Skupina Kofola povečala medletno prodajo

Skupina Kofola povečala medletno prodajo,
tudi brez ponovitve lanskoletne izjemne poletne vročine
radenska-s
Radenci, 11. november – Kljub ne povsem naklonjenim vremenskim razmeram v poletni sezoni je Skupina Kofola ponovno uspešno povečala prodajo in zabeležila 3,6-odstotno medletno rast. Prihodki v prvih devetih mesecih letošnjega leta so se povečali za 6.577 tisoč evrov in skupno dosegli 190.384 tisoč evrov. EBITDA je v tretjem četrtletju zrasel za 9,3 %, v medletni primerjavi pa ostal na podobni ravni, s povečanjem za 0,5 %.

»V primerjavi z lanskim letom smo se letos srečali s povišanjem plač in logističnih stroškov, pa tudi s hladnejšim poletjem. Kljub temu smo ponovno dosegli rast, celo na nasičenih tržiščih, kot sta Češka in Slovaška. K rasti je pomembno prispevala Adriatic regija, nakup podjetja Espresso pa je okrepil naš segment svežih in zeliščnih pripravkov. Poslovni rezultat ocenjujemo kot dober,« je poslovanje v prvih devetih mesecih komentiral izvršni direktor Skupine Kofola Jannis Samaras.
kofola-s
V tretjem četrtletju so se prihodki najbolj povečali v Adriatic regiji, kjer je prodaja poskočila za fantastičnih 9,7 % odstotkov. Od začetka leta Skupina impresivne rezultate beleži tudi na Hrvaškem. Prihodke v regiji tradicionalno poganja prodaja mineralne vode Radenska, ki letos praznuje 150-letnico, ter segment gaziranih pijač (še posebej lokalnih znamk Ora, Nara in Inka ter licenčna blagovna znamka Pepsi).
img_9525
V češkoslovaški regiji je Skupina Kofola ohranila stabilno rast. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem je Skupina na tem zelo konkurenčnem trgu uspela okrepiti prodajo za 1,9 %, navkljub letošnjemu hladnejšemu poletju. EBITDA se je v enakem obdobju povečal za 7,1 % v primerjavi z letom 2018. K temu je prispevala predvsem stabilna prodaja Kofole in izvirske vode Rajec, povečanje prodaje soka Jupí in izdelkov iz portfelja Rauch ter dinamična rast Royal Crown Cola. V pol leta prisotnosti na slovaškem trgu je mineralna voda Kláštorná Kalcia dosegla odlične rezultate. Z rastočim tržnim deležem ta blagovna znamka potrjuje, da bo tudi v bodoče podpirala poslovanje na češkoslovaškem trgu. Z novo vizualno podobo uspešno nastopa tudi energijska pijača Semtex. Pozitivne trende dodatno podpira nadaljnja rast tržnega deleža v segmentu HoReCa.

V segmentu svežih in zeliščnih pripravkov je medletna prodaja zrasla skoraj za 10 %, kar predstavlja 1.766 tisoč evrov. Povečanje je rezultat nakupa podjetja LEROS, proizvajalca čajev iz zdravilnih zelišč, ter podjetja Espresso, ki je distributer kave mešanice Café Reserva in ceylonskih čajev Dilmah na češkem in slovaškem trgu.

V milijonih EUR 9M2019* 9M2018* Sprememba 2019/2018 Sprememba 2019/2018
Prihodki 190.384 183.807 6.577 3,6 %
EBITDA 33.469 33.313 156 0,5 %
* Prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje 9M19

O Skupini Kofola

Supina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač z devetimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 1.940 ljudi (izključujoč rusko proizvodnjo).

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupi, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Skupina Kofola vključuje tudi mrežo UGO, ki upravlja s približno 80 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem; sledijo LEROS – tradicionalni češki proizvajalec visokokakovostnih zeliščnih čajev iz zdravilnih zelišč, in slovaška mineralna voda Kláštorná. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine Kofola je Espresso, ki na češkem trgu z več kot 20-letno tradicijo ponuja vrhunsko kavo in premium čaje Dilmah.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac, katere portfelj blagovnih znamk vključuje mineralno vodo Lipički Studenac, izvirsko vodo Studena in sirupe Lero.