svet, da ponovno dokažemo kaj je že pomenilo in kaj še danes pomeni, ter postavimo trdne temelje za prihodnost.«

Ključni termini Pubec 2019:
• 4. november: 5. Salon Štajerskih mladih vin, Porsche Ptujskacesta, Maribor
• 7. november: 4. Salon Štajerskih mladih vin, Festivalna dvorana,Ljubljana
• 8. november: Martinovanje s Pubeci v Europarku, Maribor
• 11. november: Martinovanje, Maribor
• 14. in 15. november: 22. Slovenski festival vin, Cankarjev dom,Ljubljana
• 15. in 16. november: 12. Vinska pot, Rovi pod starim Kranjem
• 21. november: Dobrodelni večer vrhunskih vin, Avla Mestne občine Kranj
• 22. november: Pubec v Citycentru Celje
• 22. do 23. november: 12. Vinska pot, Rovi pod starim Kranjem
• 24. november: 1. Sladki dan, Rovi pod starim Kranjem
Več informacij o projektu »Pubec«
Kaj je »Pubec«?
S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav.
Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.
Kdo je »Pubec«?
»Pubec« – ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.
Mlado vino »Pubec« – karakteristike
Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost