SRPSKI DAN VEŠTICA

aplouds-vestica-foto-beta-ap-1383141475-389441
U Srbiji se slavi američki Dan veštica, a da novinari i urednici ne znaju šta je to. Odgovara im Era iz Kremne:
– To ti je brate Dan žena, al’ po noći
Tako rade neki naši mediji i sa Danom zaljubljenih, koji takođe, nije pravoslavni praznik. A kojim se poništava slava Svetog Trifuna i Dan vinogradara. Obeležavaju se u našoj zemlji u medijima i američki Dan nezavisnosti i Dan zahvalnosti, a ne obeležavaju nijedan ruski, kineski ili grčki praznik. Tako se preko medija, od kojih su kod nekih vlasnici stranci, a urednici Srbi, ubija usred Srbije srpski nacionalni identitet.
Najžalosnije je što vlasnici medija i urednici uživaju u tome da se dodvoruju Amerikancima, jer ih je sramota srpstva, a i nije korisno da budu Srbi.
Amerikancizacija je zahvatila i Francusku, pa se njeni javni radnici bune protiv dominacije američke kulture i kiča u srcu Evrope. I u SAD se vrši nasilje nad tradicijom, o čemu mi pišu naši iseljenici.
– Uklanjaju se u SAD spomenici podignuti zaslužnim Amerikancima, za koje danas kažu da su nazadni i mračni tipovi. Samo je pitanje kada će Đorđa Vašingtona proglasiti nazadnim čovekom – piše mi prijatelj iz Klivlenda.
Tako je to kad moderni ljudi ne stvaraju istoriju nego je izmišljaju pod sloganom. „America first“ – kako je rekao predsednik Donald Tramp.
Naš čovek iz Švajcarske kaže i predlaže:
– Ameri rade svoj posao, njihove firme i filijale u Srbiji i na Balkanu rade ono što im se naloži. Kada naši mediji i firme bez rezerve prihvataju neke američke običaje, a zaboravljaju namernio nacionalnu tradiciju, to je katastrofa. Zato treba raditi u kontrasmeru i govoriti i pisati da je Srbija na prvom. mestu!!!
Tako treba i naši urednici i mediji da se ponašaju, ap neće biti Noći veštica u Srbiji.

Dr Marko Lopušina, pisac iz Beograda.