MILORAD DODIK, ČLAN PREDSEDNIŠTVA BiH, DAO PUNU PODRŠKU SAVEZU SRBA SLOVENIJE

MILORAD DODIK SA SRBIMA IZ SLOVENIJE

TEKST I FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ
img_0042
Ljubljana, 4. decembra –
Milorad Dodik, član predsedništva BiH je u okviru zvanične posete Republici Sloveniji, na poziv slovenačkog predsednika Pahora iskoristio svoje slobodno vreme, da poseti Srbe iz Slovenije, Posetu je organizovao novoformirani Savez Srba Slovenije, koji već na početku ima učlanjenih 16. srpskih društava i saveza.
Susretu sa Miloradom Dodikom prisustvovali, su pored predstavnika Saveza Srba Slovenije (SSS) i Nacionalnog saveta Srba Slovenije (NSSS) ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković, tri poslanika Narodne Skupštine Republike Srbije kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Slovenije.
img_0037
Pred sastankom je Milorad Dodik imao uži sastanak sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve i sa Markom Sladojevićem, predsednikom Saveza Srba Slovenije.
Dodik je pred punom dvoranom Parohijskog doma u Ljubljani potvrdio i to nekoliko puta, da je On i Republika Srpska opredeljena da se na sve načine pokrenu aktivnosti ka tešnjem povezivanju svih Srba, pa ma gde oni živeli. Nije zaboravio da napomene, da iza ovih povezivanja stoji i Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

img_0028
U svom veoma osećajnom i dugom govoru pred velikim brojem Srba predstavnika srpskih kulturnih društava, koja su učlanjena u novo nastali Savez Srba Slovenije i velikog broja srpskih privrednika, koji imaju svoje firme u Sloveniji, predsednik Dodik je »podneo izveštaj«, koji će mnogi Srbi pamtiti kao jedno kapitalno delo o Srbima po svetu. Sa Srbima po svetu, koji žele da sarađuju sa privrednicima iz Republike Srpske treba uspostaviti kontakte i sam Dodik nudi svoju pomoć, da se omogući saradnja koja bi vodila ostvarivanju privrednih rezultata u dobro svih.

img_0045
Dodao je u svom govoru još to: »Položaj Srba u zemljama u okruženju nije na zavidnom nivou. Republika Srpska nije više ona Republika, koja je bila u teškom finansijskom položaju, Republika Srpska je stala čvrsto na noge i sada je u stanju, da materijalno i moralno pruži pomoć svim Srbima«. Na najupečatljiviji način je ponudio da u Ljubljani otvori predstavništo, koje bi direktno pružalo svakojaku pomoć Srbima u Sloveniji na povezivanju, proširenju i unapređenju saradnje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja.

img_0104
Kao važno napomenuo je, da će Republika Srpska pružiti nesebičnu pomoć po pitanju učenja srpskog jezika, koga je po osnovnim školama u Sloveniji pokrenuo novoformirani savez Srba Slovenije. Dao je punu podršku Savezu Srba Slovenije i pozvao sva srpska društva, da zajednički, kroz Savez Srba ostvare svoja prava.
Obavestio je prisutne o razgovoru sa predstavnicima slovenačkih institucija. Vodio je razgovore sa Borutom Pahorom, predsednikom Republike Slovenije i Mirom Cerarom, ministrom spoljnih poslova o nerešenom statusnom pitanju srpske zajednice u Sloveniji.

Takođe je obavestio predstavnike srpskih društava i prisutne privrednike o aktuelnoj političkoj i privrednoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.
img_0077

Prеdsеdnik Savеza Srba Slovеnijе, gospodin Marko Sladojеvić nijе skrivao zahvalnost na pružеnoj podršci:
marko
„U našеm Savеzu brojimo mnogo članova iz Rеpublikе Srpskе. Nikada nismo pravili razliku izmеđu tе dvе tеritorijе. Rеpublika Srpska jе, porеd Srbijе, jеdina zvanična srpska tеritorija u svеtu i logično jе da nam ukazano povеrеnjе i podrška iz Rеpublikе Srpskе mnogo znači. Smatram da smo sa ovim napravili vеliki korak ka zaokruživanju pričе vеzano za organizaciju Srba u Slovеniji. Na nama jе svakako vеlika odgovornost.

Povеrеnjе kojе nam jе ukazano trеba da opravdamo i siguran sam da hoćеmo, jеr smo okupili tim sposobnih i prеdanih ljudi oko jеdnog cilja- očuvanja srpskog nacionalnog idеntitеta u Slovеniji, naravno svе u saradnji sa našom domovinom Slovеnijom.“

Projеkat uvođеnja dopunskе nastavе srpskog jеzika u slovеnačkе školе okuplja prеko 20 koordinatora, koji su rasporеđеni po cеloj Slovеniji, jеdan od njih jе Slobodanka Marčеta, profеsor srpskog jеzika i knjižеvnosti, iz Rеpublikе Srpskе:
Nakon izlaganja Milorada Dodika, prisutne je pozdravio Nikola Todorović, sekretar NSSS, opravdao odsutnost predsednika Branislava Rajića uz podsećanje da je Rajić poslanik u slovenačkom parlamentu i Predsednik Odbora za školstvo, što može da bude značajno, kada se srpska zajednica suočava sa problematikom uvođenja dopunskog obrazovanja u osnovnim školama, kada je u pitanju srpski jezik. Pohvalio je Milorada Dodika što je pomogao stvaranje jedinstvenog bukvara, koji je u zadnjoj fazi priprema.

Tekst i foto: RADE BAKRAČEVIĆ