U MARIBORU ODRŽAN PETI TRADICIONALNI MEĐUNARODNI FESTIVAL DEČIJEG FOLKLORA

POBEDNICI SU BILI SVI. POBEDILA JE SRPSKA MLADOST
img_0011
Maribor: 1. decembra – Maribor je sinoć, u subotu 30. novembra bio sav u znaku srpske kulture. Srpsko kulturno društvo Maribor organizovalo je 5. tradicionalni međunarodni Festival mladih u prostorijama Zavoda Antona Martina Slomška u Mariboru. Na Festivalu su učestvovali članovi srpskih folklornih grupa iz Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije. Nastupili su članovi sledećih kulturnih društava: »Pletenica« iz Bijeljine, »Sončece« Varaždin, »Študent« Maribor, »Vuk Karadžić« iz Radovljice i domaćini »Kulturno društvo Maribor« iz Maribora. Nastupilo je 9. folklornih grupa.

img_0254
Festivalu su prisustvovali predstavnici organizacija i srpskih društava iz Republike Srpske, Austrije Hrvatske, Mađarske i Slovenije.
Sinoć je publika bila oduševljena lepotom, glumačkim umećem i veštinom mladog naraštaja srpskog i slovenačkog porekla. Deca roditelja srpskog porekla svoju mladost provode sa svojim slovenačkim prijateljima, gde kroz igru, pesmu i druženje šire ljubav među mladima raznih nacija. Svi su oni članovi raznih kulturnih društava koje podržava Javni fond Republike Slovenije za kulturne aktivnosti.

img_0595
Ovaj dečiji festival osmišljen je kao međusobno povezivanje dece iz različitih geografskih i kulturoloških područja, protkan sjajnom niti prijateljstva koja ruši sve granice pred sobom.

img_0618
Pošto ovaj festival nije bio takmičarskog karaktera, to je na kraju Jasmina Krapše, predsednica Srpskog kulturnog društva proglasila svih devet folklornih društava za pobednike i podelila im priznanja.

img_0051
Sa primljenim priznanjima mladi su pozvani na drugarsku zabavu koja je trajala do duboko u noć.
Mladi ne mogu da pokažu svoj puni potencijal bez finansijske pomoći Republike Srbije, Republike Srpske, »Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti« i Ministarstava za kulturu Republike Slovenije i Srbije i naravno svojih roditelja.
Sinoć je na dečijem festivalu pobedila srpska i slovenačka mladost.

img_0002
Mladi su plenili aplauze prisutnih i dokazali, da mladi srpskog porekla nisu zaboravili svoje korene o čemu svedoči ovaj veliki srpski događaj u Mariboru, glavnom gradu slovenačke Štajerske u gradu na Dravi.

img_0067
Mada su i ovi mladi »opterećeni« raznim spletnim igrama to ne znači da veći deo svog slobodnog vremena ne provode na zajedničkim susretima na kojima uz pomoć starijih šire srpsku kulturu i tradiciju. To njihovo druženje je izvanredno i uzbudljivo.
Festival je dokaz, da Srbima u Sloveniji dolazi nova snaga i nova nada. Ovi mladi su dokaz za to. To je divan osećaj sigurnosti.
img_0098
Mladi na ovakvim nastupima moraju izaći kao pobednici jer to je najveći izazov ljudi, koji pozitivno gledaju na opstanak čoveka i hiljadugodišnje postojanje civilizacije u kraljevini totalnog razumevanja bez koga se ne može.

img_0123
Nagrade i priznanja dobili su svi nastupajući a posebno treba pohvaliti dvoje srpskih koreografa, koji takoreći danonoćno brinu da srpska deca iz Slovenije dobiju što više znanja o srpskoj naciji kojoj pripadaju njihovi roditelji, koji su pre nekoliko decenija stigli u Sloveniju »trbuhom za kruhom«. To su Danijela Pećanac i Dalibor Ristić alfa i omega srpskog folklora u Sloveniji.

img_0182
Za trajno svedočanstvo o mladom srpskom naraštaju zaslužni su svi nastupajući na čelu sa članovima Srpskog kulturnog društva Maribor.

img_0200
Na kraju zabeležimo reči predsednice Srpskog kulturnog društva Maribor: »Zajednički programi mladih raznih nacionalnosti i kultura su gotovo sve vreme na sceni istorijskog platna i kao takvi prolaze kroz sva dionizijska raspoloženja tragajući za dopunskim značenjima naših pozitivnih htenja, koja su vidljiva i koja sreću mladim generacijama donose.

img_0309
Takođe u zajednici sa ostalim Srbima po Sloveniji moramo omogućiti ljudima koji to žele da se uče srpskog jezika. Moramo omogućiti dopunsku nastavu na srpskom jeziku za svu našu decu«.
Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ